Vem var mannen som förutspådde två världskrigs början och slut, mordet på John F. Kennedy, botade massor av människor med okonventionella metoder och skapade  mängder av huskurer för otaliga medicinska besvär? Hans namn var Edgar Cayce och under sin levnad gjorde han tusentals så kallade ”readings”, vilka innehöll allt från förutsägelse och profetior till huskurer och botemedel.

Edgar föddes 1877 i Kentucky, USA. Han var inte den första i släkten med mediala förmågor; farfadern kunde se människor som inte längre fanns och hade förmågan att finna vatten. När Edgar redan som ung var med om sina första övernaturliga syner tog familjen det därför med ro. Edgar växte upp i en tid som präglades av kyrkan och familjen var djupt troende. I 13-årsåldern bestämde sig Edgar för att läsa bibeln en gång för varje år som han levt.

Läste bibeln 12 gånger

När våren kom under hans 13 levnadsår hade han hunnit läsa bibeln 12 gånger och låg därmed i fas med livet. En dag när han satt och läste uppenbarade sig en kvinna framför honom. Kvinnan sa ”Vad önskar du dig mest av allt?” och Edgar svarade; ”Mest av allt vill jag hjälpa människor och speciellt sjuka barn.” Kvinnan tonade bort och Edgar, skakad av mötet, sprang till sin mor och undrade oroligt om hon trodde att han läst bibeln för många gånger och började bli tokig. Edgars mor svarade honom att han blivit bönhörd och kanske innebar detta att han skulle bli läkare eller präst. Edgar hade dock inte lätt för att lära i skolan och efter att ha missat en hemuppgift fick han bakläxa. Hans far förhörde honom hela kvällen, men Edgar svarade konstant fel. Han kom helt enkelt inte ihåg vad som stod i boken. Plötsligt hörde han rösten av den kvinna han sett några månader tidigare; ”Sov på det ett litet tag så ska vi hjälpa dig.” Edgar bad sin far om en liten paus och somnade i några minuter. När han vaknade förhörde fadern honom igen och nu kunde han hela läxan. Det var första gången Edgar försatte sig i sömn för att ge svar på frågor, men det skulle långt ifrån bli den sista.

Första klienten – han själv

I 25-årsåldern fick Edgar problem med rösten och bestämde sig för att testa hypnosterapi. Varje gång han blev försatt i hypnos blev hans röst normal, men när han vaknade var rösten åter hes. Till slut bestämde sig Edgar för att försöka att diagnostisera sig själv under samma slags sömn som han försatte sig i när han skulle lära in något. Edgar föll i sömn och berättade att problemen med hans röst berodde på nerver och andra psykologiska effekter. Han berättade vidare hur detta kunde botas. Efter 20 minuter meddelade Edgar att kroppen var frisk och att rösten nu skulle fungera. Datumet var den 31/3 1901 och det var Edgars första session där han hjälpt en klient. Klienten råkade vara han själv.

Photo: ”Used by permission – Edgar Cayce Foundation–Virginia Beach VA ”
Ryktena om mannen med de fantastiska gåvorna spred sig och Edgar hjälpte under sin livstid tusentals och åter tusentals människor.

En familj förde sin dotter, som blivit efterbliven några år tidigare, till Edgar. Han förklarade då, från sitt sömnlika tillstånd, att flickan var efterbliven på grund av ett fall från en vagn för tre år sedan och att ryggraden fått en smäll så att nerver kommit i kläm. Han beskrev också hur detta skulle avhjälpas med osteopati och huskurer. Familjen följde råden och flickan blev helt återställd. När Edgar skulle göra en reading försatte han sig oftast i djup sömn och kunde i detta tillstånd ställa exakta diagnoser på klienter, förutspå framtida händelser, berätta om reinkarnation etc. När han vaknade ur denna sömn mindes han i stort sett inget av själva sessionen. Det hände även att han gjorde spontana readings i vaket tillstånd även om dessa var mer ovanliga.

Edgars sista reading

Den 17 september 1944 utförde Edgar Cayce sin sista reading vilken gällde honom själv. Edgar var trött och gammal och på nyårsdagen 1945 sa han till sina vänner ”Jag kommer bli helt återställd fredagen den 5 januari”. Edgar Cayce begravdes 5 januari 1945.

Fotnot:

Efter hans död kunde anhängare till Edgar köpa tillbaks det sjukhus i Virginia Beach där han under en period varit verksam. I källarvalven fanns inte mindre än 15 000 nedtecknade readings och precis som Edgar förutspått började ett systematiskt arbete med att klassificera och ordna upp anteckningarna utefter teman som till exempel cancer, Atlantis, reinkarnation med mera. I dag kan, precis som Edgars tanke var, vetenskapsmän och andra intresserade lätt få tillgång till materialet och därmed förstå mer av människan och världen.

Text Anna-Karin Andersson

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn