Positiva nyheter påverkar läsaren på ett positivt sätt såsom nyheter som visar att människor älskar livet, älskar sig själv och andra. Nyheter om unika personer i unika situationer som möter läsarens känslor i hela kroppen. Vad är då skälet till att negativa nyheter dominerar i nyhetsflödet? Vad finns det i oss människor som gör att vi hellre läser om elände, krig och olyckor än om glada, fredliga och trevliga händelser som rimligtvis måste ske många fler av varje dag?

Tänk om inte detta bara gäller nyheter, många vardagskonversationer handlar om mindre positiva saker, varför känns det mer obekvämt att säga att jag mår bra och barnen fick bra betyg i skolan än att prata om sjukdom, stress och att det är för mycket att göra hemma.

Tänk om det beror det på att känslan av att ”jag har det bättre” och ”oj, vad de måste ha det tufft” får läsaren att må bättre själv? Att det kan kännas fint att tycka synd om andra en liten stund, hellre det än att läsa något bra och då känna skuldkänslor eftersom läsaren själv inte orkat att ta tag i, inte hunnit med och så vidare.

Tänk om behovet av att jämföra sig med andra inte var så stort. Om barn redan tidigt fick lära sig att du duger precis som du är, med alla dina sidor av just din unika karaktär. Skulle det då uppstå ett annat samhällsklimat? Skulle positiva nyheter uppmuntras, eftersom läsarna blir glada åt andras glädje och delad glädje är dubbel glädje?

Tänk om vi hade ett samhälle där alla bjuder på sig själva, glada dagar och glada stunder. Tillåta oss själva att känna oss genuint glada, bjuda på ett och annat skratt, hälsa glatt på alla såväl på arbetet som privat, skulle det inspirera andra att göra likadant?

Tänk om vi hade ett samhälle som byggs på positivitet, omtänksamhet, ödmjukhet och där allas lika värde respekteras fullt ut och där tillit och förtroende är egenskaper som värdesätts.

Tänk om alla kunde älska livet, älska sig själv och möta alla känslor med hela sitt hjärta. Varje unik person har lika stor möjlighet att påverka hur samhällets klimat ser ut, som alla andra unika personer. Just jag med mina handlingar påverkar. Precis som när jag väljer vilka produkter som jag köper i en butik. Ju fler som väljer en produkt desto bättre plats i hyllan får den och plötsligt står den mitt i blickfånget och alla vill ha produkten för att alla andra köper den. Precis så fungerar det också med alla andra handlingar som vi alla gör, är det bara tillräckligt många som gör på ett sätt så följer många efter.

Efter en Bergsmeditation för några år sedan skrev jag nedanstående text:

Ljuset omsluter mig, tar över mina sinnen

Ljuset känns varmt, tryggt och mjukt

Jag känner en glädje och blickar framåt, känner starkt att jag ska lyckas, så skönt!

Men så avtar ljuset och jag förstår att det inte räcker med att få ljus utifrån, det är mitt inre ljus som måste ge låga åt det yttre ljuset.

Allting börjar inifrån, min inre röst, mitt inre ljus, min inre styrka och min inre vägledning kommer att vägleda mig till det stora yttre ljuset.

Bara jag håller min egen låga vid liv och vågar tro på mig själv.

Jag är sann, jag är jag och jag har ett stort egenvärde

Jag älskar mig själv, jag är ljuset!

Tänk om jag tidigare i livet hade förstått vikten av att sätta ord på min mina egna känslor, hade förstått mitt eget värde och vikten av att vårda mig själv.  Nu har jag förstått, nu jobbar jag både med och för mig själv varje dag. Genom att jag respekterar mig själv bättre, respekterar andra mig också bättre. Jag är en av alla dessa unika personer i samhället som kan påverka hur samhällsklimatet ser ut och jag är tacksam för det.

Ditte Jansson

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn