För tre år sedan gjorde jag testet ”Högkänslighetstestet” som man enkelt kan ladda ner på nätet. Testet bestod av ett tjugotal frågor där jag skulle svara ”Ja” eller ”Nej”. Det tog bara några minuter att göra men svaret kom att förändra mig för alltid. Testet visade att jag med största sannolikhet är högkänslig. Plötsligt hittade jag ett ord för mig själv, mitt sätt att vara. Jag som alltid har känt mig annorlunda… Jag drog en lättnadens suck och en tår rann nerför min kind. Kanske är jag inte tokig i alla fall…

För det är så det har känts många gånger, jag har känt mig som ett ufo i denna värld, så olik alla andra. Jag har ofta varit ”känslig”, överreagerat enligt många. Tvättrådslappar i kläder som har skavt och känts som nålar, känslig för höga ljud och dofter, ofta helt slut fysiskt och mentalt efter en arbetsdag, extremt rädd för att göra fel… Listan kan göras lång.

Min känslighet kunde plötsligt också förklara varför jag ofta kände av andras sinnesstämningar, varför jag åkte jojo känslomässigt och kunde känna det andra kände – i MITT känslosystem. Jag minns exempelvis en morgon för några år sedan när jag och mina studiekamrater åt frukost tillsammans. Plötsligt, helt oförberett, slog en känsla av panik till inom mig med full kraft. Jag hann inte uppfatta vad som hände, vad som hade utlöst denna känsla. Jag har aldrig upplevt panikångest tidigare, så här i efterhand är jag tacksam för att det hände under min utbildning då jag hade erfarna lärare som kunde hjälpa mig att hantera denna upplevelse. Känslan av panik stannade kvar inom mig någon halvtimme och försvann sedan lika hastigt som den hade kommit. Senare samma dag berättade min lärare att en elev i andra klassen, lite senare den morgonen, hade fått just en panikångestattack… Där och då förstod jag att denna känsla inte varit min egen.

Denna händelse fick mig att börja försöka reda ut och urskilja mina och andras känslor. Det var, och är fortfarande, svårt. Speciellt svårt är det när mitt ego envisas med att skylla MINA känslor på andra och på min högkänslighet. Men ju mer jag arbetar med min intuition, desto bättre blir jag på att urskilja vad som är vad och kan då ta bättre ansvar för mina känslor.

Att ha så många tentakler ute, att ta in så mycket information från alla sinnen – HELA TIDEN, kan vara överväldigande – speciellt om man som jag inte har fått lära sig att hantera och bearbeta sina känslor. Stress påverkar oss högkänsliga extra mycket och många av oss återfinns i statistiken över utbrända. Jag själv kan absolut se ett samband mellan min högkänslighet, min oförmåga att hantera alla intryck, med min kropps stressreaktioner.

För att bättre förstå min känslighet, och för att kunna ta hand om mig själv på bästa sätt, har jag läst ett flertal böcker och artiklar i ämnet. Med tiden har jag lärt mig olika sätt att stänga intrycken ute. Jag tittar exempelvis inte på nyheter eller våldsamma filmer, jag tar många pauser i tystnad, jag bunkrar energi med promenader i naturen… För det är absolut nödvändigt, annars mår jag inte bra. När jag är överstimulerad blir jag extremt trött och orkeslös, lättretlig, har svårt att fokusera och upplever en stor inre oro och stress.

Det är lätt att tro att högkänslighet bara är något negativt, ett slags handikapp. Så kändes det i alla fall för mig i början, tills jag lärde mig att förstå hur jag bäst tar hand om mig själv. Då först kunde jag se vilken gåva det också är, jag är intuitiv, samvetsgrann, medkännande och kreativ… Dessutom ser jag idag min förmåga att känna av andra människors sinnesstämningar som en stor tillgång, när jag nu arbetar som terapeut.

Forskning visar att 15-20% av alla människor är högkänsliga. Det är nästan var femte person… Trots det är det fortfarande få människor som känner till detta personlighetsdrag. Jag hoppas att jag med min historia kan öka medvetenheten, för jag vet hur viktig denna insikt var för mig. Den förändrade mitt liv!

Fundera gärna kring:

 • Blir du överväldigad av många intryck?
 • Behöver du tid för återhämtning för att orka med vardagen?

Högkänslighet är ett personlighetsdrag, ingen diagnos! Forskning visar att ca 15-20% av alla människor är högkänsliga. Högkänslighet innebär att individen har ett känsligare nervsystem än genomsnittet och lägger märke till en mängd subtila detaljer i vardagen som andra kanske missar. En högkänslig person bearbetar dessa intryck djupt i sitt inre, har lätt för att bli överstimulerade och behöver ofta därför dra sig undan för återhämtning. Det finns mycket information att hitta om högkänslighet (HSP – Highly Sensitive Person, starkskör). Den som har myntat begreppet är psykologen och forskaren Elaine N. Aron. Hon är själv högkänslig och har forskat i ämnet i mer än 20 år. Hon har, utöver att hon har sammanställt självtestet för högkänslighet, också skrivit ett flertal böcker, intressanta artiklar, föreläsningar etc. i ämnet.

Ni hittar självtestet bl.a. här: Högkänslighet – Självtest

Kicki Pettersson – Life Energy
kicki@lifeenergy.se
www.lifeenergy.se

Föregående artikelAndlighet – vad betyder det?
Nästa artikelMjuk i hjärtat
Kicki Pettersson heter jag. I min egen historia ryms lite av varje; medberoende, högkänslighet, dålig självkänsla och lång inre oro. Idag är jag frisk och mår fantastiskt, men så har det inte alltid varit. Under större delen av mitt liv har jag upplevt en enorm inre stress och min kropp visade sitt missnöje genom en mängd olika fysiska besvär. Dessa åkommor eskalerade, de blev fler och fler och mer allvarliga, och i januari 2015 fick jag en stroke. Där och då visste jag att jag behövde förändra mitt liv, om jag ville leva. Det var början på en händelserik och spännande resa, en resa som är ständigt pågående – möjligheten att upptäcka och lära känna mig själv! Jag behövde förstå min historia och mina erfarenheter, och hur dessa har kommit att påverka mig i livet. Jag har tvingats öppna de dörrar till mitt inre som jag av rädsla hade stängt. Det har periodvis varit en tuff process, men också absolut nödvändig. Vinsten är att jag idag känner mig fri och levande! Idag är jag utbildad kognitiv coach, beroendeterapeut samt energi- och hypnosterapeut och träffar människor som mår dåligt, liksom jag själv gjorde. Jag anser att det är viktigt att fler vågar prata om den psykiska ohälsa som breder ut sig, vi är många som är direkt eller indirekt drabbade. Därför hoppas jag kunna vara en källa av inspiration. Jag kommer dela med mig av min livsresa, hur jag själv gick från att vara sjuk till att bli frisk, i hopp om att inspirera andra till bättre mående. Välkommen att följa!

2 KOMMENTARER

 1. Tack Kicki för din artikel. Äntligen börjar jag förstå vad det är som händer med mig. Det är ju inget större fel på mig utan jag är högkänslig, vilket uppvaknande och vilken befrielse.
  Tack igen!
  Helen

  • Helen, precis så kände jag också när jag förstod min högkänslighet. En lättnad… Det gläder mig att du har fått en större förståelse om dig själv. Ta hand om dig och din känslighet…
   Kram Kicki

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn