Kreativt arbete handlar om att skapa något nytt. Det kan vara stort eller litet, enkelt eller komplext; men det inte ska ha funnits förut. När vi arbetar utifrån vår kreativitet sår vi ett frö med hjälp av fantasin i kombination med våra erfarenheter och vår kunskap.

En vanlig definition av kreativitet är att processen ska mynna ut i något som ska vara användbart, exempelvis ett verktyg, en ny elektronisk pryl eller städredskap. Eller varför inte en bok, en låt eller en tavla.

Men att vara i det kreativa flödet är också i sig ett självändamål. Det är roligt och lustfyllt och när vi befinner oss i vårt kreativa rum, där allt är möjligt, är det som om själen syresätts.

Den kreativa processen

Kreativiteten bor i ögonblicken, i friheten och i skrattet. Kreativiteten är gränslös och snabb. Men den behöver en form för att kunna manifesteras. För att det som föds i vår fantasi ska bli verkligt behövs regler, ramar, förutsättningar och gränser. Vi behöver en kreativ process.

En fotbollsmatch är ett exempel på en kreativ process där spelarnas talanger, erfarenheter och viljestyrka kombineras för att skapa något helt nytt. Utan linjer, regler och domare skulle det inte alls bli samma sak. Det skulle varken bli lika roligt att spela eller att titta på. Även på matchen som spelas mellan barnen i området på gräsplätten bakom husen behöver man vara överens om ett antal grundförutsättningar för att det ska vara roligt att spela tillsammans.

Fantasi möter struktur

Den kreativa processen är en dans mellan vänster och höger hjärnhalva där strukturen och logiken går hand i hand med nyfikenheten, fantasin och glädjen. Det gäller att skapa en process där dessa ytterligheter kan hjälpa varandra. Höger hjärnhalva behöver hjälp av vänster hjärnhalva för att komma till skott och avgränsa sig. Men vänster hjärnhalva måste vara försiktig så att den klampar in med för mycket frågor och goda råd tidigt i processen och därmed stryper flödet.

När vi arbetar kreativt är det en bra idé att ha en avgränsad tid i början av processen då vi inte värderar idéerna. Allt ska upp på bordet och inga idéer avfärdas som dåliga. Det är först senare som vänster hjärnhalva ska kliva in och sortera, tycka till och skapa en ram. Då är strukturen till och med avgörande för att någon eller ska kombination av alla idéerna ska bli verklighet.

Text: Anna Eriksson Skarin

Om Anna Eriksson Skarin

Anna utforskar hela tiden olika aspekter av sin egen kreativitet. 2012 gav hon ut sin debutroman Mellan människor och på våren 2014 släppte hon sin första låt, ”It’s gonna be alright”, som finns på YouTube och Spotify. Möjligen blir hennes nästa kreativa äventyr Stand up comedy.

Läs mer om Anna på www.annaerikssonskarin.se

Tips

Om vänster hjärnhalva har svårt för att låta bli att lägga sig i under idékläckarfasen kan man ge den ett specifikt uppdrag, som att exempelvis hålla koll på tiden eller välja vilken färg på pennorna vi ska använda. Mota sedan vänligt, men bestämt bort alla tankar på vad som är ”realistiskt” eller vilka idéer som är bra.

(Ursprungligen ur Ascala Magazine)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn