Under min tid som arbetande medium och framförallt som undersökande och renande husmedium, har jag träffat på andar och energier som kan upplevas som onda, eller i alla fall oroande och negativa.

Jag får många frågor i mitt arbete om dessa energier/andar som upplevs på det här negativa sättet. Är dom onda? Kan dom skada mig eller min familj? Vad är demoner, kan man bli besatt?

Jag har inte alla svar, jag kan bara berätta om det som jag uppfattat under mina år som medium och husrenare, men också erfarenheter från arbetet som healer. Det betyder att det är min sanning som kommer att beskrivas här. Någon annan kanske har andra erfarenheter och åsikter som inte helt stämmer överens med mina.

Så nu till frågan, finns det negativa andar och energier? Ja, så klart.

Om vi börjar med negativa andar, så är min uppfattning att det är andar som av någon anledning inte funnit ro efter sin övergång. Vad kan då det bero på?

En ande som är orolig har kanske inte gjort klart med allt innan sin övergång. Kanske övergången var hastig eller traumatisk. En svår sjukdom eller olyckshändelse. Rädsla för vad som kommer efter döden. Anden kanske inte vågar gå in i ljuset av någon anledning, och hamnar i en mellanvärld. Varken människa (med en fysisk kropp) eller ande i andevärlden. Men de är ändå att betrakta som människor, utan kropp, men med mänskliga tankar och känslor. Är en person ”ond” i sitt liv och hamnar i den här mellanvärlden, så är risken stor att personen uppfattas som ond även som ande. Men när ett medium lyckas hjälpa en sådan ande att fortsätta in i ljuset till den värld där den hör hemma, kan det som är ”ont” bearbetas och elimineras sakta men säkert.

Det vi känner som ”ont” kan också vara andens desperata önskan om hjälp. Att göra sig förstådd utan att synas eller höras eller att verbalt ha möjligheten att förmedla sig. Den situationen kan göra vem som helst galen och tokig nog att föra oväsen så gott det går.

Så, vad kan då jag som medium göra för att hjälpa dessa andar? Först måste jag skapa en miljö där anden får förtroende för mig. Jag måste ta mig tid att prata, förklara för anden att det är helt ok att gå in i ljuset, till andevärlden där dina nära och kära möter dig. De tar hand om dig och hjälper dig tillrätta. Ingen straffar eller dömer dig för något du gjort eller tänkt.

Jag kan sedan hjälpa anden att hitta ljuset och följa med till dörren.

Känslan av att vara besatt
Ibland kan det kännas som om anden hänger sig kvar, han eller hon vill inte släppa taget om livet på jorden eller en specifik person. Den personen kan då få en känsla av att vara besatt. Att aldrig få vara ifred. Hela tiden känna sig iakttagen och påpassad. Bli väckt på natten. Det finns många situationer när man kan känna sig ofri. Till slut blir det ohållbart och paniken stiger, både hos anden och den drabbade.

Den olyckliga anden börjar föra oväsen med det den kan. Till exempel att öppna och stänga dörrar, slå ner tavlor, sätta på stereon eller tända lyset. Allt för att du som bor där ska uppmärksamma honom eller henne. Fler fenomen kan uppstå, som steg i trappan, mumlande röster. Jag tror nog att man kan räkna upp många händelser och subtila känslor och förnimmelser som en person kan lägga märke till. Listan kan bi hur lång som helst. Är man känslig för det paranormala kan livet i sådana situationer kännas som ett helvete.

Jag kan tänka mig att några av er som läser detta kan känna igen en hel del. Oftast rör det sig om en ande som behöver klara upp något med den drabbade personen, en släkting eller vän, som anden vill be om förlåtelse för något i deras gemensamma liv, innan han eller hon kan gå vidare och få ro i sin själ. Negativa andar vill bli uppmärksammade och få hjälp.

Energikluster
Men det är inte alltid andar som upplevs som ”onda”. Ibland är det energier som är så starka och laddade att det uppstår som ”kluster” som i sin tur upplevs som onda andar.

De här starka, påtagliga energierna kan ha sitt ursprung från långt tillbaka i tiden, så kallade platsminnen av för längesen glömda händelser. Men de gör sig påminda i form av energier, som efter många, många år kan uppfattas av känsliga personer. Men det kan även vara näraliggande konflikter eller andra starka händelser som genererar dessa obehagliga energier.

De här energierna har ingenting med andevärlden att göra, utan är energikluster som skapas i den fysiska världen. En negativ familjedynamik, tankar, mönster och handlingar av personer i huset, eller för den delen, minnen från allt som sagts och upplevts i huset kan skapa dessa energier.

Vi människor skapar själva en hel del av dessa negativa energier som florerar runt omkring oss. Vi ältar saker i det oändliga ibland. Vi tänker och handlar negativt mot oss själva och andra. Och det allra värsta, vi har så många rädslor. Vi tar på oss offerroller i många situationer, tycker synd om oss själva vid oförrätter, vi oroar oss ibland alldeles i onödan. Allt det här skapar dessa negativa kluster som till slut gör tillvaron outhärdlig.

Medial undersökning och rening
Som Medial undersökare och renare kan jag upptäcka dessa andar och energier som stör. Jag har förmågan att särskilja varifrån det härstammar, i de flesta fall. Så klart begår jag misstag ibland, men för det mesta står det klart för mig vad som händer i det hem jag besöker.

Vilsna andar gör jag mitt bästa för att ta jag kontakt med, för att lugna och sen förmedla vad anden vill säga, varför är den där? Har den fastnat i mellanvärlden, eller är det en kär släkting som vill besöka och kanske berätta något?  Jag kan sen hjälpa de flesta andar över och in i ljuset till andevärlden. Det blir då oftast lugnt i huset efter en tid.

Energier lokaliserar jag till ursprungskällan, analyserar och berättar för familjen vad jag upptäckt. Som jag tidigare nämnt kan det vara gamla husminnen, eller så beror det på den dynamik som finns i familjen/huset. Även dessa rensar jag bort och fyller sedan omgivningen med ren ny energi, med hjälp av mina andeguider.

Ta ansvar och vända det negativa till positivt
Men när det gäller energier som stör så behöver också familjen ta sitt ansvar. Det gäller att bli medveten om sin egen roll i det som händer. Att jobba med sina rädslor, ta reda på vem man är. Tänka över hur man reagerar i olika situationer. Det är bättre att resonera med sig själv och fundera på hur vissa givna händelser och tillstånd kan lösas, i stället för att gå in i försvar, förnekelse eller rädsla. Det du gör då är att vända det negativa till positivitet istället. Du använder det som sker i utvecklande syfte på ett kreativt sätt. Det negativa blir positivt och utvecklande. Har man mycket i sitt bagage kan det vara en god ide att kontakta en professionell terapeut för att reda ut saker och ting.

Vi är ju här på jorden för att lära oss, som att gå i skolan faktiskt. Erfarenheter på olika områden som vi stöter på, insikter och förståelser av olika slag. Alla erfarenheter går att vända till positiva lärdomar och insikter, även om de till synes verkar vara negativa från början. Det är inte lätt alla gånger, men det är viktigt att lära sig konfrontera människor och händelser för att få den insikt vi behöver för vår fortsatta utveckling.

När vi lyckas med detta infinner sig en alldeles underbar och härlig känsla av eufori. Man får en känsla av att ingenting kan stoppa en. Man fylls av kärlek och förundran till livet.

Ingela Collin Lendin
Lärare och medium vid Creative Experiences Terry Evans AB

Föregående artikelDen subtila gränsen
Nästa artikelHunden med löständer
Mitt namn är Ingela Collin, och jag arbetar som husets medium på Terry Evans kursgård. När Terry har kurser på gården så finns jag där för att erbjuda healing eller privatsittning, eller bara ett samtal om mediala funderingar och upplevelser. Jag arbetar under mitt eget företag, Maginas, och tar även emot klienter från hela landet som ringt och bokat en tid. Förutom arbetet på kursgården kan man också boka mig för medial undersökning och husrening. Jag är också kursledare i Healing och Mediumskap. Jag är medlem i Barnens Röst, och finns även där som en resurs för samtal om barns mediala upplevelser, och föräldrars roll i detta sammanhang. Jag har arbetat med healing i cirka 20 år och utfört mediala sittningar i cirka nio år nu. Jag älskar mitt arbete som ger mig minst lika mycket som klienten. Det utvecklas ständigt, nya insikter och upplevelser gör arbetet levande och kreativt. Jag har kommit att älska att vara kursledare i Healing och Mediumskap. Att se människor växa och upptäcka sin potential är underbart.

3 KOMMENTARER

  1. Tack Ingela för intressant och inspirerande läsning som bekräftar många av mina upplevelser. Så skönt att få någon annans ord på dem. Du förklara på ett så bra sätt!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn