Motionera och Ät Nyttigt!

2
557

Jag tittar på pappret framför mig. Motionera och ät nyttigt, står det. Ät nyttigt, enligt vem? Enligt vem och vad?, är det första jag tänker. Att äta nyttigt är en trend. Det finns säkert bättre och sämre saker att stoppa i sig, men i relation till vad? Pratar vi näringsbrist? Högt blodtryck? Tarmfickor? Diabetes? Är lösningen på alla dessa problem samma sak, för alla individer?

Så vad har vi att välja på? Haha, nu börjar det roliga! OBS! Jag har förenklat en hel del, annars hade texten aldrig tagit slut. Tänk hela tiden: Ät nyttigt! Tallriksmodellen där du enligt livsmedelsverket måttar dina måltider efter din tallrik. 2:5 dieten, ät vad du vill 5 dagar, men minska kalori-intaget under 2 dagar. Här har det tillkommit en massa olika varianter på periodisk fasta. Vi fortsätter, Ayur Veda, från Indien och enkelt beskrivet: ät efter din doscha, gå iväg till en auyr veda- terapeut och gör ett test. LCHF och Ketos, lågkolhyrat- kost, Ketos är den striktare varianten. Dukan är en annan proteinbaserad kost. FodMaps från Australien, framtaget för människor med diagnosen IBS. Ät efter din blodgrupp, ja precis som det låter, är du Jägare (O) eller Vegetarian (A)? Medelhavskost till exempel grönsaker, fisk och skaldjur. Mosleys turbometod, ät så du förbättrar tarmfloran. Jag hittade en kosthållning som heter 8/800, den går ut på att äta 800 kalorier/dag i 8 veckor! För att hjälpa blodsockret. För att förstå hur lite det är, så rekommenderar dom flesta, inte alla, som jobbar med kost att man inte underskrider 1500 kalorier per dag. Vi går vidare med Dash. Någons om hört talas om det? Kosthållningen liknar medelhavskosten, men man äter lite mer mejeriprodukter. Paleo, den berömda stenålderskosten, nötter frön och kött. Raw Food, inget får hettas upp över 42 grader. Och glöm inte våra kära, svindyra, Superfoods!

Så, det är några exempel. Då tar vi grundpåståendet igen; ÄT NYTTIGT. Jaaa… vad tycker du? Ska jag försöka mig på att sänka blodtrycket eller ta hand om min IBS? Ska jag testa Paleo trots att jag inte äter däggdjur? Eller köpa svindyra torkade blåbär för att dom kallas Superfoods?

Poängen: Vi har alla våra idéer om vad Nyttigt är. Vi alla har vårt koncept som fungerar för oss, TROR VI. Är något rätt eller fel? Vad är rätt eller fel för dig? Men vad bli konsekvensen att tala om för någon annan att den ska ”motionera och äta nyttigt” utan att ge exempel på vad? Och nu har jag inte ens gått in på diskussioner om ren mat, E-nummer, ekologiskt, processad mat, hel och halvfabrikat, syra-bas-balans, äta saker ur miljö-synpunkt, läkemedelsindustrin (kopplat till mediciner som ges ut för att ta hand om t ex IBS eller högt blodtryck) eller för den delen Kosttillskott-Industrin (samma där, för att ta hand om t ex IBS eller högt blodtryck). Om du inte hade någon kunskap om kost, kroppens byggstenar, eller vad motion skulle kunna vara – hur skulle du veta vad personen som skrev ”Motionera och Ät nyttigt” menar? Utifrån vad? Ett blodprov på kolesterol eller näringsvärden? Kollar vården ens näringsvärden om du inte är kvinna och dom misstänker järnbrist? Om du redan tycker att du äter nyttigt; vad menar personen att du behöver ändra på?

Och så alla detoxer av olika slag. För att avgifta kroppen, gå ner 3000 kg i vikt på 2 minuter, starta om, bli snyggare, nollställa, villdublibätttreisängen?, rena, sexigare, fåstörrebröstsmalare midjaochmindrefötterimorgon, bättrehypå2sekunderochetthårsvallsomgörallaandraihelavärldenimponerade. Ochgåneriviktsåsnabbtattviandraredanharglömthuröverviktigduvaridinspegel. Ochhjälpvadmycketbättreduäränoss, viärsåååååavundsjukavivillocksådetoxabortalltsomärvi! Omjagätersvindyratorkadeblåbär,somärmycketbättreochnyttigareänminablåbäriskogensomjaginteorkarplockaförjagogillarmyggor, dåfårjagsånjävlasupermagesåjagantagligenkanätavadjaggvilljämtochhelatidentjoho! Motioneradetgörmanbarapågymochhelstsåsvettasmaninteensfördetäräckligtochluktarillamankangåneriviktavattbaravistaspåettgymjagloooovar!

Jaha, och nu då? Ifrågasätter jag för mycket? Ska jag bara köpa ett koncept och svälja? Hur hittar man kunskap i den här djungeln? Ska man lita på vetenskapen? Eller sin egen känsla? Min egen känsla vill alltid ha tårta, hembakat bondbröd och kladdkaka gjord på mandelmjöl, HAHA hur fan skulle det gå??! Hur mäter man sin egen hälsa? Och i vilket syfte mäter vi hälsa? Snygg = hälsa? Hälsa = trend? Hälsa = blodprov på t ex socker och kolesterol, men inte på salterna och mineraler?

Glöm Inte: Motionera och Ät Nyttigt! Ochförgudsskullätdinmedicinmenintepotatissamtidigtsomduintesvettaspågymmet

Elin Järnkvist
elinsmassage@hotmail.com
www.elinsmassageochhealing.se

Föregående artikelNattlig dans
Nästa artikelEn resa till det förflutna – En glimt av framtiden, del 1
Jag heter Elin Järnkvist och jag älskar att skriva! När jag gick i skolan så tyckte jag att den roligaste uppgiften var att göra en egen bok. På halva sidan fanns det plats att rita en bild, och sen kunde man skriva sin berättelse. Jag minns inte vad böckerna handlade om, men jag minns min entusiasm för uppgiften! Hela skolgången fortsatte jag att skriva. För mig själv. Jag skrev dikter. Korta noveller. Jag försökte uttrycka allt jag hade inom mig för att det inte skulle äta upp mig. Efter gymnasiet så fortsatte jag att gå en skrivarkurs på folkhögskola. Efter det så slutade jag. Jag tappade bort min kärlek till att skriva, till orden. När jag senare i livet startade mitt egna företag så insåg jag att jag tappat bort väldigt mycket av min förmåga att uttrycka mig i text. Det blev en plåga att försöka beskriva mina behandlingar och vad som ingick och inte. När Terry nämnde Ascala så tackade jag först nej. Jag blev rädd. Jag tänkte att jag inte skulle ha något att skriva om. Trots det så bestämde jag mig för att testa, och idag skulle mitt liv vara väldigt tråkigt utan mitt skrivande! Jag skriver om personligt utvecklande, och invecklande. Jag skriver om händelser som påverkar. Meditationer. Allt som vill komma ut i textform. Jag jobbar som massör och healer. Jag delar lokal i Örebro, och har en liten stuga hemma i Lysfalla som jag jobbar i. Och håller just nu på att utbilda mig till medium. Det är en fantastisk resa, Livet! Här kommer ni kunna läsa texter om att vara känslig. Och okänslig. Texter som handlar om drömmar, personlig utveckling, meditation, kreativitet, healing och andlighet.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn