Motionera och Ät Nyttigt!

2
320

Jag tittar på pappret framför mig. Motionera och ät nyttigt, står det. Ät nyttigt, enligt vem? Enligt vem och vad?, är det första jag tänker. Att äta nyttigt är en trend. Det finns säkert bättre och sämre saker att stoppa i sig, men i relation till vad? Pratar vi näringsbrist? Högt blodtryck? Tarmfickor? Diabetes? Är lösningen på alla dessa problem samma sak, för alla individer?

Så vad har vi att välja på? Haha, nu börjar det roliga! OBS! Jag har förenklat en hel del, annars hade texten aldrig tagit slut. Tänk hela tiden: Ät nyttigt! Tallriksmodellen där du enligt livsmedelsverket måttar dina måltider efter din tallrik. 2:5 dieten, ät vad du vill 5 dagar, men minska kalori-intaget under 2 dagar. Här har det tillkommit en massa olika varianter på periodisk fasta. Vi fortsätter, Ayur Veda, från Indien och enkelt beskrivet: ät efter din doscha, gå iväg till en auyr veda- terapeut och gör ett test. LCHF och Ketos, lågkolhyrat- kost, Ketos är den striktare varianten. Dukan är en annan proteinbaserad kost. FodMaps från Australien, framtaget för människor med diagnosen IBS. Ät efter din blodgrupp, ja precis som det låter, är du Jägare (O) eller Vegetarian (A)? Medelhavskost till exempel grönsaker, fisk och skaldjur. Mosleys turbometod, ät så du förbättrar tarmfloran. Jag hittade en kosthållning som heter 8/800, den går ut på att äta 800 kalorier/dag i 8 veckor! För att hjälpa blodsockret. För att förstå hur lite det är, så rekommenderar dom flesta, inte alla, som jobbar med kost att man inte underskrider 1500 kalorier per dag. Vi går vidare med Dash. Någons om hört talas om det? Kosthållningen liknar medelhavskosten, men man äter lite mer mejeriprodukter. Paleo, den berömda stenålderskosten, nötter frön och kött. Raw Food, inget får hettas upp över 42 grader. Och glöm inte våra kära, svindyra, Superfoods!

Så, det är några exempel. Då tar vi grundpåståendet igen; ÄT NYTTIGT. Jaaa… vad tycker du? Ska jag försöka mig på att sänka blodtrycket eller ta hand om min IBS? Ska jag testa Paleo trots att jag inte äter däggdjur? Eller köpa svindyra torkade blåbär för att dom kallas Superfoods?

Poängen: Vi har alla våra idéer om vad Nyttigt är. Vi alla har vårt koncept som fungerar för oss, TROR VI. Är något rätt eller fel? Vad är rätt eller fel för dig? Men vad bli konsekvensen att tala om för någon annan att den ska ”motionera och äta nyttigt” utan att ge exempel på vad? Och nu har jag inte ens gått in på diskussioner om ren mat, E-nummer, ekologiskt, processad mat, hel och halvfabrikat, syra-bas-balans, äta saker ur miljö-synpunkt, läkemedelsindustrin (kopplat till mediciner som ges ut för att ta hand om t ex IBS eller högt blodtryck) eller för den delen Kosttillskott-Industrin (samma där, för att ta hand om t ex IBS eller högt blodtryck). Om du inte hade någon kunskap om kost, kroppens byggstenar, eller vad motion skulle kunna vara – hur skulle du veta vad personen som skrev ”Motionera och Ät nyttigt” menar? Utifrån vad? Ett blodprov på kolesterol eller näringsvärden? Kollar vården ens näringsvärden om du inte är kvinna och dom misstänker järnbrist? Om du redan tycker att du äter nyttigt; vad menar personen att du behöver ändra på?

Och så alla detoxer av olika slag. För att avgifta kroppen, gå ner 3000 kg i vikt på 2 minuter, starta om, bli snyggare, nollställa, villdublibätttreisängen?, rena, sexigare, fåstörrebröstsmalare midjaochmindrefötterimorgon, bättrehypå2sekunderochetthårsvallsomgörallaandraihelavärldenimponerade. Ochgåneriviktsåsnabbtattviandraredanharglömthuröverviktigduvaridinspegel. Ochhjälpvadmycketbättreduäränoss, viärsåååååavundsjukavivillocksådetoxabortalltsomärvi! Omjagätersvindyratorkadeblåbär,somärmycketbättreochnyttigareänminablåbäriskogensomjaginteorkarplockaförjagogillarmyggor, dåfårjagsånjävlasupermagesåjagantagligenkanätavadjaggvilljämtochhelatidentjoho! Motioneradetgörmanbarapågymochhelstsåsvettasmaninteensfördetäräckligtochluktarillamankangåneriviktavattbaravistaspåettgymjagloooovar!

Jaha, och nu då? Ifrågasätter jag för mycket? Ska jag bara köpa ett koncept och svälja? Hur hittar man kunskap i den här djungeln? Ska man lita på vetenskapen? Eller sin egen känsla? Min egen känsla vill alltid ha tårta, hembakat bondbröd och kladdkaka gjord på mandelmjöl, HAHA hur fan skulle det gå??! Hur mäter man sin egen hälsa? Och i vilket syfte mäter vi hälsa? Snygg = hälsa? Hälsa = trend? Hälsa = blodprov på t ex socker och kolesterol, men inte på salterna och mineraler?

Glöm Inte: Motionera och Ät Nyttigt! Ochförgudsskullätdinmedicinmenintepotatissamtidigtsomduintesvettaspågymmet

Elin Järnkvist
elinsmassage@hotmail.com
www.elinsmassageochhealing.se

Föregående artikelNattlig dans
Nästa artikelEn resa till det förflutna – En glimt av framtiden
Jag målar och skriver. Jag älskar färger. Älskar att leka med ord. När penseln far över duken kan jag uppleva ett enormt lugn. Meditativt. När jag mediterar får jag ofta inspiration till att måla. Jag ser färger som inte finns. Än. Jag är ofta ute i trädgården. Klappar på äppelträdet. Ger tröst och söker tröst. Jag driver företaget Elins massage och healing. Jag har en egen lokal nära Resecentrum i Örebro. Jag erbjuder massage, healing och säljer mina tavlor. Jag funderar på att bli biodlare, men har inte bestäm mig än. Jag drömmer om att bli medium, men vill landa lite mer först. Här kommer ni kunna läsa texter om att vara känslig. Och okänslig. Texter som handlar om drömmar, personlig utveckling, kreativitet, healing och andlighet.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn