Feng Shui-konsult Maria Ahlberg insåg tidigt vilken kraft som fanns i färgerna och har så länge hon kan minnas varit intresserad av deras betydelse. När hon ser tillbaka på sitt liv konstaterar hon att hennes personliga utvecklingsresa också kännetecknas av en färgresa.

 Under olika perioder i livet har hon valt att klä sig och inreda i olika färger, och hon menar att hennes färgresa inte bara följer trenderna.

– Under 90-talet var det mycket grönt. Då behövde jag lugn och ro. Sedan under en period var det mycket gult. Jag inredde till och med en salong med knallgula väggar. Då handlade det om att jag behövde mer glädje. När jag närmade mig 30 upplevde jag plötsligt att jag drogs till brunt både i inredning och kläder. Det bruna står för att jorda sig själv och gå in
i sig själv. Jag var så att säga redo att sätta ner fötterna i myllan och rota mig, säger Maria.

I dag är Maria en färgstark personlighet som väljer färgerna hon klär sig i med omsorg. I hennes garderob finns en stor samling sjalar och med hjälp av färgerna lyfter hon sin energi eller skapar rätt förutsättningar för exempelvis ett viktigt arbetsmöte.

– Målet är hela tiden en bra balans. Under långa perioder har jag valt bort mörkblått, som för mig står för det strikta och kontrollerade. Nu i efterhand ser jag att jag skulle ha mått bra av att balansera upp med lite mörkblått, men då ville jag bara leva livet, ler hon.

 Hur tänker du i dag när du väljer färgerna du klär dig i?
– I dag tänker jag till och funderar på vad jag känner för. Jag vet precis varför jag väljer att klä mig i det ena eller det andra plagget. Ofta är det för att matcha en känsla jag har eller för att fylla ett syfte. Jag kan använda färgen för att stärka mig själv.

Vad säger min garderob om mig om jag kikar in i den och bara möts av svarta plagg?
– En garderob som genomgående är svart kan betyda att man inte riktigt vet vad man passar i, eller att man känner ett behov av att känna sig lite mindre. Eller så kan det betyda att du helt enkelt trivs i svart.

Och om jag istället har en garderob full med kläder i regnbågens alla färger?
– En garderob som ser ut som en färgexplosion kan betyda att du tycker om färg och inte riktigt vet vad du trivs bäst i. Eller så kanske det betyder att du är en känslomänniska och trivs med att röra dig mellan ytterligheterna även i färgerna du har på dig.

Maria Ahlberg arbetar som inredare och Feng Shui-konsult. Hennes mål är att skapa leende arbetsplatser där personalen trivs. Sedan tidigare är Maria utbildad hudterapeut och stylist och har arbetat med färganalys när hon hjälper sina kunder gå igenom sin garderob.
www.activemstyle.se

Så kan färgerna tolkas enligt Feng Shui

Är färgen med lägst vibrationsfrekvens och står för styrka, framgång och sexualitet.
Står för optimism och förändring och är starkt förknippad med kommunikation mellan människor.
Symboliserar solens livgivande kraft och står för klarsynthet och glädje.
Ligger mitt i färgspektrat och står för utveckling och balans.
Är den första av de kalla, introverta färgerna och står för stillhet, tillit och själslig frid.
Har den högsta vibrationsfrekvensen och står för lugn och andligt växande.

Det finns dessutom färger som faktiskt inte är färger:
VITT
: Inom traditionell Feng Shui står vitt för döden. För oss inom den västerländska kulturen står det för renhet och oskuld. Det är en bra färg att använda i tak eftersom det får chi att cirkulera uppåt.
SVART: Svart symboliserar det okända och står för mystik och sensualism. Svart är en tyst och stilla färg och kan användas för att skapa spännande kontraster.
GRÅTT: Är en blandning mellan svart och vitt och är en dubbeltydig färg. Den symboliserar kompromiss och självbehärskning.
BRUNT: Är en blandning av färgerna i spektrumet och påminner oss om våra rötter och ursprung. Den har en stabiliserande och jordande effekt.

Källa: Boken “Feng Shui för Svenska hem” skriven av
Agneta Nyholm Winqvist.

Maria Ahlbergs Färgtips

Lek med färg
Prova att byta ut vita, svarta eller naturfärgade underkläder mot röda. Det är ingen som ser, men det känns och det är roligt, säger Maria Ahlberg.

Testa färger
Vill du klä dig i mer färg men känner att du inte riktigt vågar? Gör som Maria och börja med en eller ett par färgglada sjalar. Hur får de dig att må? Hur känns det att bära starka färger? Kan du sätta fingret på vad det är som gör att du har ett motstånd till att klä dig färgstarkt? Eller vad är det som gör det så härligt att bära färg?

Ljust och fräscht
Ett företag som lever på medarbetarnas kreativitet väljer ofta, helt välmotiverat, ljusa och luftiga lokaler. Men det kan faktiskt bli lite för mycket av det goda. Ljus och rymd i övermått kan göra oss trötta och det är bra att balansera upp med en matta eller något annat som dämpar en smula. Det gör underverk för koncentrationen.

Färgen samverkar med materialet
Det är inte bara själva färgen som skapar upplevelsen, utan även materialet. En rosa sjal i linne skapar en helt annan känsla än en sjal i samma färg i ett glansigt silke. En glansig färg kommer fram mycket mer.

 

Den här känns bra, inte minst för att det gör att jag ser lite brun och fräsch ut. Jag känner mig lite avslappnad och sval. Min känsla är att det dämpar det eldiga samtidigt som det stimulerar det andliga.
Om jag känner att jag behöver energi tar jag gärna på mig den här intensivt röda sjalen. Den är skön en stund, men jag ”brinner ut snabbt” om jag har den på mig för länge. En del du möter kan uppleva den starkt röda färgen hotfull.
Det här är en av mina favoritsjalar. Den är otroligt grön och skön att ha på och jag känner att den får mig att känna mig lugn och harmonisk.

 

 

Med en blå sjal på tänker jag bra. Jag väljer gärna att klä mig i något blått när jag ska på kundbesök, eller om jag ska hålla en presentation.
En härligt ljusgrön färg som vi suktar efter på våren. Den har samma färg som nya knoppar och ofta väljer vi färger som visar vart vi är på väg. Många väljer starkare färger på sommarhalvåret.
Ljusrosa står för romantik och är en ljus färg som lyfter energin. Den här kan jag ha på mig om jag vill anamma kärleken i livet.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn