Jag har läst någonstans att människan tänker ca 65.000 tankar per dag. Jag har ingen aning om det stämmer, men jag personligen upplever att det är ett ständigt tjatter i mitt huvud så det kan säkert stämma för mig. Det är intressant, det där med tankar… Tidigare lade jag inte alls märke till dem, de skedde liksom på autopilot.

Det var först under min utbildning till terapeut som jag själv började notera mina tankar, och jag kan ärligt säga att jag blev chockad över hur många av dem som var negativa! Jag var enormt självkritisk. ”Jag var aldrig bra nog”, ”jag borde kunna eller göra mer”, ”alla andra var så mycket duktigare och bättre än jag själv” osv… Dessa tankar matade jag mig med många gånger om dagen.

Vidare insåg jag att mina negativa tankar inte slutade där. Jag var också dömande när det kom till andra människor… Visst, jag kanske inte var typen som yttrade mig om det, men det var ändå tankar jag tänkte tyst för mig själv. Insikten, att jag tänkte dömande tankar om andra, var extra tung att bära då jag såg mig själv som en snäll och omtänksam person. Fram kom istället en annan bild av mig, en mindre smickrande sådan.

För mig krävdes många timmars funderande kring varför jag var så elak i mina tankar. Under min utbildning till beroendeterapeut fick vi elever själva göra 12-stegsprogrammet och jag kan ärligt säga att det programmet förändrade mitt sätt att se på mig själv, på andra och världen i stort. Tack vare det programmet vågade jag se MIN DEL i allt som sker i mitt liv. Plötsligt kunde jag se vad som dolde sig bakom mina egna dömande tankar – nämligen en dålig självkänsla och många rädslor!

När jag rannsakade mina dömande tankar om andra, kom jag till en jobbig men ack så viktig insikt, nämligen att dessa tankar främst dök upp när andra INTE tyckte eller gjorde på det sätt som jag själv ansåg var rätt… Här kom jag att ha en stor dust med mitt ego; ni vet den där delen av oss själva som alltid vill ha rätt och ha kontroll, som kan allt, som är rädslostyrd och inte alls vill förändras… Den delen av mig ville inte alls kännas vid denna brist hos mig själv! Mitt ego är listigt och gjorde allt för att jag inte skulle titta djupare på mitt dömande, men tack och lov för att jag gjorde det. Jag kom att inse att mina tankar om andra människor inte alls hade med dem att göra, de handlade endast om mig själv! Det jag såg i andra människor, var nämligen ”bara” en reflektion av hur jag såg på mig själv.

Vi kan få mycket information om oss själva om vi vågar rannsaka våra rädslostyrda tankar. Till exempel hur VI SJÄLVA AGERAR när vi tror på dem. Jag kan ge ett eget exempel… I mitt förra arbete hade jag fått i uppgift att till en kollega lämna ett mindre roligt besked. Jag var konflikträdd och våndades inför mitt möte med henne, i huvudet hade jag en mängd olika tankar och bilder om hur hon skulle bli besviken och kanske till och med arg, att hon kanske skulle börja gapa och skrika och visa sitt missnöje genom att beskylla mig. Hur tror ni att det mötet skulle ha gått om jag gick in med den sinnesstämningen? Jag är övertygad om att jag hade gått in i försvar, redan innan hon hade sagt något… Tack och lov valde jag att gå undan innan mötet, jag låste in mig i ett rum och satte mig ner och andades djupt. Jag förde en inre dialog med mig själv; att jag omöjligen kunde veta hur hon skulle reagera och agera, för mötet hade ju ännu inte skett!

När allt kommer kring kan jag inte veta hur någon annan kommer reagera eller agera, även om mitt ego tror det. Med denna nya inställning gick jag in i mötet, sade det jag hade fått i uppgift att säga på ett sakligt sätt – och vad tror ni hände? Hon sade bara ”ja ja, jag förstår”… och så var det inget mer med det. Efteråt satt jag helt slut efter denna inre ansträngning, samtidigt som jag fascinerades över vilket annorlunda gensvar jag hade fått (mot min tidigare förväntning) när jag själv hade ändrat mina tankar och min inre dialog… Jag förstod där och då makten som mina tankar har, att mina TANKAR påverkar mina KÄNSLOR, som i sin tur påverkar min HANDLING – och genom att ändra mina tankar till mer positiva har jag möjlighet att agera mer kärleksfullt.

Insikten, att mina tankar bara är tankar och att de går att förändra om jag vill, var magisk! Jag fortsatte notera min inre dialog samt vilka bilder jag skapade i huvudet och så fort jag tänkte något negativt om mig själv eller andra, rannsakade jag varför dessa tankar hade dykt upp. Allt som oftast kunde jag spåra det tillbaks till mig själv och till min känsla av otillräcklighet, en känsla som jag om och om igen har fått bearbeta.

För att utmana mig själv ytterligare envisades jag med att använda positiva affirmationer samt att ”lura” min hjärna genom att välja positiva ord och tankar, istället för rädslostyrda (exempelvis att något var ”spännande” och att jag var ”förväntansfull” istället för att det var ”läskigt” och ”skrämmande”), och känslan blev mer positiv. Detta fortsätter jag att göra dagligen för jag vet att, om jag vill förändra en dålig vana till en mer positiv, måste jag göra på nytt, förbättrat sätt – upprepade gånger!

Genom att bearbeta de tankar och känslor jag tidigare hade om mig själv och andra, har min självkänsla ökat och mina tankar är numera mindre dömande och negativa. Att börja ifrågasätta våra tankar kan förändra vår värld, det gjorde det för mig!

Fundera gärna på:
  • Är du medveten om din inre dialog? Är dina tankar, om dig själv och andra, positiva eller negativa?
  • Hur kan du förändra dina negativa tankar till mer positiva?

    Kicki Pettersson – Life Energy

    kicki@lifeenergy.se
    www.lifeenergy.se
Föregående artikelSova eller flyga – som barn kunde jag välja
Nästa artikelPojkens kärlek och beslutsamhet
Kicki Pettersson heter jag. I min egen historia ryms lite av varje; medberoende, högkänslighet, dålig självkänsla och lång inre oro. Idag är jag frisk och mår fantastiskt, men så har det inte alltid varit. Under större delen av mitt liv har jag upplevt en enorm inre stress och min kropp visade sitt missnöje genom en mängd olika fysiska besvär. Dessa åkommor eskalerade, de blev fler och fler och mer allvarliga, och i januari 2015 fick jag en stroke. Där och då visste jag att jag behövde förändra mitt liv, om jag ville leva. Det var början på en händelserik och spännande resa, en resa som är ständigt pågående – möjligheten att upptäcka och lära känna mig själv! Jag behövde förstå min historia och mina erfarenheter, och hur dessa har kommit att påverka mig i livet. Jag har tvingats öppna de dörrar till mitt inre som jag av rädsla hade stängt. Det har periodvis varit en tuff process, men också absolut nödvändig. Vinsten är att jag idag känner mig fri och levande! Idag är jag utbildad kognitiv coach, beroendeterapeut samt energi- och hypnosterapeut och träffar människor som mår dåligt, liksom jag själv gjorde. Jag anser att det är viktigt att fler vågar prata om den psykiska ohälsa som breder ut sig, vi är många som är direkt eller indirekt drabbade. Därför hoppas jag kunna vara en källa av inspiration. Jag kommer dela med mig av min livsresa, hur jag själv gick från att vara sjuk till att bli frisk, i hopp om att inspirera andra till bättre mående. Välkommen att följa!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn