En dag när jag och min yngsta grabb satt och åt mellanmål sa han plötsligt:

– Mamma, visst är det Vildas födelsedag på söndag också? Vilda är hans tvillingsyster som dog tidigt under graviditeten. Men för min son är hon ibland nästan lika närvarande som om hon vore i livet. Jag svarade att det skulle det ju ha varit och att vi självklart kan fira henne också. Vi började prata om hur det skulle ha varit om hon hade fått vara här på jorden med oss. Sonen säger då att hon är lika busig som han och att hon till och med kanske är busigare. Vilda brukar komma när han sover eller när känner sig ledsen eller orolig, då tröstar hon honom och gör honom ”varm i magen”.

Han tystnade och jag såg hur han funderade på något, jag satt tyst och väntade… till slut kom det:

– Varför har Vilda ingen grav? Då hade jag kunnat gå till den och tända ljus och lägga fina saker, nu har hon ju ingen plats. Vi går ju till gammelfarfar och gammelfarmor med blommor och ljus och så sitter vi och pratar med dem. Varför har inte Vilda en grav?

Jag fick förklara att när de dör så tidigt som Vilda så har man ingen begravning. Tårarna rann nerför hans kinder och han undrade om han inte kunde få göra en fin plats till henne i sitt rum, för han ville kunna prata med henne ensam.

– Självklart kan vi ordna det, sa jag.

Tårarna torkade och han började fundera på vad hon kunde ha önskat sig i födelsedagspresent… En cross eller fyrhjuling??!

Nu har han gjort i ordning en fin plats där han har sina finaste änglar, ett elektriskt ljus och lite andra fina saker.

Nellie Andersson
Ordföranden Barnens Röst

 

Föregående artikelAtt samarbeta – psykiater och medium
Nästa artikelCellerna uppfattar allt vi tänker
Vårt fokus ligger på att barn ska kunna få växa upp i ett samhälle som är öppet och tillåtande. Att de ska få växa i samklang med sin känslighet och förmåga. Att vara känslig och öppen för andekontakt är så mycket mer än att t ex kunna föra vidare budskap, det innebär även att alltid ha ett stöd, någon som guidar och vägleder dig genom din livsresa. Som finns där för dig när du är glad, orolig eller ledsen. Som hjälper dig genom svårigheter och sorg, som gläds med dig i dina framgångar, stora som små. Du har alltid någon som du kan rådfråga och som visar dig vägen när du hamnat vilse. Vår önskan och mål är att barn ska få känna att kontakten med andevärlden är något naturligt och fint, att de ska lära att sig förstå att de har ett stöd som kommer finnas där för dem när de vandrar genom livet. Vi vill hjälpa barnen så att de ska få växa som starka, trygga individer med en tillit till sig själva och sina känslor, tankar och sin tro. Vi som jobbar för Barnens Röst har alla någon form av medial utbildning och erfarenhet. Vi har även en barnpsykolog kopplad till oss. Behöver du stöd och vägledning eller bara någon att prata med om ditt barns upplevelser, så finns vi här för dig, antingen över telefon eller om geografiskt möjligt, genom ett fysiskt möte.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn