Jag är mamma till tre pojkar, tre ganska lika grabbar men ändå så olika. De har alla tre samma föräldrar och fått samma fostran, men ändå har de så olika personligheter och tankar kring det mesta.

Min äldsta grabb är en känslig kille, han är den mest empatiska människa jag någonsin stött på, klok och hjälpsam och inkännande. Han tänker, mycket, på allt som man kan tänka på. Vi har delat så otroligt fina samtal och diskussioner. Eftersom vi båda gillar att vandra, både i skogen, men även i stadsmiljö, på jakt efter några nya Pokémon, så har många mil blivit avverkade tillsammans med långa samtal. Det är spännande att följa honom i hans tankegångar om världen, orättvisor och hans tankar kring andevärlden. Han kan fortfarande tycka det är lite otäckt när han känner närvaro och är mer bekväm i sin förmåga att kunna känna in och läsa av miljöer och människor. Det har hjälpt honom att lära sig vad som tillhör honom och vad som sänds ut av någon annan. Det gläder mig enormt när jag ser hur han mer och mer börjar lita på sin intuition.

Min mellersta grabb är en enorm kämpe, han är född med flertalet sjukdomar och svåra allergier. Sen han var tre månader, har hans liv kantats av sjukhusbesök, medicinering, sjukgymnastik och provtagningar. Aldrig en protest, aldrig en beklagan. Han älskar att arbeta med sin kropp och hjälper gärna till med utomhusarbete. Han älskar att lära sig hur saker och ting fungerar och är väldigt praktiskt lagd. Denna kille ger 100 procent i allt han gör. Den här grabben är min hjälte och jag är så enormt tacksam för han styrka och kämpaglöd. Han gör allt för alla andra och sätter sig själv i sista hand. Även om han ibland tror på andar och liv efter döden och har haft ett fåtal upplevelser själv, så är det inte på samma sätt som sina bröder. Han ser mer praktiskt på livet, det är svårt att förklara. Medan bröderna har en trygghet i att andevärlden finns och att de tar hand om dem, så är det ingen självklarhet för honom.

Min yngsta spelevink, är en liten vilding. Även han är född med sjukdomar och allergier och har delat samma resa som mellanbrodern. Han har stor integritet och har svårt att förstå när någon inte respekterar hans gränser. Han är sjövild, men samtidigt den mest gosigaste man kan tänka sig. Han har råkat ut för otaliga olyckor, en del som han inte borde ha klarat sig ur så lindrigt som han ändå gjort. För den här grabben är andevärlden inget konstigt eller skrämmande längre. När klasskamrater pratade om spöken och gjorde det på det sätt som barn brukar göra, att de är vita, otäcka, hemska och vill skrämmas, så konstaterade han att ”Så är det inte alls, andarna ser ut som vi, de kan bara se lite suddiga ut och de är oftast snälla, annars behöver de hjälp. Spöken är påhittade och finns inte.”  För det är så det är för honom. Hans planer för framtiden är att bli polis, de är hans största idoler, tillsammans med Birkan Tore.

Jag gjorde för nästan ett år sedan en intervju med var och en av killarna, för att verkligen få höra deras personliga tankar kring döden och liv där efter. Och så här blev resultatet:

”Barns tankar om livet efter döden” – LUDWIG   MIO   PELLE

Nellie Andersson
Ordförande Barnens Röst
teambarnensrost@gmail.com
https://barnensrostblogg.wordpress.com/

Föregående artikelEn dag med Stefan Nilsson och Charlotte Hasselquist Nilsson – Del 1
Nästa artikelTa ett steg i taget
Vårt fokus ligger på att barn ska kunna få växa upp i ett samhälle som är öppet och tillåtande. Att de ska få växa i samklang med sin känslighet och förmåga. Att vara känslig och öppen för andekontakt är så mycket mer än att t ex kunna föra vidare budskap, det innebär även att alltid ha ett stöd, någon som guidar och vägleder dig genom din livsresa. Som finns där för dig när du är glad, orolig eller ledsen. Som hjälper dig genom svårigheter och sorg, som gläds med dig i dina framgångar, stora som små. Du har alltid någon som du kan rådfråga och som visar dig vägen när du hamnat vilse. Vår önskan och mål är att barn ska få känna att kontakten med andevärlden är något naturligt och fint, att de ska lära att sig förstå att de har ett stöd som kommer finnas där för dem när de vandrar genom livet. Vi vill hjälpa barnen så att de ska få växa som starka, trygga individer med en tillit till sig själva och sina känslor, tankar och sin tro. Vi som jobbar för Barnens Röst har alla någon form av medial utbildning och erfarenhet. Vi har även en barnpsykolog kopplad till oss. Behöver du stöd och vägledning eller bara någon att prata med om ditt barns upplevelser, så finns vi här för dig, antingen över telefon eller om geografiskt möjligt, genom ett fysiskt möte.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn