Anders Liljegren vid arkivet guidade oss upp och ner för trappor mitt i centrala Norrköping. Mitt bland hyreshusen finns en skatt av esoterisk information och kunskap. Mängder av insamlade observationer väntar på att scannas in, katalogisera och kartläggas. Häng med in!
En skatt om du vågar möta det oförklarade

I London finns ett radhus där insamlat material om oförklarliga händelser packas om och fraktas med lastbil till Sveriges kanske mest okända arkiv. ”UFO-arkivet” i Norrköping eller ”Arkivet för det oförklarade”. Här finns pressklipp, fotografier, målningar, inskickade observationer från hela världen. Här finns även ett digert referensbibliotek om du söker efter någon speciell författare som tar dig med på övernaturliga tankegångar. Mitt bland hyreshusen i Norrköping finns en skatt som kittlar både fantasi och vetenskap. En skatt insamlad av entusiaster världen över.

Innanför dörren finns kartonger med ouppackat material. Det kommer från södra England. I olika rum sitter personer vid datorer och scanner. De katalogiserar, digitaliserar och skapar strukturer för alla oförklarliga observationer som samlats in.

Nyligen kom ett omfattande material från Spanien när UFO-föreningen lades ner. Ett material som täcker många, många hyllmeter i ett av arkivrummen. Förvånande nog är Anders Liljegren, som möter oss, inte helt såld på UFO. Men han är en inbiten forskare och söker fakta. Han är administrativ chef, styrelsemedlem och arkivarie i AFU, Arkivet för UFO forskning, eller Arkivet för det oförklarade som är det nya och kanske mer rättvisa namnet.

– Allt eftersom vidgar vi vårt intresseområde inom det paranormala området, allt är inte bara UFO-observationer. Vi vill ha ett namn som mer motsvarar vår verksamhet, säger Anders Liljegren och räknar in omkring 30 000 bokvolymer i Norrköpingsarkivet.

UFO-konst i fikarummet

I fikarummet och biblioteket pryds väggarna av alien-affischer och ufo-konst och man blir utstirrad av varelser med stora ögon. Bokhyllorna är proppfulla med böcker, t.ex. ”De otroliga tefaten” av Eugen Semitjov. Semitjov beskrivs som en vetenskaplig reporter med fötterna på jorden och skrev, enligt bokens baksida, Sveriges första UFO-bok.

I drygt 40 år har Anders Liljegren ägnat sig åt det oförklarliga. Intresset för teknik och flyg ledde vidare in på notiser som beskrev mystiska observationer och intresset väcktes.

– Det finns en massa händelser som inte är förklarade. Dessutom kan åren ha gått och med tiden kan en upplevelse vara svår att verifiera. En händelse där man inte har tillgång till datum och tidpunkt blir ju förstås osäker, säger Anders Liljegren.

Lokala undersökare

Som svar på min fråga om han kan berätta om någon egen upplevelse svarar han nekande och berättar att det som driver honom är att skapa struktur och att katalogisera. Anders Liljegren fortsätter:

– Arkivet är slutstationen i en utredningsprocess som oftast inleds med ett telefonsamtal eller ett mejl till riksorganisationen UFO-Sveriges rapportcentral. UFO-Sverige har sedan lokala undersökare över hela landet som i intressanta fall åker ut och utreder på plats. Fältutredarna utbildas på en årlig veckoslutskurs i Kisa.

UFO betyder ”Unidentified Flying Object” – ett oidentifierat flygande objekt. Alltså någonting som ingen än kan säga vad det är för något. Eller så kan man det, om man inte blir för rädd. Det finns otaliga berättelser om mystiska ljussken och gröna män som klivit omkring i gläntor i skogen. En inrapporterad historia, som Anders återger, visade sig vara ett gäng botaniker som med hjälp av starka lampor och en utspänd vit duk samlade in insekter i mörkret. Om inte en modig person resolut klivit genom skogen hade händelsen förmodligen hamnat som en UFO-händelse i detta gigantiska arkiv.

Kilometer med bokhyllor

Jag är faktiskt häpen. Häpen över att det finns så otroligt många observationer gjorda. Om man utgår från alla observationer ska det egentligen inte finnas något tvivel – vi är inte ensamma. Dessa observationer kan ju omöjligt vara fenomen som har lurat ögat.

– Av våra över 20 000 svenska katalogiserade observationer är det kanske 500-1 000 som är intressanta. Det vill säga, någon har sett något som inte går att förklara med allt material och all information vi har att tillgå i vår moderna värld. När vi hittar en uppgift börjar vi alltid med att kolla väderobservationer, planeter eller flygrutter, säger Anders Liljegren.

AFU grundades 1973 och har nu långt över två kilometer med bokhyllor fyllda med uppgifter.

– Målet är att samla och katalogisera material från hela världen innehållande såväl paranormala fenomen som oförklarliga. AFU erbjuder även forskare tillträde till denna skatt. Böcker om psykologi, parapsykologi, ockultism, sägner och myter, ja nästan allt som skrivits om det oförklarliga och mystiska finns här. En skatt värdig att upptäckas, för dig som vågar utmana invanda föreställningar.

Kommande vecka väntas forskare från England och nyss har man vinkat av besökare från både USA och Namibia. Intresset för det paranormala är vida spritt över världen.

Vill du läsa mer om det oförklarliga?

Arkivet har en omfattande antikvarisk internetbokhandel om UFO och det oförklarade med material från hela världen. Här hittar du mer än 4 000 böcker och tidskriftsexemplar som blivit över vid arkivets katalogisering. En lång lista på hemsidan porträtterar även 150 donatorer av material från hela världen.

www.afushop.hemsida24.se

Stiftelsen Arkivet för UFO-forskning
Arkivet för det oförklarade
Norrköping
www.afu.se

Text och foto: Maria Äxter

(Ursprungligen publicerad i Ascala Magazine)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn