Vi har tagit oss till Houston i Texas, countrymusikens mecka. Här är cowboykulturen inte bara ett minne blott, utan i allra högsta grad levande. De flesta människor verkar leva efter devisen ”Everything is bigger in Texas”. Det är inte precis i den miljön man förväntas finna ett center för andlighet och utveckling. Men här finns Edgar Cayce A.R.E. (Association for Research and Enlightenment) Center. Centret är placerat i utkanten av staden, i ett slitet och något ruffigt kvarter. På väggen till den långa, låga byggnaden hänger en diskret skylt ”Edgar Cayce A.R.E. Center Houston”. Det slår oss att fasaden inte alltid speglar vad som finns inuti.

Edgar Cayce A.R.E center i Houston startade redan i slutet av 1960-talet av en liten skara människor som alla var djupt involverade i Edgar Cayces arbete. De sökte en mötesplats där deras åsikter och livsåskådning kunde få ventileras och där de kunde möta likasinnade. Svaret blev en ideell förening, en undergrupp till det Edgar Cayce A.R.E centret som finns i Virgina Beach. Organisationen har som grund att utbilda och uppmuntra människor i spirituell och andlig utveckling med människan i centrum. Idag ryms allt från shamanism, healing och mediumskap till meditation, massage och kraniosakral terapi under samma tak. I entrén välkomnar Robbie Robbins oss, den före detta rörmokaren som fick avsked från sitt arbete under 1980-talet och reste till Houston. Robbie kom i kontakt med en grupp tyskar som drev en healingcirkel i Bruno Gröningens namn. (Gröningen var en man som var aktiv inom healing efter andra världskriget framförallt i Tyskland). Trots att Robbie under den här tiden fortfarande var troende och praktiserande katolik tog nyfikenheten över och han provade att delta i en healingsession.

– Jag blev fast, säger han med ett leende och fortsätter:

– I dag är jag ansvarig för healingcirklarna vid Edgar Cayce centret här i Houston. Vi är en grupp som träffas var tredje vecka och framförallt är det grupphealing på distans som vi utför.

Robbie tar med oss in i det lilla, men välsorterade biblioteket. Här kan organisationens medlemmar låna hem böcker eller bara sitta ner i någon av de soffor som kantar rummet och förkovra sig i litteratur som rör människan och andlighet. Robbie och jag slår oss ner med varsin kaffekopp mitt emot varandra medan han ivrigt berättar mer om den healingcirkel han driver.

– Det har hänt att vi har varit upp till 40 personer vid ett tillfälle, men oftast är det kanske 14 –15 personer som kommer varje gång och samlas här i biblioteket.

Jag frågar honom hur en healingsession går till och Robbie berättar att de alltid har ett litet bord i mitten av rummet där Bruno Gröningens porträtt står tillsammans med en blomvas. Innan själva healingen tar vid läser någon av deltagarna också en text som är associerad till Gröningen.

– Detta gör vi för att visa att vi önskar kontakt med Bruno och att han ska förmedla healingenergin genom oss. Efter det använder vi oss av djup meditation där alla våra positiva tankar riktas mot den person som healingen är ämnad för.

– Människor kommer ofta till oss och undrar om vi kan utföra healing på en speciell person och vi försöker verkligen hjälpa så många vi kan. Flera av de personer som har mottagit healing har blivit bättre, både från svåra sjukdomar och andra problem, säger Robbie. I de flesta fall är det som sagt distanshealing, men det har också hänt att den person som healingen är riktad till befinner sig i rummet. En gång hade vi till exempel en kvinna och hennes son med oss.

Robbies ögon strålar vid minnet innan han fortsätter:

– Sonen var alkoholist men ville få kraft att sluta dricka. Han hade försökt med många olika slags behandlingar utan att lyckas. Healing var något av en sista chans. Efter healingsessionen slutade han att dricka helt!

Healingcirklar världen över

Jag frågar om det spelar någon roll om personen är i rummet eller inte när denna får healing. Robbie skakar på huvudet och menar att healingen söker sig dit den ska ändå.

– Avståndet spelar ingen roll. Klienten kan befinna sig på andra sidan jorden. Ofta deltar också människor runtom i världen på distans.

Jag frågar hur detta går till och Robbie svarar att han brukar skicka ut ett mejl ett par dagar innan själva healingcirkeln tar vid där han berättar om den aktuella klienten. Sedan kan vem som helst ”koppla upp sig” och delta i healingcirkeln vart de än befinner sig. Plötsligt kommer några glada damer in i biblioteket, djupt upptagna i en diskussion. “Oh, sorry! “ Utbrister de när de får syn på oss. De ska vara med på kvällens meditation som börjar om en halvtimme. Vi återvänder till att prata om healing och jag undrar hur han ser på källan till healingkraften. Vad är healing egentligen och kan alla utföra det? Robbie nickar innan han svarar:

– Hemligheten är att fråga! Man måste fråga guiderna. Bruno Gröningen är en av mina guider. Kraften skulle vara för stark om den kom rakt från det vi kallar Gud, vilket egentligen är själva healingens källa. När kraften går genom guiden först så blir den lagom stark för oss människor att kunna ta vara på. Alla kan heala, bara man frågar först och tänker ljusa tankar.

 

– Måste Bruno vara närvarande i rummet för att healingen ska fungera, frågar jag – och syftar på fotot av Gröningen och texten som läses innan själva sessionen tar vid.

– Ja, i vårt fall är Bruno själva guiden, svarar Robbie. Fast han är så klart bara en förmedlare av all den kraft som finns där ute.

Eftersom Robbie berättat för mig att han var troende katolik när han flyttade till Houston så undrar jag hur detta togs emot av kyrkan. Han funderar ett tag innan svaret kommer:

– Gud är allt, så för mig personligen var det ingen konflikt. Däremot var det väldigt jobbigt med kyrkan och de andra i församlingen. När min fru dog för några år sedan så bestämde jag mig för att gå ur församlingen.

Robbie tystnar en stund innan han säger:

– Det finns ingen konflikt mellan min tro och att driva en healingcirkel. Det här är något jag måste göra. Det är jag skyldig livet.

Robbie Robbins tillsammans med Frances Garza som arbetar som holistisk terapeut på Edgar Cayce centret i Houston. Båda välkomnar intresserade och långväga gäster.
Vi tror på människan

Innan vi lämnar centret hinner vi också träffa några av de andra personerna som arbetar under samma tak som Robbie. Frances Garza är en liten dam som sprider en otrolig glädje omkring sig. Redan 1981 började Frances arbeta med Reikihealing och har där- efter ständigt utvecklats inom den holistiska terapin. Idag erbjuder hon sina klienter allt från kraniosakral terapi till massage och hypnoterapi. Jim Commander möter vi i stora aulan där föreläsningar brukar hållas. Han är en berest man som varit i Sverige ett par gånger och glatt hälsar oss välkomna på svenska. Jim producerar musik för meditation och avslappning.

– Vi välkomnar alla som har en holistisk människosyn, säger Robbie. Man måste tro på människan och hennes fantastiska inneboende kraft.

Ärligheten i orden är påtaglig och när vi till slut tar farväl av Robbie och de andra på centret är det med en varm känsla i kroppen. Det är nästan förvånande att en enkel, anspråkslös byggnad i utkanten av en vräkig storstad kan hålla så högt i tak och rymma så mycket värme!

Så om ni någonsin besöker Houston, ta omvägen runt ett något slitet kvarter och gör ett besök på 7800 Amelia Road. Drick en kopp kaffe tillsammans med Robbie Robbins eller byt ett par ord med Frances Garza. Ni kommer inte bli besvikna!

Tips – för dig som vill veta mer

Det finns ett Edgar Cayce center i Sverige som ni finner på www.edgarcayce.se

För den intresserad finns även massor av litteratur att ta del av t.ex. ”Edgar Cayces framställning – det finns en flod” av Thomas Surge ”Edgar Cayce den sovande profeten” av Jess Stearn eller ”Edgar Cayce om vibrationer – kraft i rörelse” av Kavein J. Todeschi.

Text & Foto Anna-Karin Andersson

(Ursprungligen publicerad i Ascala Magazine)

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn