Det Malou Thorman förknippade med Atlas innan hon kom i kontakt med Py Öberg var namnet på sin gamla kartbok i skolan och jätten Atlas naturligtvis. Jätten Atlas var titan och en föregångare bland de grekiska gudarna. Passande nog är atlaskotan den som bär upp vårt huvud. På en hälsomässa bestämde sig Ascalas reporter för att undersöka sin kota. Det här är hennes personliga upplevelse.

På Py Öbergs hemsida står det ”En naturligt, häpnadsväckande och effektiv icke-medicinsk metod för självläkning och bevarande hälsa.” där hon beskriver vad hon kan göra för dig. Själv mötte jag henne första gången mitt i Nordstan i Göteborg. Hon var en av alla som visade och erbjöd information om lika hälsofrämjande aktiviteter under några dagar.

Det jag förknippade med Atlas innan jag kom i kontakt med Py var namnet på vår gamla kartbok i skolan och jätten Atlas naturligtvis. Jätten Atlas var titan och en föregångare bland de grekiska gudarna och ledde även titanernas kamp mot de nya gudarna på Olympen. Denna kamp blev nederlaget och hans straff blev att bära himlen på sina axlar. Straffet lindrades när han blev förstenad och genom detta skapades också Atlasbergen.

Passande nog är atlaskotan den som bär upp vårt huvud. När Py berättar för mig vad atlaskotan har för funktion och vad den betyder för vår hälsa kan jag nästan se symboliken med jätten Atlas framför mig. För att inte känna av den smärta som en felplacerad atlaskota kan jag innebära blir vi, våra kroppar, även förstenade. Visserligen kanske det blir en lindring för stunden, vi kompenserar ju med att skaffa oss andra ovanor, men i längden blir det naturligtvis oerhört tröttsamt för kroppen.

Py berättar att vår översta kota, som heter Atlas på latin, ofta är rubbad ur sitt läge. Forskning visar att om du som mor har en atlaskota som är felställd är det vanligt att du födre barn med samma fel. Har du en kota i rätt läge, finns det stor chans att du föder ett barn som även har sina atlaskotor rätt.

En atlaskota ur läge leder ofta till smärta på något sätt i kroppen. Problemet är att den är svår att nå och rätta till. Schweizaren René-Claudius Schuemperli, som själv led av en felställd atlaskota, utvecklade en metod för att återställa Atlas till sitt rätta läge och skapade därmed ett verktyg som nu underlättar för många smärtpåverkade klienter.

Py själv har erfarenhet av vad en behandling kan ha för självläkande effekter då hon hade skolios på 28 grader. Hon led även av IBS och kunde bara behålla maten under någon timme. Hon tålde inte all mat utan levde under en strikt diet, hade ischias och en svanskota som var intryckt. Dessutom värk i höft, knän och fötter och hon var ofta drabbad av inflammationer. Lägg därtill att hormonerna var helt ur balans. Så såg Pys vardag ut då hon var 27 år.

Fem år efter hennes behandling av atlaskotan är skoliosen borta. Hon har någon mätbar grad kvar men det är för lite för att räknas som skolios. Hennes mage är stabil och hon tål det mesta. Hormonerna är balanserade, hon utövar yoga, är nästan aldrig sjuk och kan arbeta som vanligt utan att få värk.

Om någon hade tagit kort på hur jag såg ut när hon berättade att hon haft skolios hade man nog sett att jag suttit med öppen mun. Det var ingenting jag ens kunde föreställa mig.

Så var det dags för mig att lägga mig på behandlingsbänken. Lite nervös var jag då hon berättade att maskinen som gör justeringen lät ganska mycket och liksom ”dunkade” atlaskotan rätt. Efter att ha kollat min benlängd och känt min rygg och nacke var det dags att låta min kota, som inte hade så stor förskjutning, inta sitt rätta läge.

Det dunkade, inte på något sätt smärtsamt. Det lät under ett tag och sedan var det färdigt. Jag fick information om hur kroppen skulle reagera efteråt och en tid för återbesök. Jag bestämde mig för att skriva någon form av dagbok för att dokumentera om jag tyckte att jag upplevde någon förbättring.

Innan jag hade väldigt ont i axlar och nacke och de första dagarna efteråt var min upplevelse en befriad känsla. Inte så att smärtan var helt borta men det kändes lättare att andas och lättare att sitta rakt. Efter några dagar började jag uppleva smärta på andra ställen i kroppen. De höll i sig ungefär en vecka. Min svanskota som jag smällde i väldigt ordentligt för cirka 30 år sedan blev definitivt bättre.

Vid återbesöket tre veckor senare konstaterade Py att atlaskotan fortfarande låg på rätt plats, att benen var lika långa. Vid första besöket skiljde någon centimeter vid mätning.

På Öberg börjar få mer och mer klienter hänvisade till sig både från läkare och tandläkare och hennes förhoppningar om ett nära samarbete verkar vara på god väg.

Fakta

Py Öberg
AtlasPROfilax
Göteborg
Läs mer på www.pyoberg.se

Officiell hemsida: www.atlasprofilax.ch/en/

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn