Färgdusch fär själen – Balans med feng shui

0
364

Vid konsultationer använder sig sjukgymnasten och författaren Birgitta Tryberg av Feng Shui som terapi. Genom att prata om färger och symboler lockas människans behov och innersta önskningar fram ur gömmorna. Här glöms trender och moderna färger bort – fram kommer färgpaletter med nyanser som bjuder in och förstärker kommande förändringsprocesser.

Tänk att skapa en känsla i ditt hem genom att tillföra rätt färgnyans som plockar upp och förstärker din sinnesstämning utan att du tänker på det och varsamt och nästan omedvetet ledas in mot det du vill uppnå och ha i ditt liv. Det låter magiskt och kanske lite overkligt lätt, men för Birgitta Tryberg är det enkelt att uppnå och fullt möjligt.
Plugghörnan inreds med färger som ger fokus och matsalsbordet för umgänge och samtal får sin kulör. Färg är våglängder och vibrationer som påverkar oss mer än vi förstår, anser Birgitta Tryberg.

Utanför huset växer den gröna gräs-mattan och Mälaren glittrar mellan träden. Mitt i Stockholm har Birgitta Tryberg skapat sin oas för kommande tankar om uppdrag, föreläsningar och författande. Röda tomater och gula citroner samsas på ett fat. Gröna kryddväxter njuter av gult solljus i köket. Omedvetet så förstärker de dagens samtalsämne, färger och färgernas betydelse för människan utifrån ett Feng Shui-perspektiv. Feng Shui är, enligt Birgitta, ett system för hur man kan navigera här i världen med färger och långsamt påverka vad man drar till sig och vad man vill fasa ut, kanske inställningar och gamla mönster som inte längre behövs.

Birgitta Tryberg arbetar alltid utifrån någons önskning om förändring. Hon berättar med närvaro och eftertänksamhet där hon sitter koncentrerad och samlad framför mig vid det avlutade bordet. Den vita duken och de mörkblå kopparna står inte där av en slump. Jag förstår att hon har placerat vårt möte i en vrå där närvaro i stundens samtal är prioriterat. Inget finns som stör. Den tända ljuslågans fladdrande bidrar med lugn trots solgass och storstadspuls utanför.
– Det är en oerhört stor fråga men inte så stor som vi tror. Vi ser och tittar på färg som en yta och går mycket efter trender men färg är bara en bråkdel av det vi ser. Resten är våglängder och vibrationer. De flesta människorna saknar ett språk för det här. Vi säger istället att det är snyggt, fräscht, vilsamt eller ombonat.
– När vi pratar om färg kan man istället relatera till hur man klär sig. Väldigt många människor upplever i spegeln på morgonen “att den där tröjan kan jag bara inte ta på mig” trots att det kändes bra kvällen innan. Det är ett bevis för att vi påverkas av färger. Och i vår begränsade värld är det ett tyckande hur man passar i färger men det är så mycket mer än så.

Färgspråket
I forskning och tester har man placerat människor på knallblåa bänkar och det har inte dröjt länge förrän man har bett om en kofta för det har varit så svalt. Därefter, i samma rum och i samma temperatur, har man placerat en varmt röd soffa folk har istället tyckt att det har varit varmt och plockat av sig koftan eller tröjan. Det har att göra med att färgernas vibrationer och frekvenser påverkar puls och hjärtslag i kroppen, alltså hjärtats arbete och hormonsystemet. Röda, varma nyanser höjer puls och blodtryck och det blåa lugnar och svalkar.
I vårt samtal påminner Birgitta Tryberg både sig själv och mig att det är bättre att hålla sig till ordet nyanser när man pratar om färg.
– Färgen röd kan vara vilsam och mild roströd medan andra nyanser v rött kan skrika varning och stopp, säger Birgitta och jag sjunker djupare in i förståelsen för färgspråket.
Det har forskats en del om färg genom åren. Ett försök med färg-psykologi placerade fångar i celler med olika färgnyanser där man kunde studera hur de reagerade. En cell var illgul, neongul och alla som vistades i den cellen började må illa. Brigitta berättar att den färgen är så förknippad med fara att det ofta skapar ett illamående i kroppen. Nyansen som fick alla att komma till ro och lägga sig på britsen och vila var naturlig hudfärg, en vacker nyans av rosabeige. Här plockar Birgitta fram sina färgkartor och visar en palett av färger med hudassociation.
– Hudfärgen ser ut som en mammas kram. Att färgen kan vara lämplig i sovrum för att den är lugnande kan man i dag bevisa med forskning. Väggarnas färger i ett sovrum till exempel har sådana frekvenser att de påverkar oss även när vi sover. Det lustiga med oss människor är att vi måste ha bevis för det här. Det räcker inte med att vi litar på hur vi upplever det i olika miljöer eller rum.

Svart tystar
På väg till intervjun genom Stockholms gator mötte jag många ung-domar klädda helt i svart, med svarta långa rockar, svart keps och svart hår. Jag undrar vad det finns att säga om det?
– Ungdomar går ofta genom faser i livet, svart färg, mörkt och murrigt. I det sammanhanget talar färgen språket ”jag drar mig undan, jag vill vara själv tack så mycket. Jag är inne-sluten.” Svart kan tysta ner om man lever i ett ständigt brus ute i samhället som vi gör idag. Förr på 50-talet fanns det inte att barn skulle ha svarta rum.
Helt apropå minns hon tidigare konsultationer där föräldrar har frågat om råd. Birgitta Tryberg tipsar:
– Har man barn som vill ha svarta väggar kan göra en kompromiss och sätta upp en skena med ett svart sammetstyg för en vägg och några svarta puffar. Men – inte helt svart. Det är inte bara vad du tycker och vad du längtar efter utan det finns en gräns. Rätt var det är kan balansskålen tippa över och då börjar färgen påverka dig. Nyansen börjar påverka dig. Då lever du i det svarta avskilda, verklighetsfrämmande och inneslutna och kommer ut till släktkalaset och möter en annan värld med ljusgrönt, rosa och gul.

Benvit lugnar röd
Vi resonerar kring hur man väljer färger. Vad händer egentligen? Dras vi till det vi verkligen vill ha eller väljer vi en viss färg och nyans för att det döljer något annat behov som vi inte är medvetna om? Dras vi till det som inte är bra för oss?
– En del personer som jag träffar har röda naglar, höga klackar, är uppeldade och har det stressigt på jobbet och hög puls hela dagarna. ”Man säger att man ser rött eller springer för brinnande livet.” De kan få ro och balans i rum med ljusgrå soffor, ljusa tyger och stora ryamattor som är benvita. Skulle vi göra ett experiment så är jag ganska övertygad om att vi skulle se sänkt puls och sänkta blodtryck. Men många människor spär på med det som redan är en obalans, exempelvis med cigaretter, socker, godis eller vin. Det blir en loop som föder sig själv. Det är likadant med färger. Många människor som är heta färgar ofta håret rött, äter röd het mat och köper eldiga parfymer och om man känner sig trött fyller man bara på med mer av den varan.

Birgitta säger att det är som en orkester som spelar tillsammans – nyanser, former, dofter, musik, och allt man kan tänka sig som samlas i en grupp och då kan det bli för mycket. För henne är färg inte bara något man målar på väggen, utan vårt liv är att vi är vibrationer och levande människor.
Hon ber mig sluta ögonen och visualisera och känna i min egen kropp hur det känns när jag tittar på de första ljusgröna bladen som syns på träden efter en lång mörk och gråkall vinter. Min känsla är att jag börjar höra fågelkvitter och det känns liksom lättare där inne i bröstkorgen. Jag fångar upp en känsla av njutning.

Vilsam färgdusch
– Jag tror inte att det bara är vilsamt att gå i naturen utan jag tänker mig det som en färgdusch där vi möter alla nyanser och ställer in alla frekvenser. Allt som finns i naturen finns i oss eftersom vi är en del av naturen men du kan inte ställa in den frekvensen i ett shoppingcenter. Jämför känslan av en blågrön vägg i en affär och den blågröna färgen du kan uppleva i naturen på ett fjäll.
– Varma gula nyanser av honungsgult, får människor att gå man ur huse på kvällarna för alla vill få det ljuset på sig. Tänk dig att köpa den färgen på rosor, hitta rätta glödlamporna och lampskärmarna så lyfter det skenet allt annat du har i inredningsväg. Den nyansen har mycket att göra med lycka och glädje, att vända ansiktet mot solen. Vi har även det i språket, ”Solen lyser verkligen på den verksamheten” eller ”Han ser ut som en sol”. Det är också det ljuset som finns i stearinljusets mysiga sken, berättar Brigitta Tryberg.

Vi vibrerar
Vi vibrerar av färg. Allt är frekvenser. Man säger att grönt är balanserande.
– Vi kan inte se det men alla organ har olika frekvenser och vibrerar i olika våglängder liksom färgerna och vi påver-kas av det. Hon ger ett exempel:
– Om du känner dig oerhört ledsen och bedrövad är det mycket lättare att gå in i ett hörn som är grått eller brunt än att kasta dig ner på en knallrosa soffa eller en röd fåtölj. Nyanserna motsvarar sinnesstämningar. Det jag arbetar med är att fånga upp en människans sinnesstämning och den kan jag då färgsätta och se vilken nyans det är som kan lösa ett problem.
– Jag vill påstå att på det sätt jag arbetar med Feng Shui är det att behandla människor. En terapiform. Det kan hjälpa en människa att låsa upp någonting och komma till en förändring i livet efter stillastående genom att försiktigt plocka in andra nyanser. Och de allra flesta människorna känner att det blir en förändring, direkt. Senast igår berättade en kund hur hon riktigt längtade hem och för henne handlade det om förändringsfärgerna lime och ljusgrönt – som en björkknopp. Det har inte att göra med om hemmet är modernt, vackert, trendigt och välstädat utan om färger som studsar mot dig som en kompis i din sinnesstämning.
– I mitt förhållningssätt till mig själv och mina medmänniskor är ingenting rätt eller fel. Om man arbetar med färger för att hjälpa människor i förändringsprocesser så kan jag inte tala om för de vad de ska ha. Det bygger inte på tyckanden. Det handlar mer om vägledning och resonemang om människans behov, nyanser och stämningar, resonerar Birgitta Tryberg.
– En kursdeltagare sa att han ville avsätta tid att läsa en bok om Tao. Då kan man förstärka den önskan i en läshörna med färger som handlar om kontemplation och introspektion och i färgspråket är det milda lila och gråa nyanser kombinerat med varma vita toner för att få fokus och för att underlätta att ta in ny kunskap.

Inte mode
– Uttrycken ”Det här passar inte här, det där är inte modernt längre, så här ska det vara, nä det kan jag inte ha. ” Sådana här dömanden finns inte i min arbetsvärld. Jag vill inspirera människor att tänka själv och hitta sitt bästa uttryck, säger Birgitta. Men hur kan vi konkret få hjälp av färger?
Birgitta visar en färgkarta med bara gråa nyanser. Hon vill berätta om Marianne.
– Efter separation, en olycka, arbetslöshet och ekonomisk kris är allt bara kaos för Marianne. Allt som innebär en livskris har dykt upp i hennes liv samtidigt. Hon är välorienterad i färg och inredning och hela hennes hem är riktigt snyggt och modernt. Det är inrett i vitt och grått. Men när jag står där och lyssnar på hennes berättelse och hör henne beskriva sin känsla av att något inte stämmer vet jag vad jag känner. Jag ser att hennes tillvaro är grå och trist. Hon ser det inte och jag säger inget för jag vill att hon ska få insikten själv. Jag frågar henne om hon har någon färg i sitt hem som symboliserar fest, fart och socialt umgänge för henne? Hon tittar sig runt omkring och säger: Nej. Så har hon inte tänkt.

Din längtans färg
– Hon berättar att hon längtar efter kärlek, vänskap, umgänge, bättre kontakt med min dotter och hälsa. Jag frågar henne vad hon tycker att hälsa är för färg? Hon stirrar på mig nästan oförstående. Hon vet inte men när vi har resonerat ett tag kommer hon fram till att det är orange, rosa och grönt. Kärlek då? Om du tittar dig omkring i rummet häromkring vad är det för nyanser du har? Jaa, det är blått och lite gråa nyanser. Vad tycker du att kärlek är för nyans? Då kommer svaret snabbt – rött! Sen kommer insikten. Pang! Då går vi igenom hennes hem en gång till och tänker på de olika nyanserna och tänker på hur hälsa kan se ut. ”Ja inte så här i alla fall” säger Marianne direkt.
– Just i det här fallet var hemmet inrett efter ett annat perspektiv utifrån det som var modernt – borstat stål och ljusgrått och kaffelatte medan jag kan erbjuda ett annat synsätt som baserar sig på dina känslor och vad du längtar efter att ha i ditt liv.

Utifrån Feng shui kan jag tycka vissa saker men känslan man vill uppnå är olika för olika personer. Det bygger på hur människan är skapt enligt urgamla kinesiska traditioner.
Birgitta Tryberg jobbar med Feng shui för att erbjuda glädje, utveckling och lycka och ge kunden auktoritet. Kunden har ofta känt på sig vad som är rätt eller fel och så bekräftas det via färgvalen man gör själv med hjälp av hennes kunskaper.
– Att stärka människan är viktigt för mig. Feng shui är ofta första steget att öppna upp för en annan värld. Det man inte ser. Det öppnar upp ett område i hjärnan som inte styrs av logik och mänskligt begränsat tänkande. Om du plockar in blommor och gröna kvistar, öppnar fönstret och tvättar fönstret i ditt yttre rum då öppnas även fönstret i det inre rummet inne i huvudet och då händer något, avslutar Birgitta.

Jag möter staden igen utanför porten och det susar och brusar. Men jag störs inte ett dugg av stadens larm.
Att samtala i närvaro, strukturerat med en blå thékopp i handen har gjort mig redo att möta världen igen.

Text: Maria Äxter
Foto: Sussi Lorinder

Fakta
Birgitta Tryberg är sjukgymnast, utbildad i traditionell kinesisk medicin och Feng Shui konsult. Hon har grundat en utbildning i Feng Shui, är kursledare och författare till tre böcker om Feng Shui. Hon föreläser även om Taoismen, tankeväckande kinesisk filosofi.
Mer information: www.goodliving.se

(Ursprungligen publicerad i Ascala Magazine)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn