Har du mött en glädjespridare? En äkta glädjespridare? En som är på riktigt. Inte en person som alltid har ett leende på läpparna oavsett hur hon mår, utan en person som låter glädjen och kärleken komma från hennes djupaste djup. Vi har mött Helena Hellström, kvinnan som ler. I dag fokuserar hon på det som gör henne glad.

Helena Hellström är en kvinna som ler. Det är ett leende som på något sätt syns även när hon står med ryggen mot mig. Det finns bara där, i röst, uttryck och kroppsspråk. Det är ett leende som hör ihop med inre glädje och kärlek.

Hon kommunicerar starkt och inlevelsefullt om det som hon ser som sin livsdröm, att alla ska få känna glädje och kärlek till sig själva och till varandra.

– Detta är vad jag vill inspirera till, säger Helena och avslutar meningen bestämt med att lägga till:

– Ja, inte bara inspirera, utan också väcka till handling. Vi behöver agera! Det handlar inte om en påklistrad glädje. Att leva efter glädje är på intet sätt att alltid le, att aldrig säga nej eller att inte vara arg. Många blir ganska provocerade av positivitet och frågar om vi verkligen behöver vara glada hela tiden och mitt svar är alltid ”Nej, det behöver vi inte.”

– Men kan vi ge oss den möjligheten att vi stannar till och frågar oss själva om vår känsla stärker oss eller inte? Om den gynnar mig eller min omgivning? säger Helena intensivt, men leende.

Enligt henne är det först då som vi har en möjlighet att förändra upplevelsen, att upptäcka något om oss själva.

– Mycket handlar om hur vi ser på saker, fortsätter Helena och ger ett exempel från sitt eget liv för att förtydliga:

– Min man och jag har varit tillsammans i 17 år och ibland har jag funderat på om man verkligen kan älska någon mer än vad jag gör. Och ja, det kan jag. När jag fokuserar på allt det fina som han är ser jag ännu mer av honom.

Ärlighet

Helena Hellström är ärlig och har inga problem med att berätta även motsatsen. När hon gått igenom tuffare perioder i livet är det inte alltid lätt att se det bästa hos sin partner.

– Det har även funnits perioder då jag har mått dåligt. Under dessa perioder är det mitt fokus som har styrt mitt seende och mina upplevelser. Jag kunde komma hem och min man hade städat och gjort hela köket skinande rent, men glömt att ta upp rester som låg i slasken. Då var det det enda jag såg och det som jag retade mig på. Hur hemskt var inte det? säger hon och slår ut med armarna och fortsätter:

– Mitt fokus var på fel och brister och det som jag inte var nöjd med. Min man gjorde ju inget annorlunda än vad han brukade göra. Det var mitt fokus och seende som speglade mina känslor. Problemet låg hos mig, inte hos min man.

Inställningen förändrar

Leende sprider Helena i Ljungby, med äppelblom utanför altandörren, sin insikt om att världen förändrades när hon ändrade sitt seende.

– Att hitta glädjen och kärleken handlar om hur världen förändras när jag ändrar inställning.

Helena Hellström föreläser också som den glädjespridare hon är.

– Jag tycker det är viktigt att vi skapar förutsättningar för att kunna vara i det som gör oss glada och jag håller mig oftast öppen inför mina föreläsningar. När jag för ett tag sedan var på väg till en föreläsning med kommunanställda i Karlshamn var denna öppenhet det som skapade temat för dagen.

Hon berättar att hennes fokus var inställt på alla som bemötte henne och gav henne service. När hon gick in i butiken för att köpa sallad tänkte hon med glädje på personerna som hade hackat och lagt upp ingredienserna. När hon skulle tanka bilen log hon mot vänliga personer som servade henne på macken. När hon till sist kom fram till föreläsningssalen mötte hon kvinnan som hade sett till att hon fick möjlighet att sprida sitt budskap.

– Det var precis den känslan jag sedan använde mig av under föreläsningen. En upplevelse av hur värdefulla vi är för varandra och hur små saker någon gör kan vara stora för någon annan. Allt beror på hur vi ser på vår omgivning och oss själva. På var vårt fokus är, säger Helena insiktsfullt och med eftertryck säger hon att hon inte tycker om att skapa en gemenskap byggd på negativa åsikter, exempelvis att skapa samtalsämnen genom att prata om någon annan.

– Vi kan lätt skapa en fin gemenskap genom att uttrycka positiva saker och behöver lära oss att säga det till andra. Det kan vi träna mer på.

I bilen på väg hemåt infinner sig en varm känsla. Det är gott att möta människor som tycker att vi är viktiga för varandra.

Text: Malou Thorman
Foto: Maria Äxter

(Ursprungligen ur Ascala Magazine)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn