Jordens framtid är beroende av goda relationer och “You can heal your heart” – du kan hela ditt hjärta, säger Jeff Malone.

Han beskriver sig som en före detta relationsförstörare som var omedveten om mönster från barndomen som tog över och påverkade vardagslivet och relationerna. I dag är Jeff Malone en av grundarna till Ford Institutet och medutvecklare av författaren Debbie Fords integrativa coachingmodell för relationer.

Det är många på den här föreläsningen och på deras reaktioner när Jeff Malone välkomnar dem verkar det som om en hel del har varit med på den föreläsning/kurs som han och Debbie Ford hade tillsammans här i Malmö under förra året. Debbie Fords bok ”Spiritual Divorce” är också temat för den här föreläsningen. Debbie Ford är en internationellt känd författare och kursledare. Hennes bok ”Krama din skugga” har varit väldigt populär och kurserna utformade efter detta koncept är eftertraktade. Jeff börjar med att berätta lite om sig själv och lite om sina övriga erfarenheter från yrkesvärlden men ganska snabbt säger han:

– Men det här är inte de sakerna som egentligen betyder något, mina yrkestitlar, utan jag hoppar över det och går direkt till det som betyder något.

Inte tillräknelig

– Jag växte upp tillsammans med en mor som inte var riktigt tillräknelig och det visste ju inte jag. Precis som alla andra barn trodde jag att min mamma var klok, vis och som alla andra. Din mamma är din värld. Det är ju inte förrän du är vuxen som du inser hur tokiga dina föräldrar är egentligen. Och så är det ju. Det är lätt som barn att tro att alla har det som jag har det. Den lilla oron och tanken på att det måste vara något ”fel” har man en tendens till att snabbt trycka ner. Det skulle bli alltför påfrestande att ha det i medvetandet som barn. Många barn som har en bakgrund med föräldrar som misshandlar psykiskt eller fysiskt utgår från att det är helt normalt och finns i alla familjer.

– Jag växte alltså upp med en mamma som hade väldigt svårt för att kontrollera sin ilska, så under min uppväxt blev jag mycket bra på att bete mig på ett sätt som gjorde att min mamma inte skulle bli arg på mig. Jag blev bra på att göra mig osynlig, jag gjorde allt enbart för att hon inte skulle notera mig. Så att hon skulle älska mig. Men det gick inte så bra, för det underliga händer, att när du växer upp så blir sättet att bete sig en vana. Att alltid bete sig så som du tror att andra vill att du ska bete dig.

– I början fungerar det utmärkt, du gör allt det där som din fru/make vill att du ska göra, men i den minut som du börjar bli den du är, vad händer? Det är ju inte precis som att de inte älskar dig längre, men de är inte heller speciellt lyckliga. Vänta lite, vem är du? börjar de tänka. Jag vill ha tillbaka den andra personen, den som jag dejtade och gifte mig med.

– Jag gjorde detta ett par gånger. Ja till och med fler än ett par gånger. Ska jag vara ärlig var jag en ”relationsförstörare”. Fyra misslyckade äktenskap och flertalet brutna relationer.

Insikten kom – det är jag

– Efter ett äktenskap är det enkelt att lägga över ansvaret på den andra partnern, till och med efter två äktenskap kan det vara enkelt, efter det tredje, nja, nu börjar man väl tänka till och efter det fjärde?! Insikten kommer. Det måste vara jag.

– Jag hade precis avslutat mitt fjärde äktenskap och var inne i en relation med en underbar kvinna. För att göra en lång historia kort, avslutade även hon vår relation, jag satte mig på ett plan som av många olika orsaker var försenat. Medan jag väntade på en av flygplatserna gick jag in i en bokhandel och där jag stod hoppade bokstavligen en bok ner i händerna på mig. Det var Debbie Fords bok ”Krama din Skugga”. Jag köpte den, jag läste den och min reaktion var: Wow, den här kvinnan har verkligen förstått det här.

– Det är en sak att läsa Debbies bok, en helt annan att höra Debbie prata. Jag fick möjlighet att gå på en föreläsning som hon hade och temat för föreläsningen var ur hennes bok ”Divine divorces”. En bok som egentligen inte handlar om skilsmässa överhuvudtaget. Den handlar om att läka ditt hjärta, den handlar om hur du ska ta itu med dina svårigheter med att ha en relation. Jag tjatade mig till att vara med på den workshop som redan startat, fortsatte med lite kurser och så småningom började jag arbeta med henne.

I dag är jag helad och rik

– Jag trodde inte att jag hade en möjlighet att ha en vettig relation, jag hade gett upp. Jag menar fyra äktenskap, det är nog. I dag är jag rik, för i dag har jag den relation som jag vill ha. I dag har jag även en relation till mina barn som jag inte kunde ha innan. I dag står jag dem väldigt nära och jag har vänner runt om i världen och i dag är jag inte rädd att vara autentisk.

– Det jag lärde mig var att relatera. Relatera till mig själv och att klara av att ha en autentisk relation med andra. Jag tror vår jords framtid vilar på vår förmåga att relatera. Vi är inte längre i en situation där våra resurser är oändliga. Vi är mer människor på den här planeten än vad vi kan hantera och vi är inte bra på att relatera till varandra. När jag
läser tidningarna blir jag förskräckt, alla dessa fruktansvärda brott som begås, och jag tror att mycket av detta inte hade hänt om vi kunde relatera till varandra. Jorden framtid är verkligen beroende av relationer.

– I dag sitter vi och är oroliga för den ekonomiska situationen som råder, men vet ni vad, kan inte vi komma överens med varandra så spelar inte ekonomin någon roll.

– Vad är det som står i vägen för oss för att verkligen bli intima med en annan människa? Vad är det som står i vägen för en äkta kontakt? Jo, rädsla, vi är rädda att bli sårade. I min egen relation till min mamma var jag jätterädd. Jag trodde ju att om jag hade visat vem jag var hade hon inte älskat mig, inte velat ha en kontakt med mig. Jag hade alltid en distans.

Ta hand om känslorna

Boken och de kurser som har teman ur ”Spiritual Divorce” handlar om att ta hand om sina känslor. Det är vanligt med alla möjliga kurser och utbildningar som handlar om känslor men inte speciellt många som lär dig att ta hand om känslorna.

– Boken är uppbyggd i 7 steg eller kring 7 lagar som du använder varje dag och om du gör det kan du ta hand om varje relation som den ska tas om hand. Basen för det som vi lär ut är egentligen att vi inte kan lära dig något som du inte vet redan. Du har all kunskap redan. Allt du behöver veta för att leva ett fullödigt liv har du redan, men du har slutat att lyssna. Du har slutat att lita på det.

– För visst känner du igen ”Nej, gör inte så, gör så här istället” eller ”Nej, inte så” Vi har blivit lärda att inte lita på oss själva. Till och med bland våra vänner. Och det är skrämmande att vi lyssnar på alla dessa röster, vi är tränade till att lita på andra men inte oss själva. Till syvende och sist är det ju oss själva vi sitter fast med. Om vi gör någon annan lycklig och oss själva olyckliga, vem är det vi sitter där med sedan? Jo, oss själva, den olyckliga.

Nu är det dags för deltagarna att mer aktivt ta del av det som Jeff försöker förmedla. Det handlar om att stilla sig, att gå in i sig själv och att fundera över en relation och/eller en situation som är jobbig och kanske till och med smärtsam. När du har en sådan tar du och skriver ner den på papper.

Våga se fakta

Jeff upprepar att vi ska tänka på de känslor som kommer upp när vi tänker på den här situationen och framförallt runt personen som finns med. Efter att vi har skrivit en stund ber han oss avsluta och sedan titta på de fakta som vi skrivit ner. Många förvirrade ögon vändes mot honom.

Fakta?! säger en del och tittar ner på pappret. Jeff förtydligar:

– Fakta är exempelvis: “Dan lämnade mig den 8:e april”. Vad som inte är fakta utan en tolkning är: “Han gjorde så mitt hjärta brast”. Är man ny för tankesättet kanske man upptäcker att det man skrivit på pappret är långt ifrån fakta. En person delgav en fakta om det som hon skrivit. ”Han kan inte hantera ekonomi”.

– Är det fakta? frågar Jeff. “Ja”, sa kvinnan. Pengar och han går inte ihop.
– Är du säker på att det är fakta och inte din tolkning? frågar Jeff igen.

Han driver frågan vidare och säger att han skulle tro att i Afrika där det inte finns så mycket pengar skulle den här mannen säkert kunna hantera ekonomin alldeles utmärkt.

– Allt är en fråga om perspektiv, instruerar Jeff Malone.
En annan kvinna säger plötsligt högt: Men om jag säger ”Han tog alla mina pengar!”

– Ja, det kan vara fakta, säger Jeff, men här är en fråga. ”Hur mycket pengar tog han?”
Kvinnan suckar och man ser att det är plågsamt. Jeff ger ett förslag:

– Säg att han tog 300.000 kr, var det alla dina pengar?
– Ja, han tog allt.
– Du hade inte ett öre kvar?
– Nej, jag hade ju min inkomst.
– Ja, du ser, säger Jeff, han tog inte allt.
Kvinnan grimaserar och man ser att hon inte riktigt håller med. Jeff fortsätter:

– Om jag säger, ”Dan sov med Linda natten den fjärde” så är det fakta. Vad vi ger detta för betydelse för oss och för vår relation, det är en tolkning.

Accepterandet

Väntat var de reaktioner som kom på Jeffs uttalanden. Det är provokativt, folk blir både hätska och ledsna när man plockar ifrån dem känslor som de uppfattar som en del av händelsen.

En kvinna frågar:
– Om detta inte är okej, ska vi då ha överseende med våra känslor, ska vi trycka ner våra känslor?
Jeff fortsätter att berätta att vi är meningsskapande ”maskiner”. Det är aldrig händelserna i våra liv som skapar problem utan det är vad vi låter dem ha för betydelse som skapar problem. Han vänder sig återigen till kvinnan som berättade om pengarna.

– Han tog alla dina pengar, jag vill inte lägga någon värdering i detta eller säga att det är rätt eller fel, men det är du som är fast i det, eller hur? Och det är ditt val att sitta fast i det.
– Det handlar inte om att inte få ha känslor, fortsätter Jeff, utan det handlar om att när vi accepterar att det ser ut som det gör, då kan vi bli fria att gå vidare. Det handlar även om att acceptera de känslor som vi har och att kunna uttrycka dessa i rätt sammanhang och på ”rätt” sätt. Undertryckta känslor pyser ofta ut på ställen som inte är så lämpligt.
– Om du hela tiden upprätthåller din känsla, din bitterhet, vem sårar dig då? Och vem är det som styr om du ska acceptera detta eller ej? Jo du! Så om du väljer att inte acceptera, vad är det du får ut av det då? Något måste du väl vinna på att behålla något som har hänt och behandla det som det händer hela tiden?

I lokalen är det tyst och man kan riktigt se hur alla tänker utifrån sina egna problem.

– Det som har hänt kan vara fruktansvärt och hemskt. Och det borde inte ha hänt men nu har det hänt. Och även om du ältar att det inte borde ha hänt så ser fakta fortfarande ut på samma sätt, det har hänt. Om du väljer att fastna, då har du fastnat och kommer inte vidare.

Jeff Malone vill inspirera alla och ge insikten att det är möjligt att förvandla ditt sätt att se på världen och dig själv. Allt för att du ska kunna vara ditt autentiska jag. Jeff Malone, han lämnade ingen oberörd.

Text & Foto Malou Thorman

(Ursprungligen publicerad i Ascala Magazine)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn