En fossiliserad trädstubbe från Indonesien. En stubbe lika gammal som dinosaurierna som väger 380 kilo. Det är vad som möter dig om du hälsar på Cathryn Eklund. En unik person med passion för mineraler.

Vad som välkomnar dig är en unik trädgård. Lika unik som personen som bor här. De matchar verkligen varandra. Här finns hus i alla de storlekar och just nu är de alla fulla med olika mineraler. Här finns kräftor, större än du någonsin sett, som hemtamt huserar i den egendesignade sjön. Här är det planterat små öar av träd som sedan kan beskäras som bonsaiträd. Och här finns som sagt Cathryn Eklund. Lika intressant och lika fascinerande som något annat, som man möts av på denna plats.

Vi träffas på grund av stenar. Och stenar vet hon massvis om och stenar har hon gott om. Man kan nog påstå att hon är en samlare av stora mått. Utanför ett hus står spann efter spann fyllda av råa stenar som ska behandlas. På hyllor, i lådor och kartonger trängs de. Alla dessa fantastiska skönheter som kommer från alla möjliga olika platser på jorden. För skönheter är de verkligen. Min blick dras till den ena stenen efter den andra och varje liten sten är unik. Ingen ser likadan ut. Stenar är verkligen fascinerande.

Hotade mineraler

Cathryn bär ju också på en enorm kunskap om dessa stenar och det blir ju intressant att få veta bakgrunden om dem. Och tänk att det faktiskt finns utrotningshotade mineraler. Det hör vi inte mycket om i medier. Olika länder har också olika bestämmelser för vilka mineraler man får föra utanför landet. Fossiler får man till exempel inte exportera ifrån Chile och Madagaskar tillåter bara polerade stenar komma utanför sin gräns.

I dag är det nog så att vår kunskap om stenar kommer från de olika böcker som säljs i samband med mässor eller i en bokhandel. Då är det också vanligast att böckerna handlar om vilken energi som stenen bär med sig.

Stenens energi

Jag pratar med Cathryn om den här energin och undrar lite hur hon ser på det. Hon gör ju inget annat än att umgås med de här mineralerna. Och visst är hon lite skeptisk, och i vissa fall direkt avståndstagande, till att stenar skulle bära på en massa magiska egenskaper. Att en sten skulle kunna bota cancer till exempel är något som hon helt utesluter.

– Däremot tror jag att tron kan försätta berg, säger Cathryn. Tror vi kan de mest fantastiska saker hända.
– Det finns visserligen vissa ämnen i vissa mineraler som de använder inom läkarvetenskapen, men man behöver verkligen gå hand i hand med en läkare. De som påstår att de botar det ena eller andra med hjälp av sten är ute och cyklar anser jag.

Känn efter själv

– En annan sak är också att de som skriver böcker om stenar i dag har en helt annan version än vad grundbetydelsen har varit för stenen och det är lite underligt.

– Det finns även lite kulturkrockar i sammanhanget. En kultur kan ha en uppfattning om en sten, en annan kultur ser på mineralen på ett helt annat sätt.
– Alla som frågar mig råder jag till att känna efter själv vilken sten de vill ha. Gå på intuitionen, om en sten ger dig glädje, ja då är den väl bra för dig.

Gräv ner stenarna

Cathryn tror på det enkla naturliga sättet.

– Visst ger stenar energi, säger hon och fortsätter:
– De kommer ju från energi, men vi ska inte överdriva. Något som hon på sätt och vis också tycker är överdrivet är det där med havssalt och att man ska använda det för att rena stenarna. Det är till med så att just havssalt är direkt skadligt för vissa mineraler. Hon vet också flera handlare som köper vanligt grovsalt och sedan häller över detta i små burkar som de säljer dyr.

– Istället för att använda salt, som kan vara skadligt, gräv ner dina stenar så att Moder Jord renar dem. Det är ju därifrån de kommer, säger Cathryn Eklund.

Jag frågar Cathryn också om det går mode i mineraler. Hon berättar då bland annat om Moldaviten. Hon reser sig upp och tar fram en fantastisk vacker sten. Den skimrar i solljuset när hon håller upp den. Moldaviten kommer från ett meteoritnedslag som sägs ha skett för en sisådär 14 miljoner år sedan och vid den hetta som då uppstod bildades denna glassort. Så kanske man skulle kunna beskriva förloppet. Den finns enbart på detta ställe och den börjar enligt Cathryn ”ta slut”. Så har du några bitar Moladvit hemma kan den nu vara värd ganska mycket pengar.

Betydelserna olika

Enligt böcker över stenars egenskaper står moldaviten för egenskaper som gör att människans lust och förmåga till andlig tillväxt ökar. Men det är också så att när man söker på moldavit hittar man många betydelser som alla varierar i betydelse.

– Moldaviten är en sten som samlare tycker om, men annars är det nog bergskristall, rosenkvarts, ametist och aventurin som är populära bland de som köper sten. Cathryn tar fram en stor tung sten som man inte kan tro är en sten överhuvudtaget. Det ser ut som en prydnadsfigur i keramik. Det är en Shiva linga, säger hon.

De finns endast på en enda plats på jorden och det är i en av de heliga floderna i Indien. Den polerade formen kommer från floden själv. Stenen lossnar från flodens bergskanter och ramlar ner och slipas sedan av vattnet. Jag läser på om stenen och förstår att den också benämns Bana linga. Stenen finns inte bara i en flod, utan finns också bara inom ett distrikt, alltså i en speciell del av floden.

Fossiler och naturen

Med den mängd sten som Cathryn har kan man tro att hon har en butik, men det har hon inte. För henne är stenen en hobby som har lett till att hon fått många härliga vänner. Det har också lett till en del resor framför allt till stenmässor runt om i världen. Att ett annat intresse är fossiler kan man kanske förstå, för steget dit är inte så långt.

Och därifrån landar man lätt i naturen överhuvudtaget. När sommaren är här då försvinner gärna Cathryn ut i skogen med sitt tält, där i skogen knackar hon gärna sten och letar efter fossiler. Hon travar gärna iväg till ensamheten även om hon också är förtjust i att träffa alla de gamla vänner som hon har fått på de olika guldgrävarresor hon gjort. Fortfarande än i dag, träffas guldgrävare på vissa platser varje år.

Jättekräftor

När jag åker därifrån är jag fascinerad av denna unika kvinna som ser på stenarna som sina vänner och som gärna drar sig undan världen under långa tider. Jag hoppas verkligen att jag får komma tillbaka lite senare under sommaren. Dels för att hälsa på bland stenar och fossiler, men också för att få en chans att säga hej till dessa jättekräftor som hon skapat en unik plats för.

 

 

 

Text och foto: Malou Thorman

(Ursprungligen ur Ascala Magazine)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn