Hos Alexandra blir hunden lugn och trygg

0
351

Alexandra Howard Karlsson har alltid haft en dröm om att få arbeta med djur. Redan som liten var djur något hon brann för. Det ena hemlösa djuret efter det andra hamnade under hennes beskydd. Hon ville egentligen bli djursjukvårdare, men livet ville annat. Men, så en dag insåg hon att tiden var inne. Idag driver hon företaget Howsweet där hon erbjuder olika slags konsultationer och behandlingar för hundar. Hon känner mer och mer att djuren är meningen och syftet med hennes liv.

När vi kliver på hemma hos Alexandra blir vi genast välkomnade av tre fyrbenta, gladlynta, energiknippen, familjen Howard-Karlssons tre franska bulldoggs.

– De har förstått hela morgonen att det är något på gång, att någon ska komma hit, berättar Alexandra.
Vi bjuds in i det mysiga köket där Alexandra har dukat fram fika. Hundarna följer oss hack i häl, kanske bjuds det på något gott nu när matte har besökare? Vi slår oss ner och Alexandra berättar att hundarna är en självklar del av familjen. Det har alltid funnits hundar i familjen, ända sen Alexandra var barn. Hon tjatade om att få en hund sen hon började prata. Hennes föräldrar sa till slut: ”Om du inte äter godis på ett år och sparar dina pengar, så kommer vi att skjuta till den del som saknas.
– De trodde väl aldrig att jag skulle klara det, men det gjorde jag och så fick jag min första hund, en Cavalier King Charles Spaniel, som faktiskt hette Terry!
– Vi har haft många omplaceringshundar, som ingen annan har velat ha eller kunnat ha av olika anledningar. Jag har själv haft många olika hundar. De flesta blev kvar, en del hamnade hos mamma och pappa. De hade inget val, säger Alexandra och skrattar, men mamma var hundmänniska eller djurmänniska.

Det här tänkesättet har alltid funnits hos Alexandra. Om ingen annan har velat ta hand om djuret så har hon gjort det. Det har varit självklart. Under en period när hon var liten hade hon inte bara hunden Terry, utan även katt, häst, undulater, marsvin, kanin och akvarium. Men hundarna har alltid varit det som legat henne närmast hjärtat.

Eftersom Alexandra alltid tyckt om att jobba med människor utbildade hon sig med tiden till tandsköterska. Innan hon utbildade sig arbetade hon i butik, men det blev ofta sena kvällar och helgarbete.
– Jag hade fått barn och tänkte: Nej, nu vill jag vara hemma och inte jobba helger och storhelger. Sen har jag alltid tyckt om att jobba med människor, så därför blev det tandsköterska. I den vevan hade de även ute en annons att man kunde söka till Tandsköterskeutbildningen i Eskilstuna.
Erfarenheten av nära arbete med människor har Alexandra med sig i arbetet med hundarna.
– Matte och husse är med när jag arbetar med hundmassagen eller hundrehab och de kommer ju till mig flera gånger. Det blir en ganska intim stund, där vi sitter och pratar om allt möjligt. Vi pratar om hunden och de öppnar sig mer och mer. Jag har haft många djupa samtal i min lokal.

Problemhund eller ägarproblem
Alexandra upplever att det kan vara svårt att nå fram till vissa hundägare, främst dem som kommer med problemhundar.
När jag jobbar med problemhundar så är det ofta så att ägaren har problem att kommunicera med hunden. Många gånger upplever jag däremot att människor tror att de bara ska lämna in sin hund och så ska jag fixa problemet, men jag har bara verktygen. Sen måste de arbeta själva och ta ansvar, men det är inte alla som förstår det.
– När jag läste till hundpsykolog sa min lärare till mig: ”Du ska vara glad om du kan hjälpa en av tio hundar”. I början var det jättefrustrerande, för du vill ju kunna hjälpa alla, men om du inte når fram till ägaren kan du inte göra något.

Alexandra tycker att hundägare ofta ger upp för lätt när det uppstår problem. Då verkar det som om det inte lika roligt och intressant länge.
– Istället för att försöka förstå vad problemet beror på så struntar de i att ta tag i det och lämnar bort hunden till exempel. Sen kan det naturligtvis hända att man har fler än en hund och att hundarna i flocken inte går ihop, eller att livssituationen förändras på något vis och då mår ju hunden bättre av att hitta ett nytt hem.

Terrys fel
Arbetet med hundarna är en livsstil och något Alexandra brinner för. Det fullkomligen lyser om henne när hon pratar om det.
– Om jag inte arbetade med hundar skulle jag känna mig ledsen och tom. Det började med hundmassage, och sen har ju du peppat mig, Terry, utbrister Alexandra. Så det är helt och hållet ditt fel, säger hon sen och skrattar. Nej, det var ju mamma som kom igenom dig och sa att det var dags att ta steget. Det kändes också tryggt att veta att mamma är med. Samtidigt hade jag ju redan ett ställe här i huset, med egen ingång. Jag tycker fortfarande att det är läskigt och kan tänka att det kommer att ta slut någon gång, men det bara kommer in mer och mer.

Kennet, Alexandras man, är inte lika entusiastisk över att ha tre hundar i huset. Det är lite för mycket för honom och i början var han något tveksam till Alexandras företagsplaner.
– Men nu ser han ju hur mycket patienter jag faktiskt har. Idag jobbar jag bara deltid som tandsköterska, tre dagar i veckan och två dagar i veckan med hundarna. Ofta på helgerna också.

Kan känna av hundarnas känslor
Alexandra upplever att hon ofta känner av om hunden mår dåligt och att hon kan peka ut var hunden har ont eller besvär. Hon betonar däremot att hon inte är någon veterinär som får ställa diagnoser, men ofta har klienter kommit till henne efter ett besök hos veterinären, som inte har kunnat hitta något fel. Alexandra har då känt av djurets åkomma och påtalat det.
– När klienten sen åker till veterinären igen och kollar upp det jag har påtalat har det ofta stämt. Jag upplever liksom att det sitter i händerna. Jag kan känna av värme och kyla och jag ser ju på hunden hur den reagerar. Det kan vara en liten, liten reaktion, som avslöjar vad hunden känner.

Alexandra får ofta höra att hundägarna upplever henne som en lugn person. Hundarna blir lugna och känner sig trygga hos henne.
– Hundar som varit mycket hos veterinären tror ibland att det är samma situation, de förknippar min klinik med det. Då måste jag ju verkligen hålla mig lugn. Du måste känna för djuren annars litar de inte på dig.
– Många klipp- och badhundar som normalt inte tycker om den situationen blir lugna här hos mig. Jag försöker att ha en lugn atmosfär också. Jag brukar försöka att inte boka in stressade hundar, som ska tvättas och bada innan en hund som ska få massage och laser, utan tvärt om. De utstrålar ett lugn under sin behandling. Rummet är sedan fyllt av dessa lugna hormoner när den stressade hunden kommer in i lokalen.

Alexandra hoppas att hon ska kunna sluta jobba som tandsköterska och istället jobba med djur. Det viktigaste för henne är att få jobba med det hon brinner för och älskar. Pengarna är sekundärt.
– Jag behöver bara ha en inkomst så jag klarar mig. Jag tror mer och mer att arbetet med djur är meningen med mitt liv.

Jag känner att jag fått träffa en kärleksfull och öppen person med en speciell länk till djur. Alexandra utstrålar inte bara lugn utan även energi och glöd. En sann djurvän med en exceptionellt stor kärlek till hundar. Den som tar med sin hund till Alexandra kommer att känna av hennes hängivenhet och uppriktiga engagemang för hundens väl.

Vid vårt möte berättade Alexandra också en märkvärdig historia om den hunden Rex, som helt oväntat blev en del av familjen. Lika oväntat tog han också steget vidare mot nya äventyr. Läs mer om den berättelsen här: ”Historien om hunden” Rex Länk

Terry Evans

Fakta om Alexandra

Utbildade sig till hundinstruktör 1994 och till hundpsykolog 1995.
Diplomerad hundmassör sen 2015.
Alexandra erbjuder laserbehandling sen 2016, blev certifierad laserterapeut 2018.
Diplomerad Hundfrisör 2017.
Hon har tidigare arbetat på kennel och i hundbutik.
Ibland ger Alexandra kurser, i hundmassage bland annat.
Alexandra har startat en liten familjekennel och bedriver uppfödning av rasen fransk bulldogg. Målet är att ta fram friska, sunda och trevliga hundar.

 

Läs även den speciella berättelsen om Alexandras hund Rex: När Rex försvann.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn