Vad har höghus, slalombackar och italiensk matlagningskurs att göra med personligt växande och reflektion? Ja, precis allt.

Jag har samtalat med sjukgymnasten Birgitta Tryberg, författare till boken ”Champagne & gummistövlar” och nu även teologistuderande. Hon skapar vardagsliknelser och väver broar till insikter. Men hon har också en längtan efter något mer. Birgitta gillar tystnad, och att samtala med sitt högre jag.

När vi pratas vid befinner sig Birgitta på en karg strand på östra Gotland. Den miljön, eller en kalfjällssluttning ger henne bästa förutsättningen för att hitta det som ger henne mest. Stillhet. Och tystnad.

– Ja, efter en lång period på kalfjället med vinden som enda ljud utbildade jag mig till numerolog och när andra numerologer ser vilken frekvens jag har i mitt liv nickar de och förstår mitt behov.

– Är jag mitt i bruset hör jag inte vad jag själv behöver. Det enda som kan få mig ur balans är om jag inte får min tystnad. Att inte få umgås med mitt högre jag.

För Birgitta, som har stor kunskap om Tao, är inte tystnad att dela med sig av det man ser och upplever. Då säger hon att man kan bli som en sil som istället för att återhämta kraft läcker energi åt alla håll.

Reflektion

– Det är i tystnaden som man hör en sann röst, en reflektion. Eller egentligen ”min kontakt med mig själv”. Det är som relationen till ditt högre jag. Den relationen kan endast uppstå i tystnaden. Det är också en kraftfull upplevelse. Den kan vara så mäktig för människor att de blir tårögda. Det är stort att förnimma sitt högre jag, säger Birgitta Tryberg med sin mjuka röst.

Vi pratar om när känslan ”nu går det här inte längre” dyker upp i huvudet. Känslan att det är dags för förändring. Hur svårt det kan vara att ta det där första steget och hur lätt det kan gå för andra.

– Då tänker jag på den underbara meningen ”Tid och avstånd fungerar som ett förstoringsglas”. Om man vill känna sig friare och lyckligare behöver man stillhet för att se vad det egentligen var som hände. Bilden klarnar efter ett tag. Stressar man vidare tappar man perspektiv och det viktiga försvinner i bruset.

Kaos utvecklar oss

– Jag vet att rädsla hindrar många från att utvecklas. Men jag ser det inte så. Jag är tvärtom intresserad av rädslor, kollapser, svårigheter och kriser. Det är genom dessa som nystarter föds. Stora förändringar föregås av att gamla mönster raseras. Så är livet konstruerat. Det blir mörkt innan det ljusnar. Det hjälper människor att se kontraster som en hjälp på vägen.

Hur då, undrar jag? Är det så lätt, glädje och sorg, tålamod och irritation eller stress. Är vi människor gjorda för att uppleva kaos för att utvecklas?

– Ja, för en del av oss är kaos en utvecklingsfaktor. Resultatet av kaos kan vara att en människa behöver gå igenom förlåtelsens mysterium. Som människor är vi födda till förlåtelse. Om vi skall utvecklas genom kaos och förlåtelse så kommer en situation där vi ”blir erbjudna” att utvecklas.

– Ibland kan det vara så att en älskad människa väljer att lämna oss. Det är många gånger en förklädd kärlekshandling. Att bli lämnad väcker frågor om livets mening. Ibland måste man bara kapitulera. Att överlämna sig. Hur ska man kunna göra det när allt bara maler på i gamla fotspår? För mig är problem förklädda utvecklingsmöjligheter, säger Birgitta med en röst som gör att jag förstår att hon har varit där och vänt.

Skapar klarhet

Som sjukgymnast, utbildare i Feng shui, Tao och som numerologisk rådgivare har hon under åren samlat kunskap som är lätt att bära. Studier, reflektioner och personliga möten har gett henne en god grund. Hennes metaforer för olika mänskliga dilemman blir för mig visuella fjärilar som färgglatt fladdrar mot en ny väg och skapar klarhet.

Birgitta berättar om olika slalombackar som olika vägval i livet. Allt från barnbacken till svart pist med opreparerade backar.

– Jag är svart pist, säger Birgitta och fortsätter:

– Men allt handlar om olika delar. Olika segment. För någon som aldrig stått på ett par skidor kanske det räcker med att man går i pjäxorna de första dagarna. Eller börjar i nedre delen av barnbacken i stället för att bli rädd och aldrig mer vilja ställa sig på ett par skidor.

– När du sedan kommit upp på berget ser du plötsligt nästa topp. Åker du lite högre ser du bort mot Norge och ännu högre upp kan du i god tid se om det är oväder på gång. Steg för steg sker en utveckling om man också ger sig tid för reflektion och tystnad. Det osynliga fältet är mer kraftfullt än det synliga, men det är inget som bara kommer. Vi behöver bli medvetna och vilja utforska.

– För något år sedan sålde jag allt, packade bilen full och flyttade till Frankrike. För någon annan kanske det skulle vara skrämmande. Man kanske drömmer om att bo i ett hus på Rivieran eller i Toscana, men steget blir för stort. Om man då tänker sin dröm i trappsteg får man möjlighet att hitta sin egen nivå och starta därifrån. Kanske ska man hyra ett hus först någon vecka för att känna efter? Känns det inte rätt kanske man ska gå en italiensk matlagningskurs, inreda sitt hus i italiensk stil eller varför inte börja med att låna en bok om Italien på biblioteket.

– Var bara inte är så hård mot dig själv, menar Birgitta. Om ditt val är rätt för dig så känner du igen det på glädjevirvlarna som sprider sig i kroppen, säger Birgitta.

Jag reflekterar över hur hon i vårt samtal berättar hur andra uttrycker tvivel på sig själv och sin förmåga, men att hon inte dömer någon annan. Vi är bara människor med olika behov. Människor på olika våningar i höghuset. Och för att återkomma till slalombacken skulle det vara bra tråkigt om Åreskutan bara skulle ha en enda backe för offpiståkarna. Då skulle det nog kännas tomt i byn. Men om man nu inte är en åkare i svart pist och inte heller passar i barnbacken utan har hamnat i mellanmjölkslandet. Vad ska man då göra om man harvar på och inte tycker att någonting händer i ens liv? Vad kan man göra då?

– Jag tänker att de är i bottenplanet på sitt hus. Där ser man det som är bekant. Garaget, häcken och soptunnan. Lyfter man blicken och tar hissen upp till tredje våningen då bryter man tankespåret och ser plötsligt hästar, grönska och outforskade områden på andra sidan häcken och då, då hittar man nya vägar.

– Det kanske inte är lätt till en början, för medvetandeträning känns i själ och hjärta, men ger insikter. Man kan säga att insikten blir utsikten. Vi är eniga om att rädslan är det som påverkar oss människor mest. Rädslan blir till murar som hindrar oss från att se hur saker och ting verkligen är.

– Rädslan blir motsatsen till glädje, frihet och kärlek som jag vill uppleva. Om jag känner ett stråk av rädsla tänker jag i stillhet, ”vad är jag rädd för nu då?” och pratar med rädslan. I en tyst dialog kan jag fråga ”Du har ju sagt att du tror på allt gott i världen. Du har ju sagt att du vet att skapelsen aldrig slutar, för i så fall skulle alla växter sluta växa. Ska du då välja rädsla eller kärlek, tillit och glädje?

– Jag har fått funktionen att välja. Klart jag väljer kärlek och glädje. Hur ska jag kunna utvecklas som människa om jag inte vågar? säger Birgitta övertygande och jag känner att hon ler.

Energiströmmar

Innan jag hinner formulera nästa fråga i huvudet ger hon mig sitt svar. Sådan är hon, Birgitta. Följsam, direkt och fångar upp energiströmningar. Eller frekvenser om man så vill. Hon har en bra radiomottagare, och sändare för den delen.

– Tänk dig att du är en radio med fyra knappar. Du säger att du vill uppleva kärlek, men det du sänder ut är brist på kärlek och avundsjuka. Då har du slarvat med att ställa in sändningen. Då får du lyssna på P1 istället för på P3. Ställer du sändningsnålen lite bredvid så skrapar det bara. Det här är en naturlag lika naturlig som tyngdlagen och ebb och flod. Vi kallar den Attraktionslagen i betydelsen att det du sänder ut får du tillbaka. Bilder av ett brett måttband på väggen växer fram. Eller ett streck som man gjorde på väggen när man mätte barnens längd när de var små. Högst upp skriver man vad man längtar efter. Exempelvis glädje, tillit och kärlek. Längst ner skriver man rädsla och kamp. Lite under mitten skriver man uttråkad. Och ovanför mitten ordet nöjd.

– Första steget är att komma fram till var du befinner dig. En fråga kan vara ”Hur ska jag komma från uttråkad till nöjd?” Om du känner dig nöjd, vad kan då hända? Jo, du kommer att träffa fler människor som är nöjda, du byter frekvens när du bjuder in känslan nöjd. En frekvens osynlig för ögat, men inte av mätinstrument. Det har forskning visat. Det du sänder ut fångas alltid upp av en mottagare. Det är svårt för oss att förstå, eftersom känslor inte syns, tillägger Birgitta.

– Rädsla för förändring är som att sitta fast med en fotboja, och man kan inte sikta framåt om man sitter kvar i det förgångna. Det är som att försöka lyssna på två radiostationer samtidigt, säger Birgitta Tryberg.

– Oavsett vad du vill uppnå, kanske gå ner i vikt eller få bättre kondis, så gäller det att välja rätt. Att bryta motorvägarna som kör i skallen. De är bara upprepade tankar som åker runt, runt i rondellen. Bestäm dig och säg ”Det här tror jag på”. Då kommer också livet att ge dig nya möjligheter. Allt annat är otänkbart för det här är en naturlag. Skickar du ut tvivel får du tvivel. Skickar du ut tillit så möts du av tillit. Och du lyckas. Det är ingen slump. Det är DU som är skaparen av ditt eget liv.

Studerar teologi

I dag studerar Birgitta teologi. Med utsikt över Saltsjön i Stockholm vävs gamla testamentets tankegångar ihop med kyrkan av i dag på teologiska institutionen på Ersta. I höst ska hon fördjupa sig i Koranen. Var det leder vet hon inte än. Kanske kallar prästyrket eller möjligen arbete som teolog med filosofisk vägledning. Och livet är en spännande resa, precis som Birgitta Tryberg säger:

– Allt handlar om att bryta igenom inre gränser och expandera kärleksfullt, bli mer av sig själv, och bidra till en kärleksfull värld. Alla människor har sin sanning och sin modell. Min sanning är den svarta pisten med knölar och gropar, och någon annan vill hellre åka längd eller fika i barnbacken. Huvudsaken att man njuter där man är just nu. I morgon kommer nya möjligheter.

Fakta

Birgitta Tryberg, Gotland
Birgitta är i grunden sjukgymnast. Hon har även studerat kinesisk medicin och grundat en komplementärutbildning i feng shui samt skrivit tre feng shui böcker. 1994 upptäckte hon taoismen som hon praktiserar sedan dess. Hon har nyligen avslutat en utbildning i kvantfysik, och läser för närvarande till en teologie kandidat examen. Förutom studier och skrivande håller hon kurser och leder Må bra resor till Zakynthos i Grekland. Champagne & gummistövlar är hennes fjärde bok. Birgitta bor på Gotland och tillbringar vår och höst i Sydfrankrike. För mer information se www.goodliving.se

Text: Maria Äxter
Foto: Matti Olilla

(Ursprungligen ur Ascala Magazine)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn