I en byggnad i utkanten av Örkelljunga huserar företaget Nelfab AB.
Kjell Söderlund med sina 43 år som verksam homiatriker berättar sin och företagets historia. Vi guidas runt och får en inblick hur ett av Sveriges äldsta företag gör egna kosttillskott.

Nelfab AB startades redan 1907 under namnet Askersunds Tekniska Fabrik. Grundaren var Otto Evald Rudebäck. Han hade varit sjuk under perioder och fick höra talas om homeopati och någon som hette Hahn som skulle vara läkare och homeopat i Tyskland. Han reste dit, fick hjälp och resten är, som man säger, historia.

Rudebäck bestämde sig för att föra in behandlingsformen till Sverige och fick klartecken av myndigheterna. Så småningom övertog sonen Georg driften. När han slutade skänkte han företaget till de tre anställda. Tillverkning av naturmedel pågår fortfarande.

Kjell Söderlund möter oss utanför företagsbyggnaden. Han är en vital man i sina bästa år och har jobbat i företaget i 46 år som tillverkare. Jag tippar att han är strax över 60, men först långt senare får jag klart för mig att han är en bit över 80 år. Han rör sig lätt och ledigt, är skojfrisk och kan berätta historier som ingen annan. Egentligen har han slutat jobba, men med gedigen kunskap är det svårt att lägga allt åt sidan. Han brinner för att få människor att må bra.

Ser ut som mumier

Han visar oss runt i fabriken som i dag ägs av hans två söner. Vi inser vilket minutiöst jobb det är att tillverka kosttillskott. Snart ser vi ut som mumier i ren vit rock, nätmössa och plastöverdrag på skorna.

– Det är noga ser ni, säger Kjell Söderlund när han vänligt öppnar och stänger dörrar i korridorer och utrymmen.

Genom dörrar, slussar och uppför trappor guidar han oss och vi ser örter i torkad form, vitaminburkar och tinkturer som står och drar i stora kar. Vi ser maskiner med degkrokar som får min hushållsassistent där hemma att kännas som ett frimärke.

– Det är mycket jobb innan det blir en tablett, säger Kjell och vi tror honom.
Kjell Söderlund har varit med när branschen har förändrats under åren.

– 1993 kom en ny lagstiftning att alla homeopatmedel skulle registreras, vilket gör att vi i dag har 200 registrerade medel av cirka 4 000. Vi började registrera, men det kostade för mycket. Skulle vi registrera alla medel skulle vi få betala 40 miljoner i avgifter och det har vi inte råd med.

Det allra heligaste

Vi får även se det allra heligaste. Det som i dag är ett museum. I ett stort skåp står gamla homeopatmediciner som inte säljs eller tillverkas längre av företaget. Jag vet inte vad det är med alla små burkar prydligt uppställda på rad, något berör mig. Jag tycker det är vackert.

Ofrånkomligt leder samtalet in på livsåskådning och tro. Kjell har sin egen tro.

– Jag tror man dör. Punkt, säger han och jag blir förvånad. Det var lite oväntat. Men så säger han i nästa andetag att han minsann har varit med om både ett och annat, men att hans tjuriga hjärna inte accepterar något annat än att livet tar slut.

– Det ligger något i att det finns något mer än att livet bara ska ta slut, men ja, som sagt, jag är gammal och tjurig, säger Kjell med glimten i ögat.

Men under ytan glimmar det till av reinkarnationsfunderingar. Vad var det egentligen som hände under den där akupunkturutbildningen?

Han är lite tvärtom

– Mina kurskamrater frågade om jag hade gått kursen tidigare. Hur så? undrade jag. Jamen du vet ju var alla akupunkturpunkter är och hur man ska göra. Ja, gör inte alla det? Nej, inte vi, sa kurskamraterna. Kjell ser förundrad ut när han minns sin känsla av att veta, men inte veta hur det kommer sig att han vet.

Han är lite tvärtom också. I den meningen att han vill visa på att hälsa inte är så enkelt.

– Det räcker inte med att man dricker mycket vatten, äter rätt och tränar. Vi är komplexa som människor och behöver lite av varje. Vi är ju individer, säger Kjell Söderlund och berättar att han själv endast dricker ett glas vatten per dag och har mobiltelefonen mot kroppen.

Ett friskt åldrande

Jag ler inombords. Han är klurig han Kjell, men jag förstår vart han vill komma. Det räcker inte med att vara hälsofanatiker, utan det är många pusselbitar som ska stämma för ett gott och friskt åldrande. Kjell, över 80 år ung, är beviset för det.

Kjell Söderlund har en mängd olika tekniker på sin repertoar. Irisdiagnostik, akupunktur, kiropati, massage, bindvävsmassage och förstås anatomi och fysiologi. Han har varit ansvarig och huvudlärare på utbildningen till homiatriker. Ett sammansatt ord från latinets Homo för människa och iatriker som är grekiskans benämning för läkekonst. Ett annat ord som används för att beskriva professionen är ”naturmedicinsk allmänpraktiker”. Det finns många homiatriker i Sverige, men det utbildas ej några nya just nu.

Det vanligaste tillståndet Kjell möter hos personer som kontaktar honom är olika reumatiska problem, smärta och värk. Han använder ögon- och ansiktsdiagnostik och tittar också på tungans mönster och färg. Tankarna började genast åka omkring med expressfart. Vad kan han se i våra ansikten?

Förstoringsglas med lampa

– Ju mer jag får veta, desto lättare hittar jag rätt. Hos oss ska man berätta allt även om det inte är så roliga saker alla gånger, skojar Kjell.

När jag minst anar det tar han upp sitt förstoringsglas med lampa och tittar undertecknad i ögonen.

– Hmm, hmm, säger Kjell och jag undrar vad han ser i min iris. När han är klar så plirar han mot mig, ser hemlighetsfull ut och sedan säger han mig sin sanning.

Fotnot: Kjell har nyligen lämnat över familjeföretaget Nelfab till sönerna Rolf och Greger, men spelar fortfarande en mycket aktiv roll.

Text och Foto: Maria Äxter

(Ursprungligen publicerad i Ascala Magazine)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn