Ma Oftedal, 59 år, har en kort kamouflagemönstrad kjol. Det sticker ut tyll vid fållen och hon bär svarta höga stövlar, en stram skjorta och ett stort silverkors runt halsen. Det glit­trar av energi i hennes ögon bakom de minimala fyrkantiga glasögonen, knappt större än hennes ögon. Under påskhelgen ställde hon ut sina tavlor i Gamla stan. I vår ger hon sig ut på en turné i änglarnas tecken.

På väggen hemma i Mas hall hänger stora tavlor i starka färger, likt ikoner. Motiven har perfekta drag, melankoliska ögon, fin­lemmade näsor och mjuka läppar. Ma­ria som ömt håller Jesus i famnen och Maria Magdalena. Allt är perfekt utfört och noga valt i färgharmoni.

– När jag var sjukskriven och väntade in pengar skapade jag de här tavlorna, berättar Ma. De är collage från Sköna Hem, Femina och olika modetidnin­gar som har transformerats från tid­ningssidor till mosaikliknande fantas­tiska tavlor, säger Ma Oftedal.

Ma har skapat 14-15 vackra alster och ska skapa fler inför sin planerade utställning. Vernissagen är bokad på ett galleri, Gaaleriet i Gamla Stan, Stock­holm, under påsken.

Vi följs åt in i det vita köket, det är högt till tak. Kaffet trycks med ett bestämt handslag genom kaffepressen. Ma har en unik personlighet, en sensi­tiv mildhet kombinerad med en vilja av kristall, en glöd som inte kan släckas. Mas vänstra underarm pryds av en ny tatuering, en minnestatuering för hennes 32 år i kyrkans tjänst.

– Tatueringen är på gammelgrekiska, ”Chariti de Theou” och betyder Guds nåd; den ger mig energi.

I februari 2012 lämnade Ma in sin avskedsansökan till Svenska kyrkan efter ett tv-inslag på TV4:s Nyhets­morgon. Där berättade Ma att hon just genomgått 12-stegsprogrammet på AA och numera är nykter alkoholist. Hon sa i tv-studion att hon var glad att kunna  hjälpa andra i liknande situationer.

– Jag fick lyssna till mina egna råd, låta mig falla och våga språnget. Alkoholen tar det andliga och urholkar det gudomliga. Man tappar skärpan och självkontrollen, säger Ma beslutsamt. I tv-programmet berättade hon även att hon tror på reinkarnation.

Anmäld efter tv-inslag

Efter tv-inslaget var det en diakonissa i Säffle som anmälde henne: ”Ma är alko­holist och hon tror på reinkarnation” löd anmälan. Ma som har ett hjärta av kärlek kände att det hade gått för långt; hon ville inte vara 2000-talets häxa som ännu en gång blev uthängd och ”bränd på bål”. Ma blev även utesluten en kort period från kyr­kan 1997 för sin spirituella tro.

Nu letar Ma efter ett nytt forum där hon kan förmedla Guds helande kraft och ener­gi. Hon vill fylla andras hjärtan med värme och ha ett andligt hem/sällskap.

– Jag längtar att predika igen. Jag älskar att viga människor, säger hon med en uppriktighet som inte går att ta miste på.

Men samtidigt känner Ma det som en befrielse att inte tillhöra den kristna kyr­kan. Hennes andliga tro och nyfikenhet på ufo, tarot och spiritualism har alltid funnits och krockat med kyrkans ramar.

– Nu finns det inga begränsningar, säger hon. Allt är möjligt!

Skriver på ny bok

Ma är författare och skriver på sin sjunde bok, ger föreläsningar, har änglakurser, kurser i reikihealing och i april ger hon sig ut på turné med Östen med Resten. En turné som de kallar ”I änglarnas tecken”.

– Östen Eriksson tog kontakt med mig och vi har haft ett fantastiskt gig i Hudiks­vall. Han har skrivit en bok, Änglamannen, som handlar om ett andligt uppvaknande. Det är fantastiskt roligt att vi ska åka på turné genom Sverige, skrattar Ma. Vi sam­talar på scenen och tar upp olika frågor.

Vem är Gud, finns det änglar, vad är rätt och fel och vem äger egentligen rätten och sanningen?

”En märklig, men helt underbar föreställning”, recenserar Hudikvalls Tid­ning. Förutom Östen och Ma medverkar även mediet Mats Erik Nilsson.

Ma lutar sig tillbaka i soffan. Hennes hem är harmoniskt. I ett stort skåp samsas udda glas och många böcker. Böcker som betyder mycket för Ma Oftedal är skrivna av författaren Sanaya Roman. De har titlar som Skapa pengar och Personlig kraft. Ben­jaminfikusarna är stora och hänger över soffan som värmande händer.

Den stora tavlan på väggen lyser av el­dens färger och är prydd av små lampor. Kaffet har kallnat för länge sedan, men inte Ma. Hon berättar med inlevelse vad ärkeänglarna betyder för henne.

– Ett bra tips om man vill få kontakt med änglar är att köpa en änglakortlek av Doreen Virtue och ta en kort om dagen. De ger tankvärda budskap. Men vill man ha hjälp med något speciellt så måste man be en utvald ängel om det. Jag ber om hjälp varje morgon, Rafael hjälper mig med häl­san, Mikael hjälper mig att hålla riktningen och inte tappa fokus. Han ger mig moral. Uriel hjälper mig att se en sak i taget, när det känns som popcorn i huvudet.

Text och foto: Ehva Löpp

Vilken ärkeängels energi passar dig bäst?

Här kan du läsa om ärkeänglarna och bilda dig en egen uppfattning. De sju vanligaste ärkeänglarna är Mikael, Gabriel, Rafael, Uriel, Jophiel, Samuel och Zadkiel. De tre första ärkeänglarna hade en överordnad ställning í förhållande till de fyra lägre enligt sägen.

Att ha någon som vakar över de steg man tar är en tanke som kan kännas som bomull. Enligt sägen har alla en speciell skyddsängel tilldelad sig. Otaliga är de historier om personer som känt närvaron av en stöttande hand på axeln och vänt sig om, men upptäckt att ingen har varit där. Inte i fysisk form i alla fall.

Enligt tradition har människor refererat till änglar som en hjälpande hand. Du kan be om hjälp när du behöver det bara genom att sända ut en önskan. Läser man i böcker om nära nära-döden-upplevelser finns flera likartade beskrivningar om böner som landar som silvertrådar och skapar en damm av önskningar i himlen. En damm som vibrerar av goda energier.

Ordet ärkeängel kommer från grekiskans archangelos som fritt översatt betyder Guds främsta budbärare. Ärkeänglarna är enligt Bibeln länken mellan människorna och Gud. Deras antal varierar beroende på vilken kyrka man tillhör. Varje måndag är enligt ortodoxa kyrkan helgad åt ärkeänglarna där ärkeänglarna även har en egen dag – den 8 november. I den romersk-katolska firas ärkeänglarna den 29 september.

Mikael

Ängeln Mikael står för beskydd, kraft, mod, styrka och balans i tillvaron och ser till att ge oss tålamod. Han skyddar oss även mot psykisk obalans och faror. Man säger att Mikael är ljusets ängel och den främste av ärkeänglarna. Han kommer när du vill ha självförtroende och komma i kontakt med dig själv. Han symboliserar sanning och rättvisa.

Gabriel

Ängeln Gabriel står för beskydd och andlig renhet. Han kommer när du behöver andlig vägledning, för att hitta och förverkliga din livsuppgift, ge glädje, lycka och uppfylla dina önskningar. Han hjälper dig att skapa ordning i livet, både praktiskt och känslomässigt. Gabriel är budskapens ängel och hjälper således författare och journalister. Kalla på Gabriel för att få hjälp med olika former av kommunikation.

Rafael

Rafael kommer för att ge dig inspiration för musik och kreativt skapande och alternativ medicin. Han hjälper till att hela motsättningar mellan sårade och kränkta människor och ger inspiration för nya botemedel för sjukdomar. Han väcker din kreativitet och hjälper dig att se skönheten i världen. Han är helandets och läkandets ängel. Han leder oss genom vår
intuition, våra idéer, tankar och känslor. Han hjälper dig igenom fysisk smärta och lidandet.

Uriel

Uriel är naturens egen ängel. Han hjälper oss att bli medvetna för att sedan kunna
arbeta i harmoni med naturen. Han har kraft och visdom. Uriel ger inre frid, lugn för
själen och nytt hopp. Han står för fred och hjälper till att hela problem i relationer och i
det förflutna. Uriel hjälper dig att bränna bort det du inte längre vill ha i ditt liv.

Jophiel

Jophiel kommer om du behöver upplysning, visdom och vägledning, förståelse, inspiration
och kunskap. Han hjälper dig att hitta kontakt med din sanna identitet och hitta din livsväg. Han hjälper dig att samla kunskap och hjälper också till att hela planeten jorden. Därför kan du kalla på honom när du behöver rena en plats från negativ energi.

Samuel

Samuel hjälper dig att utveckla kärlek, medlidande och förståelse. Om du har låg självkänsla hjälper han dig att se ditt eget värde och övervinna dåligt självförtroende. Han
hjälper dig att se Gud i dina medmänniskor. Samuel skyddar mot ondska, skvaller och missuppfattningar.

Zadkiel

Ängeln Zadkiel är ängeln för karma, rättvisa och frihet. Han kommer när du behöver känna glädje, för att förmedla nåd och förlåtelse, känna lycka och en inre frihet att gå dina egna vägar. Zadkiel hjälper oss att nå frihet genom förlåtelse och han är känd som ärkeängeln över dem som förlåter. Du kan kalla på Zadkiel om du vill släppa din ilska och har en oförmåga att förlåta dig själv och andra människor. Han hjälper oss att se andra med kärlek och förståelse, istället för att vara dömande.

Källa: Doreen Virtue, Wikipedia

(Ursprungligen publicerad i Ascala Magazine)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn