Vid 57 års ålder upptäckte hon Kranio Sakral terapi då hon gick sin första kurs. Fram till i dag, 10 år senare, har det hunnit bli många fler. Hon har läst embryologi för att få en förståelse för hur människocellerna utvecklas och medicin på högskolenivå för att kunna göra sig en bild av olika problem.
– Jag behandlar alltid med grundtanken att bjuda in det friska och jag gör ingenting förutom att assistera kroppen till självläkning, säger Lillemor Löf och håller sina händer respektfyllt runt modellen av ett kranium som om det vore riktigt.

Lillemor Löf är skriven i Sundsvall men åker gärna de 30 milen upp till Umeå där hon också har en lokal och tar emot klienter. Som gammal taxichaufför och egen företagare är bilen ett bra hjälpmedel när avstånden är långa i norr. Hon räds inte mil i bil.

– Egentligen så startade upplevelsen av KS mycket tidigare hos mig. Jag gav en väninna en healingbehandling och intuitivt fick jag till mig att jag skulle hålla händerna på ett speciellt sätt. Jag lyssnade på budskapet jag fick och la mina händer “enligt instruktionerna”. Och hennes rygg började röra sig som en orm. Hon frågade mig “vad är det som händer”och det visste ju inte jag då, men jag hade tillit och höll kvar. Och än i dag säger hon att det är den bästa behandling hon har fått för ryggen blev helt bra. Det märkliga är att några dagar senare damp det ner en kursinbjudan till just Kranio Sakral terapi och jag kände att; ja den utbildningen är för mig. Men det fanns en hake. Lillemor berättar att just då hade hon inga pengar till kursavgiften men kände inom sig att det kommer att lösa sig. Hon bad om pengar till högre makter om det var meningen att hon skulle gå kursen och pengarna kom.

– Jag kunde flyga till kurserna, betala kurs-avgifterna och repetera de avsnitt jag ville. Allt har löst sig och på den vägen är det, säger Lillemor nöjt.

Startade häslokost

När hon var 15 år gick hon ut skolan och åkte till Stockholm och började jobba som barnflicka. Som 18 åring var hon redan mamma och det hann bli 22 år i Stockholm innan flyttlasset gick norrut igen. Hon har jobbat i de mest skilda branscher från administration till att vara indrivare och därefter busschaufför. Väl upp i norra Sveriges inland, i Vilhelmina startade hon en hälsokost. Lillemor minns att folk skrattade.

-– Hälsokost här? Det går aldrig. Här äter alla bara älgkött sa folk till mig.
Lillemor ler åt minnet.

– Jag trodde på biodynamiskt och köpte in säd, malde mjöl själv och det gick faktiskt riktigt bra. Jag kanske var före min tid för jag gjorde lunchsallader, groddar och odlade mycket själv. Egentligen Raw Food som är så populärt idag.

Så småningom sålde hon sin affär, tog taxikort och körde till den dag då hon blev påkörd bakifrån så bilen bara blev skrot. Vimmelkantig gick hon ut ur bilen och då började hon förstå att något allvarligt hade hänt. Kraftig whiplashskada blev diagnosen och sjukskrivning ett antal år. Efter olyckan tog hon kontakt med ett medium som sa att hon i framtiden skulle jobba med kommunikation. Inte kommunikation som när man pratar med någon utan en annan sorts kommunikation.

“Tänk så enkelt. Men vi ska alltid göra det så komplicerat för oss.”

Vad det var hade jag ingen aning om då bara att det kändes rätt. Att det fanns en väg för mig, en ny väg. Jag har nog alltid haft “magkänsla” när något känns rätt och den har jag lyssnat på. Jag vet de gånger jag inte har lyssnat och det har blivit mitt facit på att det stämmer, säger Lillemor.

– Vi är så vana att gå i samma fotspår hela tiden och törs inte göra något annorlunda. Jag tycker att man ska fråga sig själv “om jag gör så här istället för det gamla invanda”, “om jag prövar det här vad händer då?” Tänk om man kunde lita på att man har alla svaren själv för vad kan hända – jag kan ju alltid gå tillbaka till mina fotspår, säger Lillemor med övertygelse och vi pratar en stund om att våga göra fel, att våga pröva för att om det inte fungerar, backa tillbaka och komma hem igen för att hämta kraft och sedan försöka på nytt. Att göra fel är inte hela världen.

– Ja, tänk så enkelt. Men vi ska alltid göra det så komplicerat för oss. Som KS till exempel, det är att följa och lyssna vad kroppen vill. Anatomi och fysiologi ger legitimitet men för att öva upp känsligheten behöver du vara modig och tillåta helande och stillhet utan att värdera och ifrågasätta. I dag har Lillemor även varit kursassisterat under ett flertal tillfällen tillsammans med Jörgen Tranberg vid kurser över hela Sverige. I sommar ska hon också åka till Tyskland för att vidareutbilda sig på Biodynamisk nivå med Michael Shea.

– Jag har läst mycket genom åren bland annat embryologi, anatomi och basmedicin på högskolenivå. Ju mer kunskap man har desto djupare har behandlingen möjlighet att nå för att man som terapeut har en helt annan förståelse för hur exempelvis kranialnerverna går genom kroppen och vilka organ de ger information, förklarar Lillemor.

Hon har jobbat för att det ska utbildas fler Kranio Sakrala teraputer i Sverige och i synnerhet i norra Sverige. Skälet är egoistiskt. Hon vill inte åka långt när hon själv ska få behandling.

– Kranio Sakral behandling är som att jobba med Gud i sina händer, det är så jag ser på KS, säger Lillemor Löf.

Text & Foto Maria Äxter

(Ursprungligen publicerad i Ascala Magazine)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn