Livet fick färg – nu hjälper hon andra

Text: Malou Thorman Foto: Patricia Edsjö

0
343

Efter ett förhållande som gradvis bröt ner hennes självkänsla bestämde hon sig för att börja om. I dag använder hon sina erfarenheter för att hjälpa andra. Jeanette Edsjö driver Sverigehjälpen. En förening och organisation som drivs med hjälp av ideellt arbete och sponsorer. Fokus ligger på brottsoffer och utsatta i Sverige.

Hon är en kvinna som tog och fortfarande tar makten över sitt liv. Hon vägrar vara ett offer utan låter känslan omvandlas till den drivkraft som hon behöver för att gå vidare. Hennes erfarenheter, som ingen ska behöva ha, använder hon nu för att hjälpa andra.
Jeanette Edsjö driver Sverigehjälpen. Deras mål och budskap är klara och enkla. Från första bokstaven till den sista andas det driv, engagemang och en stor portion vilja till förändring. Jeanette Edsjö är även utvald som regeringens förebild och ambassadör för kvinnligt företagande. Ett uppdrag som innebär föreläsningar i hela Sverige. Föreläsningar som innehåller tips och råd för dig, man eller kvinna, som är på väg att starta ditt
eget företag. Över en kopp kaffe i Halmstad börjar hon berätta sin historia. Hon startade sitt liv i Grums, Värmland. Enligt Jeanette Edsjö var hon lite av den fula ankungen och uppväxten var tuff. Hon träffade sin före detta man och pappan till sina barn redan som
14-åring.
– I Grums har man nått sitt mål när man har man, barn och villa. Jag kände inte att jag hade nått mina mål, jag ville något mer. När jag var 29 år gav jag mig iväg, ensam utan barn och man, ner till Spanien i en månad, säger Jeanette Edsjö.
– Under den här månaden upptäckte jag att jag var på fel plats och med fel man. Jag skiljde mig och gav mig iväg till Göteborg med mina barn. Fick jobb på ett hotell och där träffade jag mannen. Mannen som sedan inte var snäll mot mig. Efter att ha levt i och med våld under många år gav jag mig iväg utan att ta med mig någonting. Jag laddade länge för att kunna ta mig ur det här förhållandet och en dag fick jag ett otroligt erbjudande och jag tog det. Jag kände en person i Halmstad, fick flytta dit, fick lägenhet och barnen kom ner en månad efteråt.
Äntligen fick Jeanette tillbaka sin frihet, friheten att kunna leva utan våld och i trygghet. Trodde hon.
Jeanette fortsätter:
– Jag trodde inte att saker kunde bli värre än det liv jag levt, men det blev jag snart varse om att det kunde. Mannen bestämde sig för att det var han som hade makten över mitt liv, han bestämde sig för att ta ifrån mig mitt jobb, min ekonomi, min bil.
– Under den här perioden av trakasserier och förtal fick jag även ett dödshot. Om jag inte gjorde som jag blev tillsagd skulle ”någon” även ta det sista ifrån mig– mitt liv. Detta dödshot var det som gjorde att jag bröt ihop, nu vågade jag äntligen berätta för polisen om allt det som hänt under alla dessa år.
Jeanette låter blicken svepa ut genom fönstret.
Jag ser att hon minns.
– Jag fick ett skyddspaket från polisen och under 2009 levde jag med en konstant rädsla, polisförhör, kvinnojourer och allt vad det innebär. Denna stress fick konsekvenser och jag tappade mitt minne från allt som hänt innan 2001. Jag kände inte igen min släkt, jag kom inte ihåg mina barns uppväxt, allt var blankt. Efter ett tag fick jag också problem med närminnet så vi pratar verkligen om att leva här och nu.
– Jag har gjort flera polisanmälningar, men som titel på den bok jag har gett ut ”Brott kan inte styrkas” så har det inte lett till en fällande dom. Boken har skrivits av Axel P, som är jurist, med min medverkan.

Framtidstro
– Under det här året blev min mor svårt sjuk och jag åkte tillbaka till Grums. Där fick jag syn på en liten annons om att det skulle vara en seans i Karlstad. Med bara 1 timma tillgodo gav jag mig iväg dit. Under den seansen kom det flera anhöriga igenom med meddelanden till mig och på något sätt gav det mig ett hopp för framtiden. Jag började därefter bygga upp mig själv – jag skulle kunna överleva.
– Under december 2009 kom plötsligt de människor till mig som jag behövde och vi startade Sverigehjälpen. Sverigehjälpen drivs helt av medlemsavgifter och sponsorer och de personer som är ambassadörer är ideellt arbetande. De flesta är personer som på något sätt varit utsatta själva. En hel del är dessutom terapeuter och coacher. I början fick vi använda privata medel men vi satsar på att detta ska kunna drivas helt av medlemsavgifter och sponsorer i framtiden.
Vi har ganska många projekt i föreningen och bland annat har vi startat MSN för unga. Där kan de höra av sig till oss och vara helt anonyma om de vill.
– De personer som jobbar med MSN är alla personer som lämnat utdrag ur brottsregistret så att vi kan försäkra oss om att det är personer som inte vill ha kontakt med ungdomar för egen vinning. Kvinnor och män väljer oftast att kontakta oss per sms eller mejl och många av dem är redan under hjälp.
Men hur kommer det sig att man ändå vänder sig till Sverige-hjälpen om man redan har fått hjälp?
– De tycker inte att det räcker med hjälpen samhället ger. De menar att de blir förvirrade av den information och de besked de får. De känner sig ensamma och utan stöd. Polisen kan säga att barnen exempelvis inte får träffa pappan och kriscentrum anser att de ska träffa pappan. När inte budskapen är konsekventa blir dessa kvinnor eller män än mer förvirrade och osäkra. Sen kan man ha varit utsatt för två olika saker och då bör du välja mellan, till exempel, brottsofferjouren och kvinnojouren. Vi har blivit ganska starka i vår kommunikation – du får ett budskap.

Egen erfarenhet
Eftersom de flesta ambassadörer som arbetar ideellt för Sverige-hjälpen har egen erfarenhet av våld eller utsatthet och vet hur det är att leva i en sådan här situation kan de förstå känslan.
– De förstår hur det är att vara positiv ena dagen för att nästa dag hamna på botten igen. Vi ger inte kritik när en kvinna eller man inte klarar av ett åtagande de tagit på sig, vilket de har upplevt i andra sammanhang.
– Vi har en vision om att kunna växa och ha lokalkontor i varje stad. Vi vill gärna arbeta så att kommunikationen mellan de olika instanserna fungerar. Något som är lite skrämmande är att vi ibland upptäcker att det finns en konkurrenskänsla, vilken naturligtvis inte borde få lov att finnas i sådana här sammanhang. Ju mer personer som hör talas om oss, som vill stödja vår sak, inte bara genom att tycka att vi gör något bra utan att även betala en medlemsavgift som är på 200 kr/år, desto bättre är det för dessa utsatta grupper.
– För att få in mer pengar i föreningen har jag även startat ”Art by Heart”. Det är en sida på internet där du kan lägga in dina alster. För närvarande är det mycket konst, och vid försäljningen går 20% till föreningen. Jag är även ute och håller föreläsningar om våld i nära relation under rubriken ”Himmel och Helvete, mitt liv som brottsoffer”, på olika håll i Sverige för att sprida information.

”Det är inte en bruten kvinna som jag har framför mig utan en stark och beslutsam kvinna som vill något. Nu vill hon hjälpa andra att hitta det hon har i dag.”

Stark och beslutsam
Jag lyssnar och tar in när Jeanette sitter där och berättar om sin historia, hur det har varit och hur det är nu. Ögonen blänker till då och då och gesterna är livfulla. Det är inte en bruten kvinna som jag har framför mig utan en stark och beslutsam kvinna som vill något. Hon vill inte bara något med sitt liv, utan hon genomsyrar en vilja till att hjälpa andra att hitta det som hon har hittat i dag. Jeanette driver Sverigehjälpen och sitt eget förlag Sverigeförlaget. Hon äger och driver Eventmagasinet och är chefredaktör för Bröllopsguiden. Uppenbart är att hennes hjärta finns inom media och jag frågar henne var hon ser sig själv om 5 år?
Frågan är svår och hon funderar en stund innan svaret kommer.
– Jag önskar att jag fortfarande har kvar känslan av att befinna mig här och nu, att jag trappat ner lite på arbetet men samtidigt älskar jag att arbeta så det kanske blir svårt. Jag vill resa igen. Under mitt liv med mannen som jag sedan flydde från levde jag ett lyxliv. Jag hade allt jag kunde önska mig rent materiellt. Jag reste över hela världen, visserligen i arbetet men jag fick se hela världen. Jag hade de rätta kläderna, fint hus och fina möbler.
– I dag vill jag resa men göra det privat. Jag vill få tid till att verkligen njuta av alla de underbara ställen som finns på vår jord. Jag vill även försöka föra ut, i ännu högre grad, det som jag har lärt mig under de här åren. Något som jag lärt mig är att ensam är inte stark, ensam är ensam.
Till slut frågar jag Jeanette om hon vet vad det var i henne som gjorde att hon fastnade för den här mannen?
– Förvirring tror jag. Jag visste inte vem jag var och han tog kontrollen. Han bestämde för mig och över mig, han var vad jag trodde var trygghet. Det var enkelt för honom som hade alla dessa drag att manipulera mig, charma mig och successivt få mig att lämna vänner och familj. Min familj var inte från rätt ställe, mina vänner dög inte och det mesta var fel.
I dag har Jeanette gått en del kurser i healing och är intresserad av den andliga aspekten av livet. Att lyssna, förstå och vara beredd att satsa så mycket för att underlätta för andra utsatta personer är sannerligen healing i ordets rätta betydelse.

Fakta
SverigeHjälpen grundades av Jeanette Edsjö 2009. Föreningen har flera hemsidor där man kan få information och fakta.
I största grad är föreningen till hjälp vid sexuellt våld och misshandel hos både vuxna och ungdomar. SverigeHjälpens styrka är enligt hemsidan, att de flesta som arbetar ideellt har varit utsatta själva, vilket ger förståelse och underlättar i kontakt med brottsoffer. www.sverigehjalpen.org
www.psykopater.com

(Ursprungligen publicerad i Ascala Magazine)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn