Ljudligt helande med Marie Bergman

Text: Malou Thorman Foto: Sussi Lorinder

0
434

Vi är på väg till mötet med stort M. Jag som sitter bredvid, småmyser förnöjt och är glad över att jag lyckats att behålla mötet hemligt medan Terry Evans fortfarande försöker luska ut vart och till vem vi är på väg. Allt från små listiga knep såsom ”Du vet ju att det är viktigt att vara presentabel, vad ska jag ha på mig?” Till ”Känner du honom?” Terry är lite nervös men säger att det är bra att vara det, då är man alert. Nervös är inte samma sak som att inte ha tillit och det har han.

Den hemliga person Terry Evans ska möta är Marie Bergman, en känd och professionell artist som bor i Stockholm. Hon är en kvinna som verkligen inte slutat att vara nyfiken på livet. Inom den genren som hon arbetar, musiken, har hon arbetat med allt från svensk visa till jazz. Hon har vunnit den svenska schlagerfestivalen tre gånger, hon var medlem i gruppen Family Four och som soloartist har hon sedan fortsatt med konserter och skivinspelningar, till dags dato 20 stycken. Jag läste på hennes hemsida innan vi åkte iväg att hon i Dagens Nyheter kallades den ”Svenska sing-and songwriterns urmoder”. Definitivt en spännande kvinna och som jag tror – ett spännande möte för Terry Evans.

Vi stiger in i Maries och hennes mans hem och möts förutom av Marie av deras tre hundar. En av de första saker som Marie säger är att hon tycker att det märks att vi har en lugn energi då hundarna uppför sig exemplariskt. Det börjar bra. Vi blir bjudna på te och deras möte börjar ta form. Terry undviker att ställa några frågor om vad det är tänkt att han ska få vara med om utan låter istället samtalet flöda – men hans intuition arbetar.

– Du är en kvinna som tycker om att vara i rörelse, säger han plötsligt till Marie. Du är kreativ och en samlare. En samlare av minnen.
– Jo, det stämmer, håller Marie med om.

Toner och dess vibrationer går direkt in och påverkar utan att behöva gå omvägen genom det analytiska sinnet.”

Marie är även hon nyfiken på Terry och hans arbete och ställer lite frågor om det men det dröjer inte länge innan hon frågar om hon nu kan avslöja vad det är han ska få vara med om. Jag nickar.

Djupt avslappnande
– Du ska få vara med om en klangmassage och sedan ska du få tona, säger hon. Hon fortsätter med att ge information. Terry är idel öra och mycket intresserad efter den första förbluffade blicken. Den klangmassage och klangterapi som Marie använder sig av är grundad av Peter Hess. Han är även grundaren av ”Institut für Klang-Massage-Therapie” i Tyskland. Klangmassag sägs vara en metod för friskvård som enligt grundaren är djupt avslappnade med läkande effekter.
Det märks att Marie tycker om och är djupt engagerad i det här. Rösten blir djup och bär oss alla som sitter där och lyssnar när hon förklarar vad hon i dag bland annat arbetar med. Hon säger att toner och dess vibrationer går direkt in och påverkar utan att behöva gå omvägen genom det analytiska sinnet. Vilket nu även är bevisat och vetenskapligt fastställt.

Tonerna hjälper henne
Hon säger att tonerna är det som gett henne den anknytning hon behövt genom alla år. När hon fortsätter sin berättelse förstår vi att det funnits en hel del smärta att bearbeta genom åren och hon säger:
– I dag är jag inte rädd för mörkret, jag respekterar det och jag kan även ta en fight med det om det behövs.
– Du har hittat din balans, flikar Terry in. Du har hittat skälet till att du kliver upp på morgonen. Marie nickar sakta och håller med.
Vid det här laget har de börjat tona in sig på varandra. När Marie påbörjar en mening avslutar Terry den och i nästa mening är det tvärtom, Marie avslutar meningen för Terry. Fascinerande att iaktta.

Från 1600-talet
Vi tar oss från köket och ner till Marie och hennes mans lilla inspelningsstudio. En mysig liten stuga där en brits finns mitt på golvet tillsammans med de mest varierande musikinstrument. På britsen står det ett antal metallskålar.
– Skålarna är från Tibet, säger Marie. De flesta är nya men här har jag en skål från 1600-talet. Hon tar en stav och slår på sidan av skålen. En otrolig klang fyller rummet. Det vibrerar länge. Hon tar fram en jätteskål och ställer den mitt på golvet. Hon vill att Terry ska bli lite förberedd på det som ska hända och det känns som om hon inbjuder honom steg för steg till den värld som hon verkligen behärskar. Terry får först lyssna på den magnifika och djupa klang som denna skål har, därefter tar han ett steg ner i skålen och står där medan Marie tar en stav och låter klangen komma till liv. När klangen tystnat är Terry förundrad.
– Jag kan känna hur saker rör sig i kroppen, jag kan känna hur det vibrerar och rör sig. Underbart och nu är jag verkligen nyfiken, säger han.
Han behöver inte vara nyfiken speciellt länge utan rappt och enkelt plockar Marie fram skålar och ställer britsen mitt på golvet och säger till Terry att lägga sig. Han får lägga sig på magen. Efter lite inledande prat börjar hon tona och hon använder till att börja med sin egen röst. Mjukt och försiktigt går hon från huvudet ner till fötterna.
Jag får känslan av att hon på något sätt nästan mäter och tonar in sig själv på Terry genom sin egen röst. Därefter tar hon en skål och medan hon låter skålen sjunga, för Marie den ovanför och över Terry.
– Jag avbryter aldrig en klang. Det är klangen som arbetar, jag är bara en mellanhand säger hon. Jag ska nu låta de sjungande skålarna hjälpa till att jorda dig, berättar hon för Terry som ligger på britsen.

Hon tar en skål och går ner till fötterna. Hon placerar botten på skålen mot foten, hon håller själv i något som ser ut som en plastpropp mitt i skålen och tar därefter en stav och slår mot skålen. Ett ganska dovt ljud uppstår, klangen vibrerar till slut ut och hon gör samma med nästa fot.
– Jag låter alltid tonen gå så långt som den vill, tonen och klangen ska finna sin egen väg. Vibrationsvågorna arbetar själv och bildar en form av en ljudvåg som tillåter kroppen hjälpa sig själv, informerar Marie Bergman.

Koncentriska vågor
Hon ställer en stor skål på Terrys rygg. Hon menar att om vi hade haft en infrarödkamera hade vi kunnat se hur dessa vibrationsvågor arbetar. Klangerna går genom kroppen, sprider sig som koncentriska vågor, som när du kastar sten i vatten, ner genom organen, ner till cellnivå.
– Underbart! säger hon efter en stund när dessa klanger vibrerat högt och klart. Skålen verkligen sjunger för dig.
Hon placerar ytterligare en skål lite längre ner. Skålarna sjunger nu tillsammans och Terrys andning fördjupas och ändras. Han suckar då och då. Marie är hela tiden noga med att kolla upp hur Terry mår och hon berättar att det här är en mycket kraftig metod när man har skålarna på sig. Som åskådare kan jag verkligen förstå det. Bara att vara i rummet där det vibrerade av ljud var kraftigt och att då ligga med skålarna på sig måste vara otroligt starkt.
– Hela min kropp vill börja röra på sig, säger Terry. Det är som om alla chakran är ihopkopplade och jag känner rörelser i mitt hjärta.
– Det är rätt, menar Marie. När skålarna pratar ihop sig bildas harmoni. Dessa klanger löser blockeringar i vävnaden och i organen.

Hon placerar nu fler skålar runt omkring britsen, en under, en vid huvudet och en vid fötterna. Hon leder nu tonerna från skål till skål. Det blir som loop av klanger. Stämningen blir för mig nästan helig. Plötsligt känner jag mig som en inkräktare och jag kommer på mig själv med att hålla andan. Det är som om jag fått ta del av en uråldrig ceremoni och min känsla är healing. Om jag har den känslan vad ska inte Terry Evans uppleva där han ligger?

”Jag känner att skålarna lär mig. De utvecklar mig, mitt nervsystem förändras och jag faller djupare ner i mig själv. Det här är ren skönhet, själens konst”

Efter att Marie avslutat toningsmassagen på ett speciellt sätt bland annat genom att använda någon form av stränginstrument och sin egen röst börjar Terry så småningom komma tillbaka igen.
– Vad har du gjort med mig? frågar han Marie. Du nådde mitt hjärta, du skapade på något sätt en loop i min kropp, i mina organ och något försvann. Jag nådde en speciell frekvens och jag kunde plötsligt finna att jag återknöt med ett minne Efter att de pratat en stund säger Terry:
– Jag vet nu att mitt möte med dig har ett speciellt syfte. Just denna form av rensning med hjälp av vibrationer är en del i det förberedelsearbete som jag gör just nu. Det här var magiskt! En djupgående healing. Marie berättar att det inte bara är att hon är den hjälpande handen/dörröppnaren i dessa sessioner med klangmassage. Hon känner att någonting görs med henne.
– Jag känner att skålarna lär mig. De utvecklar mig, mitt nervsystem förändras och jag faller djupare ner i mig själv. Det här är ren skönhet, själens konst, säger helaren, sångaren och artisten Marie Bergman. Hon menar också om man inte har tillgång till klangskålarna eller klangmassage kan man få tillgång till samma vibrationer genom att tona, att använda sin röst.
– Alla kan inte sjunga eller har tillgång till skålar och kunskapen att använda dom, men alla har en röst och alla kan använda sin röst. Den mänskliga rösten är ett av de kraftfullaste instrument som finns. Vår första toning sker vid vår födsel där vi skriker för första gången, anser hon.

Rösten som verktyg
Hon berättar vilken betydelse rösten har för oss och vilket verktyg det är och alltid har varit. Människor i alla tider har använt sin röst och de toner som kommer ut för healing, förlösning, rehabilitering och för att få upp humöret. Hon berättar om de professionella gråterskor som funnits och som fortfarande finns i vissa länder, om hur rösten används vid krig och uppror, vid bröllop och begravning. Med röstens hjälp kan du hitta mer av dig själv menar hon. Genom att använda vår röst, våra toner kan vi komma åt celler som vi har glömt finns.
– Att tona innebär inte att använda rena eller falska toner, inget är rätt eller fel, här slänger vi prestationskraven åt sidan och låter. Alla har en röst och alla kan använda den och för att hjälpa en del personer på traven har jag skapat en del symboliska figurer.
Marie plockar fram en arsenal av figurer. Det är olika tygmasker inklusive en liten prinsesskrona av tyg. Formerna hjälper vissa att plocka fram leken. Leken som hjälper till. Så beroende på vilken ton du har tar Marie på sig dessa fantastiska kreationer för att lyfta glädjen, det varma modgivande skrattet, leken för att glömma rädslan och självkraven. För att få mod helt enkelt. Terry börjar efter instruktioner av Marie att tona. Zzzzzuuummm, zuuuuummmmm låter det i rummet. Andningen och musklerna är viktiga och Marie går runt och hjälper till och stöttar.

Det är mycket att hålla reda på när man inte är van. Andningen ska utgå från magen, käkmuskulaturen ska vara avslappnad, kinderna ska hänga och bäckenet och svanskotan ska skjutas framåt, bland annat.
– Allt det här kommer att göra så att musklerna börja röra sig, säger Marie. Muskler som i dag inte vet det utan är vana att vara inkapslade i sin egen passivitet. Du startar ditt inre stödsystem, det akustiska systemet inifrån, fortsätter Marie. Du får tillbaka ditt autentiska uttryck.

Stora likheter
Återigen avslutar och påbörjar de meningar för varandra. Marie säger att när hon tonar är hon inte längre en kropp utan energi och att det är ren lycka. Terry jämför Maries teknik och toningen med sitt eget arbete, hur han själv lär ut och lär sig själv. Det finns stora likheter i sätt att tänka mellan Terry och Marie. Målet är detsamma men verktygen olika.

Terry är nöjd och lycklig efter dagens övningar. Mötet avslutas med att Terry konstaterar att tona in är det som han gör varje dag när han tar kontakt med andevärlden. Han kallar det så när han ställer in sig på rätt vibration för att ta kontakten. I den sinnesstämningen sätter vi oss i bilen och börjar resan hemåt.

Efter några dagar pratar jag med Terry Evans och han är mycket nöjd och lycklig efter mötet med Marie Bergman. Han upplever att han känner sig friare som om en blockering förlösts. Han provar nog klangmassage igen.

Fakta
Marie Bergman har toningsessioner i kyrkor kring Stockholm. Hon har även kurser och en toningscirkel, ”Den självläkande rösten”. För information gå till www.bergmanvoiceacademy.se

Klangmassage: Varje session tar cirka 1 ½ timme och kan kombineras med ljudbehandling, coaching, toning eller sånglektioner. Information: info@bergmanvoiceacademy.se

”DUR” Din Unika Röst är namnet på kurser som Marie leder på olika orter i Sverige. På Kärlingesunds Gård i Bohuslän sommartid är det numer en tradition. Mejla Mats Bengtsson på info@karlingesundsgard.nu

Marie Bergman har förutom sin erfarenhet som artist även en Diplomerad utbildning i Psykodramaterapi, Symbol-terapi, Ljudbehandling och Klangmassage. Hon är Qigong instruktör sedan 1994, Biyun-metoden.

Hon skriver själv på sin hemsida att hon nu kombinerar alltihop i en holistisk underhållning av livskänslan som håller under livet med fokus på läkande ljud, autentisk pondus och personligt uttryck. Gitarren och sångerna är alltid med!

Hon erbjuder workshops, kurser, utbildningar och Gemenskapsceremonier, förutom rena musikframträdanden.

www.mariebergman.com

(Ursprungligen publicerad i Ascala Magazine)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn