Visst har jag läst böcker och artiklar om ansiktstydning som beskrivit att rynkor över läppen betyder en sak och rynkor mellan ögonbrynen en annan. Men jag har egentligen inte funderat så mycket över det och inte heller tagit det på så stort allvar. De tankarna hade även Eva-Marie Janelo innan föreläsningen som tog henne oväntat från ytan till djupet av taosimens kunskap. Det handlar om kinesisk ansiktstydning.

År 2006 befann sig Eva-Marie Janelo på ett styrelsemöte i Akupunkturförbundet där de diskuterade vilka föreläsningar de skulle ha på ett seminarium när de hade möjligheten att bjuda in en internationell föreläsare.

– Det var en kvinna som talar om linjer i ansiktet. Om rynkor. Hur man skulle bli fri och förlora sina rynkor, säger Eva-Marie Janelo och erkänner att hon lyssnade med ett halvt öra.

– Jag tyckte det verkade ytligt och ganska ointressant för mig. Jag ville djupare och längre in i själen, ville nå det mer seriösa, det känslomässiga. Själen och det känslomässiga är mina intressen och det är dit jag vill nå. Jag tog helt enkelt det här förslaget som om det mer skulle passa inom skönhetsindustrin. Jag nickar instämmande och känner igen mig i det hon berättar. Eva-Marie fortsätter:

– När väl seminariet börjar såg jag kvinnan som skulle föreläsa. Hon svischade förbi mig, vacker och utan rynkor. Jag fick min förutfattade mening befäst, hon verkade ytlig. Efter två timmars föreläsning insåg jag att jag hade lyssnat på de mest djupa taoistiska kunskaper som jag inte mött någon annanstans.

Djupa kunskaper

Det slår mig när jag sitter och lyssnar på Eva-Marie att våra förutfattade åsikter verkligen kan vara ett hinder för oss. Samtidigt kan dessa vara till hjälp om vi vågar lyssna på dem, eller rättare sagt vågar vara ärliga inför oss själva och medge att vi har förutfattade åsikter. När jag och Eva-Marie pratar i slutet av intervjun säger jag det till henne. Hon håller med.

– Absolut, och faktiskt är det så att jag brukar säga på mina föreläsningar att det är mina fördomar som är min vägledare. Dessa har gett mig de djupaste kunskaperna om mig själv och hjälpt mig komma vidare och utvecklas.

Eva-Marie Janelo ger mig mer bakgrund till den kinesiska ansiktstydningen och den vackra kvinnan som föreläste på seminariet, Lillian Bridges.

– Lillian Bridges är en världsledande kompetens inom det här området. Hon är professor i orientalisk medicin och det hon har lärt sig har gått i arv på hennes mors sida.

Undersökte en staty

Kunskapen som gäller kinesisk ansiktstydning är inte speciellt utbredd. Den har varit ett av de viktigaste verktygen inom den asiatiska medicinen för länge sedan då läkarna var manliga och det inte var brukligt att en manlig läkare tog i en kvinna. För att kunna göra en undersökning hade de en staty där kvinnor helt enkelt fick peka på var de hade ont. De fick förstås beskriva hur ont det gjorde och var smärtan satt. Då blev ansiktstydningen ett bra verktyg. Läkaren kunde avläsa symptom och sjukdom via ansiktets utseende utan att ta på patienten.

– Ansiktskartorna är ett av de äldsta bevarade dokumenten som finns om kinesisk medicin, men det är få människor som har behärskat kunskapen till fullo. Den har förts vidare med hjälp av den muntliga traditionen i släktleden. I Lillians Bridges mammas släkt har man använt sig av den här kunskapen på olika sätt. Det är historier som verkligen fascinerar mig.

Ansiktet avslöjar

Lillians mormors far använde den exempelvis för att kunna avgöra hans klienters förmåga att stå för ett avtal när han var bankir i Shanghai. Hennes mormor använde sig av kunskapen inom personlig vägledning och matchmaking. Om man träffade en potentiell partner kunde man gå till den kinesiska ansiktstydaren och kolla om man fungerade bra ihop.

– Även om jag använder mig av den medicinska ansiktstydningen i mitt arbete som akupunktör är det inte det området som jag direkt fokuserar på vid personlig vägledning. Jag fokuserar mer på det emotionella området. Du kan få med dig kunskaper om dig själv, saker du kan utveckla och det som du bär på inom dig själv som du kanske inte ser, säger Eva-Marie Janelo.

Sen är det dags för mitt elddop. Det är dags för Eva-Marie att läsa av mitt ansikte. För ett kort ögonblick funderade jag på hur jag skulle hålla mina ansiktsmuskler i schack och insåg sedan att det naturligtvis inte har något syfte alls att göra det och förmodligen skulle det inte heller göra någon verkan. Så bort med rädslor, bara slappna av och ta emot den gåvan som andras kunskaper är.

– Linjerna du har i ditt ansikte har uppstått från känslor, börjar Eva-Marie Janelo och fortsätter:

– Därför kommer jag också följa med i ditt anfgsikte nu när vi börjar, för att se hur ditt ansikte svarar på det vi kommer att beröra.

Linjerna visar på ilska

Hon börjar med att be mig rynka pannan och säger att de linjer som uppstår mellan ögonbrynen är förknippade med ilska. Det är universella linjer och detta uttryck för ilska finns överallt, oavsett till vilken kultur man kommer.

Och ja, visst bär jag på ilska. Ilska som jag bär med mig även om jag i dag nödvändigtvis
inte behöver känna igen mig i den. Och visst har jag ett ”humör” vilket förmodligen både släkt och vänner skulle kunna nicka igenkännande åt, men det var ett tag sedan och just nu upplever jag mer att jag inte blir arg överhuvudtaget. Eva-Marie studerar mina linjer och bekräftar mina tankar:

– Ilskan vänds inåt, eller rättare sagt är
det mer en frustration. Det här kan även påverka matsmältningssystemet och det ska du vara rädd om, säger hon.

Jag ska tänka på att tillföra mycket näring eftersom jag har tullat på de reserver av energi som man ärver, min grundenergi, berättar hon vidare. När jag funderar vidare på det här med ilska efter att jag har lämnat henne, ger det mig mer att dyka ner i. Intressant och nyttigt. Hon fortsätter att berätta:

– Du är en person som provar dig fram. Du står stabilt och vågar prova olika affärsidéer, olika livsstilar och olika jobb. Du dras inte med i ditt känsloliv alltför mycket, du tappar alltså inte fotfästet. I allt detta finns också en väldigt nyfiken person som vill undersöka, speciellt undersöka det som inte är riktigt vedertaget. Så du är en blandning av den undersökande och den jordnära.

Eva-Marie Janelo
Min tystnad håller med

Jag kan inte annat än att i tystnad hålla med. Det är otroligt viktigt för mig att det som jag sysslar med ska vara användbart här och nu. Oavsett om det handlar om andlig kontakt, meditationer, handlingsplaner eller månmagi.

– Vi kan titta på din ålderskarta, för det finns en sådan och den sträcker sig upp till 150 år. Vad som menas med det är att jag tittar på dina linjer och kan se om du utvecklingsmässigt är där du ska vara i livet eller om du har förbrukat energi som du kan behöva längre framåt. Linjerna kan också säga när du har genomgått svårare saker som har påverkat dig speciellt.

Eva-Marie Janelo studerar mitt ansikte och berättar om de tillfällen då det har hänt något i mitt liv som haft en stark påverkan. De åldrar som hon nämnde stämde mycket väl och jag satt där och blev förvånad. Eftersom mitt liv stundtals varit ganska traumatisk fanns det en hel del ålderspunkter som hon inte tog upp och detta förvånade mig också en del. Svaret kom utan att jag behövde ställa frågan.

Bearbetade upplevelser

– De personer som inte känslomässigt belastar sig brukar vara relativt rynkfria. Förklaringen finns att hämta i att det är upplevelser som är bearbetade och som inte längre tynger dig. Detta i sin tur är förklaringen till att linjer och rynkor kan minska. En del kanske inte försvinner helt, men de brukar bli mindre synbara, säger Eva-Marie, och får mig att känna mig rätt nöjd med jobbet jag trots allt gjort.

När jag kommer hem funderar jag över det här med ålder. Jag tänker att huden förändrar sig och inte är lika elastisk och inte har samma förmåga att reparera sig ju äldre man blir. Jag påminner mig om att ställa frågan till Eva-Marie vid tillfälle. Det här med att tidigt komma in i klimakteriet, nämner hon också. Enligt den här kunskapen beror det på att jag har tullat på mitt energiförråd. Detta ständiga uttag har säkert att göra med de händelser som varit i livet, tänker jag, men avbryts i mina tankar när Eva-Marie går in på de medicinska aspekterna hon kan tyda av linjerna i mitt ansikte:

– Det är jätteviktigt att du vilar och tar hand om dig, fortsätter hon. Du har tullat på energireserverna på flera plan. Detta har med njurarnas energi, våra reserver, att göra. Du har en fysisk styrka och det är nog det som har räddat dig. Du har fått med dig mycket från början, säger hon efter att hon närgånget har granskat och känt på mina öron.

– Sömn, bra mat, att ta hand om dig och att respektera ditt eget utrymme är vad som hjälper och det är superviktigt. Värme är en annan sak som är viktigt för dig och du ska inte äta kall mat. Du har tagit mer av dig själv och gett till andra än vad som är nyttigt för dig. Det behöver du sluta med. Annars kan det skapa bitterhet hos dig. Här kan det finnas ett missnöje. Du kan känna dig utnyttjad och det är bara du som kan stoppa detta, säger ansiktstydaren Eva-Marie. Ord och inga visor.

Föräldrar i pannan

Hon känner på min panna och säger att där ser man arvet från föräldrarna. Enligt Eva-Marie är det jämt fördelat för min del. Jag har ärvt jämt. Lika mycket från mamma som från pappa. Hon lutar sig tillbaka något och säger eftertänksamt medan hon mycket noga granskar hela mitt ansikte:

– Någonting är ovanligt med dig. Du bär på ett stort mod som inte är helt vanligt. Du är väldigt öppen känslomässigt. Du släpper in mig och du ger ut ditt känslomässiga till mig. Däremot så sluter du dig när det gäller det du kanske bör visa upp, din offentliga sida. Det är ganska ovanligt, eftersom det vanliga är att man försöker skydda sina känslor och istället visa upp den offentliga biten, men du gör tvärtom. Du håller tillbaka det du bör visa upp.

Mötet väcker frågor

Hennes ord gör att jag tänker tillbaka på tankarna jag hade innan vi började. Att min första tanke var att ordna och ”neutralisera” mina anletsdrag. Jag funderar ett ögonblick på hur jag gjorde egentligen och kommer fram till att jag känner mig som jag brukar och ser ut som jag gör mest hela tiden.

Men – faktum är att jag känner igen det hon säger. Jag är dålig på att visa en offentlig sida. Jag är inte speciellt bra på att framhålla mig själv överhuvudtaget. Intressant!

Mötet väckte frågor. Vad ställer en botoxspruta till med? Konserverar man känslorna då? Tappar man sin möjlighet att bearbeta? Varför försöka förneka och slösa energi på att låtsas som om vi inte har fördomar, när vi kan växa med hjälp av dem? Om vi vågar se dem får vi möjlighet att vända dem till något positivt för oss. Ja, minsann tror jag att hon hade rätt! Jag är lika nyfiken som jordnära.

Text: Malou Thorman

(Ursprungligen publicerad i Ascala Magazine)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn