Första gången jag ser henne står hon vid ett bord med sina böcker på Universal Hearts föreläsningar. Hela hennes väsen utstrålade ett väldigt lugn. Anette Carlström, helt klädd i vitt, har alltid varit en sökare och längtat efter andlig utveckling redan som barn. I dag är hon författare och internationellt känd för att sprida fenomenet Oneness Blessing.

Skillnaden mellan att se Anette på avstånd och att verkligen prata med henne är för mig milsvid. Här sitter en väldigt jordad och samlad person framför mig, och kanske inte en helt eterisk person vilket hennes vita böljande kläder kan ge sken av. Anette Carlström har så länge som hon kan minnas varit en sökare och längtat efter andlighet. Denna längtan har varit det som drivit henne vidare och hon har undersökt många aspekter på området. Bland annat ledde hennes intresse för stenar och dess vibrationer till en utbildning. Hon skrattar gott när hon berättar för mig att hon utbildade hon sig till ädelstensterapeut när hon bodde i Hollywood.

– När jag flyttade hem till Sverige igen gick jag till arbetsförmedlingen för att söka jobb. De frågade vad jag hade för erfarenheter och jag nämnde att jag hade en utbildning som ädelstensterapeut.

Anette pausar i berättandet och ler stort.
– Då var arbetsförmedlingen något helt annat än i dag. ”Du borde ju starta eget”, var responsen jag fick från dem. Men när jag gick hem till min pappa ingenjören och sa att jag skulle öppna eget som ädelstensterapeut harklade han sig lite och sa att han nog tyckte att jag borde skaffa mig lite mer kött på benen.

– Jag letade runt lite efter andra utbildningar och hittade till slut en kinesiologiutbildning som jag gick och därefter en påbyggnad till kraniosakral terapeut. Efter det kände jag att det var mycket som lossnade för mig. Jag har nu jobbat med det sedan 1998 och har bland annat arbetat med personalen på Helsingborgs lasarett under fyra år.

– Jag hade turen som hittade en enhetschef som var både nytänkande och modig, säger Anette Carlström till mig, och hon ser att jag blir lite förvånad. Det är ju trots allt inte så vanligt att alternativa terapier blir välkomnade.

– Det var inte förrän mina kurser och resor började ta så mycket tid att jag inte kunde fortsätta med detta uppdrag, som jag sa upp avtalet.

– Jag ger fortfarande kraniosakrala behandlingar i dag, även när jag reser runt och har andra kurser. Vill någon ha behandlingar bokar vi in en extra dag och så löser vi det.

En större närvaro

Anette Carlström berättar om sitt kurskoncept. Det går ut på att deltagarna ska vakna upp till sin egen inre närvaro.

– Ja, eller helt enkelt vakna till sin inre gudomlighet. I kurserna gör jag en energiöverföring av vad jag brukar kalla ”Oneness blessing” och sedan brukar jag faktiskt hålla mig till två enkla saker.

– Att se på ditt lidande och att våga möta det, och för det andra, att ta kontakt med en större närvaro.

– Mina kurser bygger på det som jag själv har upplevt och på det som hände 2002. Det var stort och helt oförberett. Under den här perioden av mitt liv var jag i en fas som jag kan beskriva som känslomässigt mörk och just den här kvällen var jag på en föreläsning som hölls av en bonde. Faktum var att han inte heller sa mycket. Han berättade att han inte var troende på något sätt vilket gjorde att jag lyssnade lite extra eftersom jag var lite trött på alla religiösa organisationer.

– Denna bonde hade verkligen hittat något. Han var inte speciellt karismatiskt och han var inte en så kallad ledargestalt.

En gnista fick kontakt

Här måste jag flika in en fråga eftersom hennes ordval gör mig nyfiken.

– Menar du att det var viktigt för dig att han inte var karismatisk och varför i så fall?

– Ja, under 80-talet höll jag på med de där positiva affirmationerna som var populära. Det är lätt att fastna för något eller någon när man desperat behöver hjälp. Då, under den tiden skulle man stå framför spegeln och upprepa att man älskade sig själv.

Anette tittar på mig och ler och säger:

– Vem går på det liksom? Hon fortsätter:
– Denna bonde sa att han skulle ge en upplevelsehealing och han berättade att han ville att detta skulle sprida sig som en positiv sjukdom. Allt detta var innan vi hade begreppen ”Oneness” och ”Deeksha”.

– Jag måste ha varit mycket torrt virke, för något hände och jag kan inte säga att det var healing då jag både hade gett och fått healing förut. Det var som en gnista som jag fick kontakt med där och då. Något som jag skulle vilja kalla Gud eller gudomligt varande. Jag blev mycket paff när det hände och inte alls förberedd. Mitt i chocken över det som hände trodde jag nog att jag skulle känna mer tacksamhet, för det hade ju bonden sagt. ”Ni ska vara tacksamma när ni får detta”, sa han.

– Det var inte jag. Jag blev istället väldigt arg på den här närvaron som jag kände. Jag är över 40 år och så kommer du NU. Jag har letat i hela mitt liv. Inte bara så där lite lagom intresserad, utan verkligen letat passionerat för att komma ur den ångesten som jag bar på.

– Men trots min brist på tacksamhet var den här närvaron kvar inom mig. Och plötsligt fick närvaron också en röst. ”Var inte rädd för att möta ditt lidande”, sa rösten till mig, berättar Anette.

Sökte en förklaring

– Jag kan ju nämna att när jag kom hem den här kvällen, sökte jag överallt på nätet för att hitta någon förklaring till det jag upplevt, men jag hittade ingenting. Bonden skulle däremot hålla en kurs veckan efter och den skrev jag upp mig på. När kurstillfället kom satt jag på första bänk med papper och penna beredd på att skriva ner varje ord.

Köp en äggklocka

Jag kan se hur Anette går tillbaka till minnet och upplever stunden igen. Hon ler och fortsätter:

– Bonden tittar på mig och säger: ”Du kan stoppa ner ditt papper och din penna. Detta handlar bara om två saker. Ett – ta kontakt med den som finns här inne. Bonden pekade mot sitt bröst och för det andra: Var inte rädd för ditt lidande”.

– När han sa det höll jag på att trilla av stolen. Där stod bonden och sa samma ord, samma mening som jag tidigare hört inom mig själv. Då visste jag att det här var vägen jag skulle gå.

– Jag visste också att jag hade en del av lidande inom mig och därför frågade jag hur jag skulle gå till väga.

– Köp en äggklocka, sa den praktiska bonden. När du kommer hem och det är jobbigt, sätt klockan på så många minuter som du vill ”koka i känslan”. Anette berättar och skrattar högt:

– Precis så gjorde jag. Under ett och ett halvt år betade jag av den ena efter andra saken som orsakade mig lidande. Då började det hända något och jag kände kontakten i mitt inre. 2003 fick jag möjlighet att åka till Indien till den plats där den här bonden hade varit. Då var det en väldigt enkel och liten skola, i dag har den vuxit ut och blivit betydligt större.

– Där och då fick jag hjälp med det som satt så djupt att jag inte kunde komma åt det själv. I Indien finns också ett magiskt fält. Jag skulle vilja kalla det ett fält av nåd. Kanske är det skapat av något som blir när man gör något tillsammans. Det är ett tryggt fält där man kan vara med de djupaste och mörkaste känslorna och känna sig helt trygg. Och där händer något utan att man gör någonting. Något magiskt. Det försöker jag skapa i mina kurser. Ett magiskt tryggt fält, säger Anette Carlström.

Ett rum för människan

Hon poängterar också att den energiöverföring som hon gör i dag, och har möjlighet att ge till andra, är tillgänglig för vem som helst. Man behöver inte tillhöra någon speciell tro eller utöva någon speciell religion.

Oneness är inte heller någon form av sektrörelse eller organisation, utan det är ett sätt att få kontakt med ”seendet”. Det är även genom ögonen energin överförs. Till skillnad från många andra meditationer är det här en där man har sina ögon öppna. För att själv få en upplevelse av en Oneness-meditation, kalla OM, kan man delta i en sådan helt fritt på Anette Carlströms hemsida.

Hon brukar sända online varje tisdag om hon inte är på resande fot.

– Jag vill skapa ett rum för människan att vara i det som är, säger Anette Carlström.

Fakta

Anette Carlström
Författare av böckerna Från hjärtat och Namaste, det Gudomliga i mig hälsar det Gudomliga i dig plus ytterligare en bok som snart ligger på diskarna. Anette är även kinesiolog och kraniosakralterapeut. Hon är initierad för att kunna ge Oneness Blessing och Oneness Meditation, även kallad OM.

Text: Malou Thorman
Foto: Privat

(Ursprungligen ur Ascala Magazine)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn