En upplevelse visade vägen. Med vita kläder stod Lovisa Månson, 37, på en okänd strand tillsammans med sin guide. Det var under senare delen av tonåren, och efter det visste hon vad hon ville göra.

– Jag vill inspirera andra att hitta tillbaka till sig själva.

Första gången Lovisa Månson träffade sin guide minns hon inte. Men ett starkt möte hon minns var då hon var runt 18 år gammal, men den gången stötte hon bort honom.

– Sanningen är den att detta var i början av new age-tiden, då det var inne med rökelse, indianer och trumresor. Jag mötte ofta lite äldre ”plyschtanter” med tingeltangel som hade guider i form av indianer. Jag kände mig inte som en av dem, säger coachen, healern och mediet Lovisa Månson.

Egentligen hade hon inget annat att identifiera sig med, men var fast besluten att hon inte ville bli som dem. Så hon ställde sig själv frågan:

– Vem är jag då?
Guiden hade sett ut som en indian och Lovisa hade tonårsupproriskt stött bort honom.

– Då ändrade han utseende. Sedan dess har han ofta kommit till mig i skepnad av en örn, berättar Lovisa Månson.

På morgnarna, mitt emellan sömn och vakenhet, satt hon ofta på örnens rygg. De reste tillsammans. Genom dessa resor har hennes guide undervisat henne.

– Lite som en förälder som säger ”lyssna på mig, du kanske skulle…” har han tagit mig med på inre utvecklande resor. Jag har svårt att beskriva känslan vid första mötet. För mig har det varit så oerhört mycket känslor inblandade i möten under trans, berättar Lovisa Månson.

Ett annat starkt möte med guiden var när hon i trans fick upplevelsen av att befinna sig i en skog och bli jagad av flera människor.

– Den upplevelsen har blivit som en symbol för mitt liv, jag kunde inte komma undan de här människorna. Jag gömde mig och visste att jag inte skulle överleva, berättar hon och fortsätter:

– Plötsligt stod jag på en strand och bredvid mig stod min guide, återigen uppenbarade han sig som en indian. Trots att jag inte ville möta indianen så insåg jag att jag måste lyssna på honom, annars skulle jag dö, säger Lovisa Månson som i samma ögonblick blev tillsagd av guiden att klä av sig kläderna och kliva ner i vattnet och simma över till andra sidan.

– Jag minns att jag tänkte: ”Glöm det.” Jag ville inte lyssna på någon, men de som jagade mig kom närmare och närmare. Plötsligt gick min guide ut i vattnet och började simma. Där stod jag kvar mitt emellan honom och hotet, minns Lovisa Månson och fortsätter:

– Då kastade jag av mig kläderna och började simma. Jag såg honom framför mig och vi simmade länge tills vi klev upp på en annan strand och då hade jag vita kläder på mig, berättar Lovisa Månson.

Lovisa Månson

Från och med det ögonblicket fick hon en helt annan syn på verkligheten och tron.

– För mig är det viktigt att ha de här ”vita kläderna”, att vara sann mot mig själv och mina värderingar. Där hände något med mig, efteråt blev jag väldigt lugn och kunde hitta ett fokus att ta mig ur infernot som var i mitt liv. Jag blev liksom pånyttfödd där på stranden, säger hon lugnt och enkelt.

Lovisa Månson hade innan mötet med sin guide haft ett turbulent liv. Redan som 16-åring flyttade hon hemifrån och hade en stormig och destruktiv relation som påverkade verkligheten. Under den tiden hade hon två egna hästar, som vid ett tillfälle rymde. Den ena hästen blev överkörd en långtradare och hon blev stämd av det franska långtradarföretaget. Företaget ansåg att hästarna borde ha varit instängda i sin hage.

– Jag stod i en tredelad skottlinje angående hästhagen, förhållandet och att mina föräldrar tyckte att jag skulle gå min egen väg gällande utbildning, men att omgivningen kanske inte tyckte det. Under den perioden i mitt dåvarande röriga liv när jag var mycket utsatt, då kom min guide, berättar Lovisa Månson.

Ett starkt möte

Mötet med guiden och äventyret som fört henne till stranden iförd vita kläder var ett jättestrakt möte som förringas när det beskrivs med ord.

– Det låter väldigt banalt, men när man är i det så händer något. Hela ens energi förändras liksom tankarna och känslorna. Kroppen blev ett igen, jag var inte längre så splittrad, berättar Lovisa Månson som efter det mötet började lyssna på guiden, oavsett hur han såg ut.

– Där började min skola på riktigt, han är min första lärare, säger hon.

Under de närmaste två åren undervisades Lovisa Månson intensivt av sin nyfunna guide och det var två utomordentligt viktiga år i hennes liv. Hon lade allt annat på hyllan och började utforska det här i sig själv, något hon kände var nödvändigt.

– Jag bröt upp från relationen, flyttade och började modellera om mitt liv så att jag skulle bli lugnade och det blev jag, berättar Lovisa Månson som var i 20-årsåldern när hon startade sitt företag och började söka sig till olika lärare.

Healingintresse

Healing intresserade henne och hon kom 2003 i kontakt med dr. David Rabinowitch. Hon tog chansen när han flög till Sverige för att hålla kurs i det han kallar ”Healingtouch”. Lovisa Månson var den enda personen på kursen som inte var sjuksköterska.

– ”Healingtouch” finns på sjukhusen i USA, den är ansluten till amerikanska ”försäkringskassan” och stöds av forskning. Ska du opereras kan du be att även en sjuksköterska finns med för att ge understödjande healing. Inget konstigt alls i USA, men i Sverige är vi inte riktigt där än, säger Lovisa Månson.

Tillsammans med dr. David Rabinowitch fick hon ihop sina två världar utan att det blev flummigt.

– Att han kom i jeans och skjorta och inte i plyschkläder, denne stora amerikan, gjorde det hela väldigt naturligt. Där var det legitimt och inget konstigt att prata med guidar och att man bad till Gud samtidigt som man arbetade i den traditionella vården, två världar som gick att sammanföra, säger Lovisa Månson.

Hon gick ytterligare en kurs för David Rabinowtich och började efter det kalla sig för healer.

– Tack vare David fortsatte jag på det inslagna spåret. Utan honom hade jag inte haft kvar företaget. Jag tänkte ”kan han så kan jag också vara den här naturliga, normala, den jag vill vara”. Han blev min första mänskliga förebild, berättar Lovisa Månson.

Fram tills dess hade hon varit färgad av att det fanns två världar. Endera var man i det andliga tänket eller också var man det inte.

– Efter det kom jag på att det inte alls behöver vara så, säger hon.

Jobba med sitt inre

Några år gick och hon arbetade som healer till dess att hon bestämde sig för att jobba mer med sig själv som människa och sin egen personliga utveckling. Hon bestämde sig för att gå i hypnoterapi.

– Då hade jag insett att man måste jobba med sina inre blockeringar för att bli en bättre medial kanal, säger Lovisa Månson och fortsätter:

– Man kan likna det vid ett blyglasfönster i en kyrka. Du tittar ut genom det där vågiga glaset som är färgat och ger en förvanskad bild av vad som finns utanför. Men ju mer man jobbar med sig själv desto klarare blir det här glaset, säger Lovisa Månson.

– Som jag ser det blir man en bättre kanal och färgar inte informationen från andevärlden genom sina egna tragedier om man bara vågar se sig själv.

Hypnoterapin hade gett henne massor och varit så kraftfull att hon bestämde sig för att bli hypnoterapeut. Hon sökte och kom in på SSEAH och fick undervisning av Jörgen Sundvall.

Alla föds andliga

Andra viktiga personer i Lovisa Månsons utveckling är Jan Jordheim, ett medium från Danmark, som tyvärr inte vandrar bland oss längre och Terry Evans som hon utbildade sig hos 2006.

Hon har en vision om att alla människor föds med den andliga kunskapen, men att alla inte vågar eller vill tillåta den världen att komma fram. Att vi i dag i ett statistiskt samhälle där många vuxna tycker det är tryggare att behålla den lilla fyrkantiga lådan, där det ibland kan vara viktigare att ha fint hus och en fin bil, än att dela ”vi-känslan”.

– Jag tror att man stänger av den andliga världen under uppväxten för om man hamnar i någon form av kris kan man inte vara överallt. Det blir svårt nog att leva i ett liv, säger Lovisa Månson och fortsätter:

– För andra kan det vara tvärtom. Andevärlden blir deras tröst eller livlina. Det kan nog vara lite både och, resonerar hon.

Människor bär på en enorm potential som ibland måste hjälpas fram. Lovisa Månson är en anlitad terapeut i den västsvenska regionen inom hypnoterapi, healing, coachning och mediala samtal. Hon följer sin inslagna väg, att inspirera och hjälpa andra att hitta tillbaka till sig själva.

Text och porträttfoto: Dennis Johansson Hall

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn