Bilden är tagen vid Storforsens naturreservat, Norrbotten.
Om Schamanism

En schaman är en naturmagiker. En magiker som ser levande väsen i allt som finns i naturen. Det kan vara stenar och djur likaväl som i vinden som sveper över myren. Schamanen är länken som kan resa mellan alla energivärldar och hämta information för exempelvis helandet. Naturfolken världen över har alla sin motsvarighet. Isländska Völvan, samiska Nåjden, indianska medicinmannen för att nämna några. I vårt land finns många kloka gummor och gubbar som trollar bort vårtor, eksem och stämmer blod. Syftet med det helande arbetet är att återställa balans mellan människan och naturen.

Förändrat medvetande

När någon drabbas av sjukdom finns en obalans på något energiplan som en schaman i ett förändrat medvetande tillstånd kan hjälpa till att hela genom att göra resor till andra världar. Med sig tillbaka till vår värld tar schamanen kraft och information för att kunna starta läkning. Helandet sker alltså på ett energimässigt plan, där problemet startade.

Ursprung och traditioner

Ordet Schaman kommer från Tungusiskan, ett sibiriskt språk. Ordet började användas som ett begrepp av antropologer som upptäckte att de andliga traditionerna hos ursprungsbefolkningarna på olika håll i världen liknade varandra. Ofta jobbar schamanerna under trans, med rytmisk dans eller trumma för att exempelvis se sjukdomstillstånd och hjälpandar. Definitionen på vem som är schaman är ganska bred. Men gemensamt för alla är att de kommunicerar med andevärlden på något sätt.

Staffan en modern schaman – en naturlig länk mellan två världar

Staffan Ljung står där på trappan i rutig skjorta och mörkgröna jägarkläder som smälter in i den omgivande tallskogen. Naturlig och inte det minsta överdriven. Han sprider ett lugn omkring sig och ett fast handslag öppnar dörren till vårt samtal. Han har utövat schamanism i tjugo år och berättar att det tog nästan fem år innan han började ta emot klienter för healing.

Jordnära, trygg och tålmodigt väntande möter han min blick när jag kommer gående över parkeringsplatsen. Han vet att jag kommer det har han känt på sig. Och jag vet inte vad jag har väntat mig. En fjäderprydd trapper i fransig mockajacka med svart sliten hatt à la Zeb Macahan. Fånig tanke eller hur? Jag inser att schablonbilder finns lagrade i mitt medvetande och det gör mig något förvånad men ännu mer intresserad av att vilja veta mer. Hur är man som schaman i dagens moderna samhälle? Bor man ute i skogen för att behålla kraften eller växlar man mellan villa, vovve och stormarknadsshopping lika lätt som vem som helst. Men ändå inte som vem som helst. Som schaman kan man trumma sig ner i sitt medvetande för att söka kontakt med hjälpare och helare fördolda för oss andra.

– Den schamanism jag utövar är kulturöverskridande klassisk schamanism. Det vill säga en form av schamanism som fokuserar på det som är kärnan eller om man så vill, det universella inom schamanismen, berättar Staffan Ljung där vi sitter tiotalet meter från Ájtte, samiska traditionens huvudmuseum beläget i Jokkmokk, någon mil norr om polcirkeln i Norrbotten.

– Den klassiska schamanismen har inget fokus på etnisk eller kulturell tillhörighet och den har, ända sedan jag kom i kontakt med den, varit den enda helande vägen för mig, säger Staffan Ljung.

I hans släkt finns siargåvor. Det var också vanligt att samtalen vid köksbordet rörde sig om det oförklarliga. Ögonvittnesskildringar har vandrat vidare.

– När jag var liten hörde jag de vuxna prata om det övernaturliga. Dels om konstiga händelser, vittror, spökerier och sånt, dels om kloka gubbar och blodstämmare. Jag minns hur intresserad jag blev och hur håret ibland reste sig på armarna när det blev för spännande, säger Staffan och ger mig ett snett leende när han säger att han ibland fick svårt att sova.

Överskrida gränser

Schamanismen har funnits länge. Så länge som människan har befolkat jorden. Att leva i respekt för och i samklang med naturen var viktigt för överlevnad. Schamanismen grundar sig också i en förmåga att överskrida gränser.

– Schamanismen bygger på synsättet att världen är uppdelad i två verkligheter. Den fysiska och den andliga verkligheten som är fördold men som existerar parallellt. I schamanismen interagerar jag med den andliga verkligheten för att kunna påverka den här verkligheten. Schamanismen för mig är en läkekonst i ordets vidaste bemärkelse och används bland annat. för att få hjälp och bot för alla typer av problem och åkommor. Men också för att skapa kontakt med naturen, djuren, jorden och förfäderna. Och för att hantera allehanda existentiella problem som frågor kring födelsen, livet, döden och det som kommer före och efter. Rent av meningen med livet.

– Man förändrar sitt medvetandetillstånd för att kunna gå in i den andra verkligheten exempelvis genom trumman. Sång, dans och skallra är andra attribut som hjälper en schaman, förtydligar Staffan.

Han är på väg till Årrenjarka för att hålla en kurs i just schamanskt helande. Deltagare från hela Sverige kommer att sammanstråla vid fjällmassivets fot för att förhoppningsvis skaffa sig mer kunskaper och få kontakt med sina egna personliga guider och naturandar.

– Kurser och undervisning är något som kommer som en följd ur min dagliga verksamhet. För de som vill veta mer, lära sig mer. Att ha kurs i Stockholm är mer lukrativt för där når man fler men min kärlek till den här delen i landet gör att jag gärna återkommer hit. Med rötter i bygden känns det lite speciellt och jag trivs verkligen med platsen, säger Staffan. Folk här uppe lever ofta sina liv efter naturens växlingar och det märks.

Trygga ramar

– All undervisning bygger på traditioner och tillvägagångssätt som skapar trygga ramar. Alla får sin egen upplevelse och det som är märkligt och fascinerande är att alla ofta tror att just deras upplevelse är unik och säger ”kolla vad jag kommit på” ”lyssna vad som hände mig” men börjar man samtala och läsa gamla antropologiska berättelser om schamanism och trumresor så upptäcker man att alla berättelser och upplevelser är likartade. Det verkar röra sig på ett konkret plan i andevärlden även om det just inte är något vi ser med blotta ögat och kanske för många upplevs som okonkret.

När Staffan beskriver hur han kan uppleva att växla mellan de två medvetandetillstånden gå en rysning genom min kropp. Jag förnimmer bilder av olika skikt som kan beträdas om man har tillåtelse. Konkret eller inte – just nu världen över är det många naturfolk som samlas för att väcka till liv uråldrig slumrande kunskap om helande. Det unika är att de vill dela sin kunskap med alla på jorden. De är inställda på att jobba för helande, Inte bara för den enskilda personen utan även globalt och för moder jord.

Fakta

Staffan Ljung
Traditionell botekonst
www.shamanism.se

Text och Foto: Maria Äxter

(Ursprungligen publicerad i Ascala Magazine)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn