I dag arbetar Alyssia Rydin med att väcka våra hjärtan för att vi ska bli medvetna och fria människor. Människor som lever sin själs längtan. Hon ger individuella konsultationer till människor som känner att ”jag lever inte det liv jag längtar efter”. Hon hjälper människor att våga möta sitt motstånd. På centret Hälsa Utan Gränser i Stockholm har hon skapat en oas där förändringar är möjliga.

På en lugn gata, ett stenkast från pulserande storstadsliv har Alyssia Rydin byggt upp en hälsofrämjande oas. Där, under konceptet Hälsa Utan Gränser, samverkar tiotaleterapeuter, inklusive hon själv. Grundtanken är att erbjuda människor en väg till hälsa och balans inom en helhet som innefattar alla plan. Fysiskt, känslomässigt, mentalt och andligt.

– Allting samverkar inom oss. Vi är en helhet. Orsaken bakom ett fysiskt problem som magproblem kan ligga på den fysiska såväl som känslomässiga, mentala eller andliga nivån, säger Alyssia Rydin som är utbildad akupunktör och kinesiolog bland annat.

Hon började sin bana inom internationell ekonomi och karriärföretag. Då var alternativa behandlingsmetoder och personlig utveckling ett stort intresse och en hobby vid sidan av. Men en dag ändrade livet inriktning och hon satsade fullt ut för att hitta rätt plats där alla idéer kunde ta form.

En anonym dörr i en huslänga öppnades och drog in det friska gröna från lilla parken utanför och har blivit en lokal där föreläsare möter nyfikna och där människor hittar sin väg till läkning.

– I dag baseras mångas liv på logik, förnuft och analytiskt tänkande. Vi blir rationella och glömmer bort att lyssna på vad vi egentligen längtar efter, säger Alyssia, apropå hennes egna vägval.

– Hälsa Utan Gränser är inte att vara gränslös. Det handlar mer om att vi utmanas att gå förbi konstruerade gränser, begränsningar, som vi upplever som verkliga. Och den dagen vi inser att gränserna inte ens behöver vara där, att vi har skapat dem själva, då har vi chansen att vara gränslöst fria. Då kan vi leva i medvetenhet, som de gränslösa varelser vi redan är.

Vi pratar om skillnader mellan att vara omedveten och medveten och hur det kan ta sig uttryck. En person kanske lever sitt liv inrutat och är nöjd, men på grund av rädsla inte vågar blicka ut och fånga sin dröm. Den gnagande känslan av saknad trycks kanske ner för att sakta tona bort. Eller så finns möjligheten att man blir som en tryckkokare som gör något drastiskt när längtan efter något annat blir för stor. Pang! Och de runt omkring frågar sig ”vad hände?”

– Du kan möta allt som finns inom dig med kärlek och försonas med de händelser som har format dig till den du är i dag.

– Händelsen i sig är neutral. Traumat skapas när vi gör tolkningar av händelsen,
sätter etiketter på den och laddar den med viss energi. Exempelvis om någon säger något som sårar dig eller får dig att känna dig mindre värd. Vad i dig fick dig att reagera? Om du kan se händelsen som en värdefull guide har du tagit ett steg på din egen inre resa.

Lämnade näringslivet

Alyssia Rydin lämnade näringslivets karriärstege för att det inte var hennes själs dröm. Hon levde ett liv som verkade eftersträvansvärt. Men hennes längtan efter något annat var starkare.

– Allas väg kanske inte är att bli miljonärer. Våra liv ser ju helt olika ut och det finns många vägar till lycka, säger Alyssia vist och fortsätter:

– Det är genom att gå som du skapar din väg. Ta ett steg, känn in nästa steg. Stanna upp och lev. Känn in nästa steg. Lev. Då hittar du din inre kompass som guidar dig. Din väg har inget med huvudet att göra utan du följer hjärtat, men det kräver mod. Men hur kan man då manifestera sin själslängtan? Vad kan man göra själv när längtan efter att hitta nya vägar blir för stark?

– Jag tror att vi har valt att vara här just nu. En start kan vara att du bejakar tacksamheten. Gläds åt gåvorna i livet. Vi lever våra liv av bara farten. Tillåt istället livet att hända genom dig.

Sådde ett frö

I över 15 år har Alyssia Rydin kokat ned idéer till ett koncept. Hon liknar sin utveckling och vision från en stor gryta med buljong som sakta, sakta har reducerats till en essens av kunskap och stillhet. Ett stilla centrum kring vilket allt rör sig. En rörelse av öppna tankar och medvetenhet.

– När jag skapade Hälsa Utan gränser var det som ett frö, en intention. Visionen är kvar men den yttre formen har ändrat sig under åren. I dag känner jag mig själv mer och ser hur jag som människa kan vara medskapare genom bland annat holistiska konsultationer.

Jag förstår att Alyssia själv har vänt på en del stenar under åren. Kommit i kontakt med sorgeprocesser, men också med en glädje och en energi som överträffade alla hennes förväntningar.

– Jag var redo att öppna upp för något nytt. Det finns ett bra ord för det på engelska, unfold. För mig betyder det att livet skapar sig självt, det handlar inte om att prestera fram något, även om vi kan träna varje dag. Meditera, träna yoga, tai chi eller qi gong, göra enkla intuitionsövningar som ger närvaro i kroppen och tillit till dig själv, tipsar Alyssia Rydin.

– Vi är präglade att leva som ”huvudmänniskor” som tror att något utanför ska ge oss en lösning. Låt huvudet ta semester och ät, vila, träna lugnt och ta hand om din kropp för det är den som möjliggör dina upplevelser.

– Hjärnan är en bra miniräknare men vi har gjort den till bossen i våra liv. Nu är det dags för ett maktskifte. Hjärtat är den verkliga överordnade intelligensen.

Låt hjärtat vara med

Är man intresserad av personlig utveckling, astrologi och sinnets forskning kan man läsa artiklar om paradigmskifte, en omfördelning av var vi lägger vårt fokus. Enligt många är tiden inne att skapa en medvetenhet kring hjärtats betydelse för vår kropp. Att ingen lever  utan hjärtat som slår och hjälper blodet att flöda och syresätta oss, det är kunskap vi alla har. Att hjärtat är överbefälhavare och styr fler funktioner än man tidigare trott är kanske inte allmän kunskap. Vi har istället ett samhälle som lär oss att trycka ned och ignorera vår kroppssignaler.

– Vår kontakt med kroppen ökar när vi släpper motstånd. Det ger större lätthet och glädje. Javisst är det naturligt att också känna sorg och vara ledsen, men glädjen finns alltid i botten. Lycka är inte frånvaro av smärta och sorg. Lycka är när att allt får finnas, säger Alyssia och berättar om hur det inre sökandet får mer och mer utrymme i dem som hon och de övriga terapeuterna på centret möter.

– Vårt kollektiva medvetande förändras sakta och vi ser mer och mer vad vi kan påverka. Om vi inte upplever att vi är på rätt ställe påverkar det oss i högsta grad. Något som många upptäckt när de exempelvis söker för utbrändhet.

Skapat eget space

När jag vandrar ut i den brusande huvudstaden känner jag mig lättare. Stadens myller påverkar mig inte lika mycket. Jag strosar lugnt mot tunnelbanan och har skapat mig ett eget space. Mitt huvud är tyst och mitt hjärta kanske inte sjunger utan mer nynnar lite rytmiskt i takt med väskans dunk, dunk över kullerstenarna. Det är inte omöjligt att skapa sig ett eget hjärtligt universum var än man är. Nyckeln är att bli medveten att det är möjligt.

ALYSSIAS MÅ BRA-TIPS!

• Sök ett sammanhang som ger inspiration och stöd. Där kan du få lust och energi tillbaka.
• Fråga dig ”får det här mitt hjärta att sjunga?” Lyssnar du på svaret stärker du tilliten till dig själv.
• Livet är föränderligt och möjligt att påverka. Hur svårt det än känns finns möjlighet att må bättre. Ta hjälp av proffs om det behövs.
• Ta första steget. Börja gå. Själva rörelsen stärker kontakten med livets inneboende flöde. Du öppnar upp för möjligheter att komma till dig.

Text och foto: Maria Äxter

(Ursprungligen publicerad i Ascala Magazine)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn