Jag har träffat så många människor som vill lämna livets ekorrhjul och finna sitt livs syfte.  Mikael är ett perfekt exempel. Han tjänade mycket pengar som framgångsrik försäljare, men var inte längre tillfreds, han levde inte här och nu. Sen fann han sin plats i livet och bestämde sig för att låta passionen gå före pengarna. Han ville hjälpa människor att må bättre istället.

Mikael, som även kallas Micke, började arbeta med barn för ungefär 10 år sen. Hans intresse för mental träning visade sig när han var tränare för sin sons fotbollslag. Medelåldern i laget var omkring 10-12 år, och det var då han fick idén att barnen skulle kunna dra nytta av mental träning. Micke insåg att vilken instruktion han än gav i början av träningspasset, så kunde de höra honom, men de var så uppfyllda av dagens händelser att de inte lyssnade. Kommentaren han brukade få innan träningspasset började var: Vad ska vi göra idag? De verkade inte höra eller ta in informationen de fick. Micke kände att han måste göra något åt det. Han hittade information om ett mentalt träningsprogram och blev väldigt intresserad; skulle han kunna skapa ett liknande program för barnen och faktiskt lära dem att lyssna och vara närvarande? Det slog honom att han kanske också skulle kunna praktisera det på sin son, som är simmare. Micke pratade med sonens tränare, som gärna ville att han skulle testa programmet han skapat. Det var början. Därefter arbetade han med grupper på fem till femton simmare, 13-18 år gamla. Under den här perioden arbetade han även med några av simmarna i svenska landslaget. Samtidigt gick han en utbildning i mental träning. Det var en väldigt intensiv tid för honom. När han använde det han lärt sig på barnen insåg han att de verkligen hade börjat lära sig konsten att lyssna. Det hade motiverat dem, de visade större intresse. De uppmuntrades även att praktisera tekniken på sin fritid, och det dröjde inte länge förrän Micke insåg att de faktiskt använde vad han lärt dem.

Vad gav du dem i hemläxa?
– De fick ljudfiler som var baserade på böckerna jag läst. Det handlade i grund och botten om att lyssna med dina öron, så att informationen får kontakt med din hjärna. Det var en annorlunda typ av träning, men syftet var att lära sig ha koll på sina fem sinnen och att vara medveten om dem. De följde denna procedur varje gång de hade simträning eller när det var prov i skolan. De blev mer och mer fokuserade och närvarande i stunden.

Såg du någon förändring hos dem som individer och lagmedlemmar, med den mentala träning som du tillämpade vid deras träningspass?
– De blev mer medvetna om sig själva. Deras tränare och föräldrar kunde också se framstegen de gjorde och hur de samspelade med varandra. Det mentala träningsprogram som jag hade skapat började fungera. Med varje program var det 10-12 sessioner och varje session gjorde det möjligt för oss att ta nästa steg. Del ett handlade om att skärpa medvetandet och sammanlänka det med sinnena.

Hur har detta hjälpt dig att koordinera ditt eget liv?

– Det hjälpte mig väldigt mycket! 1990 arbetade jag som försäljare i Stockholm. Jag var alltid väldigt spänd och arg, i synnerhet i trafiken. Idag när jag är ute i trafiken, om någon kör fort, kan jag tänka att det kan vara en doktor eller sjuksköterska på väg till någon som behöver hjälp.

Så du lärde dig att kontrollera din aggression?
Micke skrattar: – Ja, jag har förändrats mycket de senaste tre åren. Jag gick min kurs i mental träning på min fritid och det tog mitt liv i en ny riktning.

Vad hände med personerna som deltog i ditt träningsprogram?
– De utvecklades som människor och var mer avslappnade som idrottare. Deras förmåga att fokusera förbättrades verkligen. De lärde sig att vara närvarande i stunden, och att lämna dagens minnen bakom sig. Deras skolarbete förbättrades. När träningsprogrammet var avklarat gav jag dem en utvärdering som bestod av tio frågor: ”Hur har träningsprogrammet hjälpt dig i skolan? I ditt privatliv? Vilka var dina förväntningar innan programmet startade, har de uppfyllts? Skulle du vilja fortsätta med nästa kurs? Har träningsprogrammet hjälpt dig att utveckla andra delar av ditt liv? Om så är fallet, berätta gärna.” Informationen jag fick från dessa formulär visade tydligt att de hade bättre interaktion med sina dagliga liv och utmaningarna de mötte. De upplevde en ny känsla av välbefinnande.

Tror du att du lärde dem något som de kanske inte lärde sig i klassrummet? Vilken feedback fick du från föräldrarna?
– Ja, det är min känsla. För den feedback jag fick från föräldrarna när jag träffade dem på träningspassen var: ”Det här har varit jättebra för mitt barn!” Tränarna sa ofta: ”Insikterna du har gett oss genom programmet har varit väldigt bra för barnen.”

– I hur många år har du arbetat med mental träning?
Jag började arbeta med mental träning 2010, och det har varit en hektisk period sen dess. Jag började med att coacha barn, men sen började jag även hålla kurser för vuxna. Jag hade till exempel en kollega som berättade att han, varje gång han satt i ett möte, redan var i nästa möte i tanken. Han bad om hjälp.

Hjälpte mental träning dig?
– Jag arbetade som försäljare, och det var ett mycket krävande arbete. I november 2011 hittade läkarna en blodpropp i mina lungor. Jag dog nästan, men jag var inte medveten om detta förrän jag blev inlagd på sjukhus. Min fru berättade för mig efteråt. Det blev en vändpunkt i mitt liv, som jag tror omvärderade min framtid. Jag kände själv att jag hamnat i denna situation för att jag aldrig tagit itu med stressen. Bortsett från att jag hade två tonårspojkar krävde även mitt arbete mycket. Jag var utmattad. När jag kom tillbaka till mitt hotellrum vid dagens slut brukade jag dricka ett par kalla öl, och det var då jag började gå upp i vikt. Precis som kollegorna jag kom att hjälpa senare, kunde även jag sitta på möten och tänka på hur mina söner hade det i skolan eller på nästa möte. Jag levde inte här och nu.

När du fick blodproppen, tror du att det var naturens sätt att stoppa dig och få dig att uppmärksamma vad du gjorde med dig själv?
Ja, jag tror det.

Var du framgångsrik som försäljare?
– Ja, jag var framgångsrik som försäljare. Min belöning var ekonomisk, men det gav mig inte vad jag behövde. Jag kände fortfarande en tomhet. Jag försökte även praktisera det den mentala träningen lärt mig. Det väsentliga när det kommer till försäljning eller undervisning är att vara ärlig med dig själv och dem du försöker kommunicera med.

Fick du något erkännande på jobbet, från din chef?
– De gav mig erkännande genom att höja min lön och de sa att de uppskattade mig. Men varje gång det hände ökade min stressnivå, eftersom ekonomisk belöning kan innebära högre förväntningar.

När startade du din egen firma?
– Jag bestämde mig för att starta ett eget företag 2014, men det var inte förrän 2017 som det faktiskt hände. 2014 började jag en intensiv utbildning i mental träning, och då insåg jag att allt jag känt till om ämnet fram till dess varit rätt grundläggande.  Min dröm var att arbeta professionellt med detta. För två månader sen började jag gå en utbildning i stresshantering. Jag tänkte att det kunde vara ett användbart verktyg. Jag har nu förstått att anställda 50 % av tiden har sina tankar på annat håll när de är på jobbet. Jag kallar inte mig själv coach, för det kan, enligt min mening, innefatta vad som helst. För mig har det en negativ klang. Jag kallar mig nu fokusstrateg och har patenterat det namnet.

– Vilka är dina mål nu? Hur har du tänkt sälja din produkt?
Jag har stor erfarenhet av att starta företag och att arbeta med det. Jag kommer att använda erfarenheten jag har från arbetet som säljare och arbetet med unga människor. Mitt mål är att utbilda människor att ha mer självkontroll och bättre fokus på sitt liv. Jag vill hjälpa människor att få bättre livskvalitet och en bättre inre struktur som tjänar det syftet.
Hur känner du nu?
– Jag känner mig lugn, glad och entusiastisk inför min framtid. Jag tänker nu på alla möjligheter, att min kreativitet kommer att få något att arbeta med

Efter intervjun kände jag att det egentligen inte var någon intervju. Jag träffade en man som har hittat sin livsväg. Han berättade att han varit en framgångsrik försäljare, och jag tror honom. Men det arbetet gav honom inte vad han behövde och nu slår hans hjärta på ett helt annat sätt. Jag är säker på att hans hjärta och arbete kommer att hjälpa många människor och förändra deras liv.

Föregående artikelMarita Bladh – medium och andlig healer
Nästa artikelEn intervju på Salong Diem
Terry Evans intresse för parapsykologi och mediumskap började vid tidig ålder. Hans första möte med ett riktigt spiritualistiskt medium ägde rum vid 22 års ålder, då han fick sin första privatkonsultation. Följderna av denna upplevelse blev en vändpunkt i hans liv och gav honom nya insikter. Dessa insikter fick Terry Evans att utveckla sin egen mediumpotential och intuition.