Jag får ofta frågor om vilken tarotlek som är lämpligast att börja med eller vilken som skulle kunna passa frågeställaren. Naturligtvis är det en smaksak. Men finns det verkligen mer och mindre passande tarotlekar?

Min första tarotlek, som jag fick i gåva av en kursdeltagare på min vardagslydnadskurs i mitten av 90-talet, innehöll inga personer eller händelser på korten i lilla arkanan. Var det kortet sju svärd så var det endast sju svärd på bilden, vilket gjorde det svårtolkat för mig som inte hade disciplin nog att lära mig alla 78 korten enligt böckerna. Jag behövde färgstarka bilder, ansikten och symboler för att kunna skilja mellan korten och för att intuitionen skulle kopplas på. Känn efter om det är så för dig också, så du vet vilka tarotlekar du bör välja bort.

Är du nyfiken på traditionellt tarotläsande kan du välja en klassisk tarotlek med 78 kort som till exempel Rider-Waite Tarot från 1910 som utformats av brittiska Arthur Edward Waite och konstnärinnan Pamela Colman Smith. De satte standarden för motiven i lilla arkanan, som innan såg ut som jag har beskrivit ovan, och många tarotillustratörer har återskapat dessa i sin egen version av tarot. Rider-Waite Tarot är den tarotlek som oftast är beskriven i tarotböcker och på internet när du letar tolkningar av korten. Rider-Waite Tarot finns även i nya moderna tappningar där till exempel färgerna i tarotleken förstärkts. Vilket kanske passar dig som upplever att bilderna i Rider-Waite är för platta eller tvådimensionella.

Du som inte nödvändigtvis vill följa den traditionella tarotdisciplinen utan vill vara mer fri i din tolkning ska välja en tarotlek som kittlar dina sinnen. Låt motiven inspirera dig, färgerna, formatet på korten och temat. Det finns en uppsjö av tarotlekar med olika teman. Allt ifrån mer klassisk tarot och tolkningar av Rider-Waite till tarotlekar med häxor, drakar, indianer, katter, kärlekspar, vampyrer, naturväsen, änglar, tidsepoker, kulturer och… ja allt du kan tänka dig. Du känner förmodligen redan när du håller i tarotleken om den tilltalar dig.

Har du ingen dragning till tarotkort och traditionen med den stora och lilla arkanan utan är mer intresserad av intuitiv vägledning eller att bara dra ett kort då och då, kan du använda orakelkort istället. Med orakelkort menar jag kort med budskapet skrivet direkt på motivet eller i en medföljande bok. Amerikanska Doreen Virtue har producerat massor av vackra änglakort och varianter på dessa som även finns översatta till svenska. En orakellek följer inte någon tradition och antalet kort varierar, likaså format och tema.

Känn efter vad som är viktigast för dig. Är du nybörjare och vill lära dig klassisk tarot med stöd från böcker rekommenderar jag någon av varianterna av Rider-Waite Tarot. Har du hållit på med tarotkort ett tag så välj istället en tarotlek som innehåller bilder, färger och ett tema du känner dig dragen till. Vill du bara dra ett kort då och då så välj en orakellek med vackra bilder och vägledande budskap.

Själv har jag alla varianter, såklart. De glömde sätta varningstexten ”beroendeframkallande” på min första tarotlek. Lycka till!

Kia Enbarr – Silvermåne
Vägledare och utbildare inom djurkommunikation och Intuitiv Tarot.
Silvermåne på Facebook.

Föregående artikelLåt drömmens känslor bli dina vägvisare
Nästa artikelPressas igenom ett nålsöga
Ända sedan barnsben har djuren legat mig varmt om hjärtat. Hästar och hundar har alltid funnits i min närhet och med det också föreningsarbete. Redaktör för olika klubbtidningar har också varit en sysselsättning som föll sig helt naturligt för mig eftersom reklambyrån var min arbetsplats under många år. Mitt andliga intresse har funnits med mig sedan tidiga tonåren och när jag var 21 började jag meditera i grupp. Vad jag inte visste då, var att jag tio år senare skulle leda min första studiecirkel i djurkommunikation eller att jag ytterligare tio år senare skulle ha utvecklat en helt egen tarotutbildning som mer baseras på intuition än på det traditionella sättet att lära ut. Idag lever och arbetar jag med Magnus Pamp. Vi arbetar bl a med Intuitiv Tarot, Djurkommunikation, Drömtolkning och Transformation Game. Allt vi gör i vårt arbete genomsyras av intuition och personlig & andlig utveckling. Det jag har kommit att intressera mig för är framför allt hur vi använder oss utav vår intuition i olika sammanhang, i vardag som arbete. Därför kommer du på mina sidor kunna läsa berättelser om olika djurmöten jag gjort, om hur du kan använda tarotkorten för att fördjupa kunskapen om dig själv och om själens tysta röst, intuitionen, som försöker nå dig genom ditt vardagsbrus.

2 KOMMENTARER

 1. Tack Kia för Din text!
  Tarot är en djungel av modell större! ????
  Och när jag valde min senaste tarot lek, (eller det var nog den som valde mig) så kändes det i hela kroppen!
  Jag håller på att lära känna den nu och ja, det är en erfarenhet!

  Du är en fantastik lärare i tarot… Dät individen finner tryggheten i sig själv!

  Varm Hälsning Helen

  • Tack för att du läser Helen!

   Det har verkligen exploderat på tarotkortssidan de senaste 15 åren. En uppsjö av varianter finns att välja på nu. Fördelen är väl att tarot blir mer allmänt känt och inte enbart ses som något spiritualister och spåkvinnor håller på med i de slutna rummen.

   Ja, den är fin Shadowscapes Tarot, som hittade hem till dig senast vi sågs. Fint att du uppskattar min lärarstil också. Det värmer. Jag tror på det enkla, lekfulla och personliga i all in- och utlärning.

   Kram Kia <3

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn