De 22 korten i stora arkanan representerar arketyperna hos männis­kan, skildrar den inre resan och berättar om de stora lärdom­arna i livet, om människans växande och strävan efter upplysning.

Ett sätt att lära dig korten i stora arkanan är att se dem som en utvecklingsresa. Resan startar med Narren, nummer 0, och slutar med Världen, nummer 21. Narren, som kliver ned på jorden som ett kosmiskt frö, vet ännu inte att han inget vet. Det gör honom full av livskraft och vandrings­benägen. Belöningen som kommer genom att på egen hand ta steget ut i det okända, är växande. Han har ingen kunskap om livet än och det gör att hans packning är lätt att bära. Han är ännu omedveten om vart han ska, men står ändå inför sitt livs stora äventyr. Följ med på Narrens resa genom arketyperna i den stora arkanan. En resa från omedvetenhet till medvetenhet.

Vi har alla varit små.

I början av Narrens resa får du möta flera grundprinciper på vilka det fysiska livet är uppbyggt. Magikern visar hur du med vilja och intention formar ditt liv. Dina tankar är styrande så lär dig behärska tankens kraft. Översteprästinnan möter dig med tystnad och uppmanar dig därmed att blicka inåt, att ta kontakt med dina känslor och din intuition. Det är inom dig alla svaren finns. Kejsarinnan överöser dig med moderlig omsorg, bidrar tålmodigt till din växt och skänker ditt liv skönhet. Kejsaren lär dig vikten av struktur, ordning och ansvar. Översteprästen undervisar om tro och tillit. Hans bidrag har en mer moralisk karaktär. Med De Älskande tar du steget ut från hemmets trygga vrå och kliver in i skolans värld. Här får du lära dig om relationer och kanske om den viktigaste relationen av dem alla, den du har med dig själv. Som en äventyrlig tonåring mäter du dina krafter med Vagnen och hittar ditt inre mod med Styrkan.

Med prövningar växer vi.

När tonårstidens prövningar är på väg att bytas ut mot vuxenliv hjälper Eremiten dig att reflektera över dina lärdomar, över ditt liv och dig själv. Det liv du hittills levt har formats av föräldrar, skola och samhället du vuxit upp i, men hur vill DU leva? Vem är DU? Ödeshjulet sätter igång nästa fas i ditt liv för att det som är meningen att fullbordas ska kunna komma dig närmare. Följ din egen sanning uppmanar Rättvisan dig, men det är inte så enkelt konstaterar du och går in i introspektion tillsammans med Den Hängde. Beslutsam om att lämna gammalt bakom dig vandrar du sida vid sida med Döden ett tag, släpper taget om gamla föreställningar, och njuter av lugnet och harmonin efteråt med Måttfullhet.

Den som söker skall finna.

I sökandet efter ett mer fullkomnat jag slår du in på upplysningens väg. I sanning och passion vandrar du hand i hand med Djävulen men han utmanar också dina mörkersidor och ditt ego. Tornet låter det som inte längre är sant falla i spillror och i dammet av det som raserats kommer Stjärnan med nytt hopp, Månen med ny medvetenhet och Solen med ett inre ledarskap. Att förlåta är att komma vidare visar Yttersta Domen och när du gör det släpper all karma. Världen som du en gång var en del av innan du som ett kosmiskt frö steg ner på denna jord i Narrens kropp, den har aldrig lämnat dig. Du har alltid varit en del av helheten och nu är det dags att återuppväcka det fullkomnade jaget. Välkommen hem!

TIPS: För att lära känna arketyperna i den stora arkanan kan du sova med ett kort i taget och anteckna dina drömmar. Låt kortet följa dig dagtid och meditera med det. Fördjupa dig i arketypen, dess personlighet och funktion. Vad händer i bilden? Vilka är arketypens positiva och negativa egenskaper? Vem i din närhet liknar arketypen? När är du som denna arketyp? Låt kortet stå framme för att inspirera dig till handling eller kanske till eftertanke. Dra ett kort på morgonen för att känna in vilken energi du behöver ha med under dagen. Eller på kvällen för att känna in vad dagen har lärt dig. Arketyperna i stora arkanan speglar ditt inre tillstånd och lyfter ditt undermedvetna till medvetenhet.

Kia Enbarr – Silvermåne
Vägledare och utbildare inom djurkommunikation och Intuitiv Tarot.
www.facebook.com/kiasilvermoon

Föregående artikelNär Tanterna Får Berätta
Nästa artikelJag ska yoga resten av mitt liv
Ända sedan barnsben har djuren legat mig varmt om hjärtat. Hästar och hundar har alltid funnits i min närhet och med det också föreningsarbete. Redaktör för olika klubbtidningar har också varit en sysselsättning som föll sig helt naturligt för mig eftersom reklambyrån var min arbetsplats under många år. Mitt andliga intresse har funnits med mig sedan tidiga tonåren och när jag var 21 började jag meditera i grupp. Vad jag inte visste då, var att jag tio år senare skulle leda min första studiecirkel i djurkommunikation eller att jag ytterligare tio år senare skulle ha utvecklat en helt egen tarotutbildning som mer baseras på intuition än på det traditionella sättet att lära ut. Idag lever och arbetar jag med Magnus Pamp. Vi arbetar bl a med Intuitiv Tarot, Djurkommunikation, Drömtolkning och Transformation Game. Allt vi gör i vårt arbete genomsyras av intuition och personlig & andlig utveckling. Det jag har kommit att intressera mig för är framför allt hur vi använder oss utav vår intuition i olika sammanhang, i vardag som arbete. Därför kommer du på mina sidor kunna läsa berättelser om olika djurmöten jag gjort, om hur du kan använda tarotkorten för att fördjupa kunskapen om dig själv och om själens tysta röst, intuitionen, som försöker nå dig genom ditt vardagsbrus.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn