För att riktigt lära känna oss själva så menar den esoteriska läran omkring tarot att vi behöver gå djupare än vårt medvetna jag, och att symbolerna i tarotkorten speglar vårt undermedvetna.

En traditionell tarotlek består i dag av 78 kort varav 22 hör till den stora arkanan och 56 till den lilla arkanan. Ordet “arkana” kommer från latin och betyder hemlig eller mystisk. Det kan tyckas att det är många kort att lära sig, och det finns även flera olika sätt att ta sig an dem. Antingen lär du dig kortens betydelse genom att läsa böcker och ser hur andra har tolkat dem, eller så låter du böckerna vila och använder korten helt intuitivt.

Teorierna och upplevelserna av vad tarot är, kommer ifrån och används till är många, men det går att läsa sig till att tarot från början var ett kortspel och fortfarande används som det i vissa delar av Europa. En avhandling från 1700-talet skriven av Antoine Court de Gébelin, en franskfödd protestantisk pastor och frimurare, berättar att tarotkort användes i spådomskonst och hans teori var att kortens ursprung kom från det forntida Egypten. I ordet ”tarot” kan du hitta ”tar” som på egyptiska betyder kunglig och ”ot” som betyder väg – den kungliga, eller möjligen andliga, vägen. En del tror att romare eller zigenare spred kunskapen i Europa och andra visar på kopplingar till den judiska mysterieläran kabbala. Det hebreiska ordet ”torah”, som är snarlikt ordet tarot, är judarnas heliga skrift som undervisar om livet.

Esoteriska läran

I norra Italien finns en flod, som också rinner genom södra Frankrike, och den heter Taro. Är det en slump eller är det ytterligare en pusselbit? Det finns nämligen ett antal italienska handmålade tarotlekar från 1400-talet som endast överklassen i norra Italien använde, bland annat familjen Visconti. Den mest berömda tarotleken Visconti-Sforza-tarocchi finns i dag att beskåda på museum.

Utseendet på korten har också förändrats genom tiden. Motiven från början ska ha varit grekiska eller egyptiska gudar. Det sägs också att vissa av motiven i Visconti-Sforzaleken visar avporträtterade familjemedlemmar. Hur som helst, när du tittar in i en tarotlek så ser du att den är fullspäckad med grekiska, egyptiska, astrologiska och judiska symboler. Den esoteriska läran omkring tarot menar, att för att riktigt lära känna oss själva behöver vi gå djupare än vårt medvetna jag, och att symbolerna i tarotkorten speglar vårt undermedvetna. Vissa påstår också att de tidiga kristna försökte hindra mänskligheten att ta till sig esoterisk kunskap, och det gjorde att filosoferna tvingades kryptera de esoteriska hemligheterna i tarotkort för att hålla gammal visdom dold och säker från manipulation.

En traditionell tarotlek består i dag av 78 kort varav 22 hör till den stora arkanan och 56 till den lilla arkanan. Ordet ”arkana” kommer från latin och betyder hemlig eller mystisk.

Lilla arkanan

Den stora arkanan representerar arketyperna hos människan, skildrar den inre resan och berättar om de stora lärdomarna i livet, om människans växande och strävan efter upplysning. I dessa kort hittar du ofta svar på frågan ”varför”.

Den lilla arkanan handlar mer om hur du praktiserar dina lärdomar i vardagen. Lilla arkanan visar människans resa i det yttre och berättar om hur det är att leva som människa på jorden med tankar, känslor, relationer, agerande och manifestation. I dessa kort hittar du ofta svar på frågorna vem, vad, var och när?

Fyra sviter

Den lilla arkanan i sin tur är uppdelad i fyra sviter. Mynt – även kallade brickor eller pentagram, bägare, svärd och stavar. Mynten berättar om det fysiskt praktiska i ditt liv, som huset du bor i, kroppen och hälsan, ditt arbete och din ekonomi. Bägarna skvallrar om dina känslor, och hur det ser ut i dina relationer. Svärden är tankarnas sfär, logikens och idéernas, men också den plats där dina farhågor kommer ifrån. Stavarna förmedlar din drivkraft, passion och kreativitet. Sviterna påminner om en vanlig kortlek från ess som kort nummer ett, upp till tio. Därefter följer hovkorten som prinsessa, prins, drottning och kung. Det gör att det är 14 kort i varje svit istället för 13 som i en vanlig kortlek.

Kortens betydelse

Det kan tyckas att det är många kort att lära sig, och det finns även flera olika sätt att ta sig an dem. Antingen lär du dig kortens betydelse genom att läsa böcker och ser hur andra har tolkat dem, eller så låter du böckerna vila och använder korten helt intuitivt.

Den vägen jag har valt går mitt emellan dessa två olika metoder och jag kallar den ”Intuitiv tarot”. Då börjar du med att först lära känna korten som individer och skapar en personlig relation med vart och ett av dem, använder korten intuitivt när du jobbar med dem. Efter ett tag, när din nyfikenhet väckts, kan du börja läsa i böckerna om deras traditionella betydelse. Olika författare och tarottolkare har sin egen vinkling av kortens betydelse så det gäller att hitta din egen tarotsanning. Mitt sätt att använda korten, ”Intuitiv tarot” är ingen exakt kunskap, utan bygger istället broar mellan logik och intuition.

FAKTA

Kia Enbarr, Storvik
Egentligen heter hon Catarina och är 45 år. Hon driver företaget Silvermåne och arbetar med vägledning och utbildning i personlig och andlig utveckling. I år firar hon tioårsjubileum. I företaget ingår djurkommunikation, intuitiv tarot, intuition, meditation och Transformation Game som är ett verktyg för personlig utveckling. Kia älskar hästar och ridning, hon skriver och målar gärna. Kias intresse för det som idag kallas andlighet startade under tidiga tonåren och när hon var runt 20 år började hon meditera i grupp, besöka seanser och olika workshops. När hon stötte på fenomenet djurkommunikation vid 25 år öppnades nya världar. Sedan dess arbetar hon med att hjälpa andra att utveckla sin egen intuition.

Text: Kia Enbarr
Foto: Maria Äxter

(Ursprungligen publicerad i Ascala Magazine)

Föregående artikelIntuitionen tog mig till pilgrimsleden
Nästa artikelAscalaprojektet
Ända sedan barnsben har djuren legat mig varmt om hjärtat. Hästar och hundar har alltid funnits i min närhet och med det också föreningsarbete. Redaktör för olika klubbtidningar har också varit en sysselsättning som föll sig helt naturligt för mig eftersom reklambyrån var min arbetsplats under många år. Mitt andliga intresse har funnits med mig sedan tidiga tonåren och när jag var 21 började jag meditera i grupp. Vad jag inte visste då, var att jag tio år senare skulle leda min första studiecirkel i djurkommunikation eller att jag ytterligare tio år senare skulle ha utvecklat en helt egen tarotutbildning som mer baseras på intuition än på det traditionella sättet att lära ut. Idag lever och arbetar jag med Magnus Pamp. Vi arbetar bl a med Intuitiv Tarot, Djurkommunikation, Drömtolkning och Transformation Game. Allt vi gör i vårt arbete genomsyras av intuition och personlig & andlig utveckling. Det jag har kommit att intressera mig för är framför allt hur vi använder oss utav vår intuition i olika sammanhang, i vardag som arbete. Därför kommer du på mina sidor kunna läsa berättelser om olika djurmöten jag gjort, om hur du kan använda tarotkorten för att fördjupa kunskapen om dig själv och om själens tysta röst, intuitionen, som försöker nå dig genom ditt vardagsbrus.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn