12-stegsprogrammet är väl bara för alkisar, eller?

1
852

För några år sedan, när jag på nytt började studera, kom jag i kontakt med 12-stegsprogrammet, min skola hade nämligen en utbildning till 12-stegsterapeut. Denna utbildning var inget jag själv hade tänkt gå då jag inte ville arbeta med kemiskt beroende. Men idag kan jag också se att jag hade många fördomar om programmet. Min största fördom var att programmet bara var till för de ”riktigt” sjuka, som de alkoholberoende på parkbänken. Idag skäms jag för min okunnighet och arrogans. Jag skäms för att jag inte förstod bättre.

Mina lärare pratade väldigt gott om utbildningen till 12-stegsterapeut och berättade att programmet inte alls bara vände sig till människor med kemiskt beroende, utan att det skulle kunna hjälpa ALLA människor. Det lockade mig, jag ville ju hjälpa människor att må bättre. Fortfarande låg mitt fokus på att jag skulle hjälpa ANDRA människor, jag skulle få fler ”verktyg” att lägga i min lilla terapeut-verktygslåda.

När utbildningen väl startade, började jag förstå varför jag skulle gå den utbildningen. Det var inte för att kunna hjälpa andra människor i första hand, det var för att kunna hjälpa mig själv… Under denna utbildning förstod jag hur ”sjuk” jag själv var i mitt medberoende. Det som skulle vara en ”enkel” match var plötsligt tufft, skrämmande och känslomässigt väldigt jobbigt.

12-stegsprogrammet hjälper människor att förändra sin livsstil, oavsett vilken typ av problem som ska hanteras och att göra programmet är inget för mesar. Ursäkta uttrycket… Det är en självrannsakan utan dess like, du rannsakar ALLT hos dig själv. För att nå framgång i programmet måste du dock erkänna att du behöver hjälp, det kan vara svårt. Det var det för mig, till en början…

Som medberoende sedan barnsben har mitt fokus, omedvetet, varit att hjälpa andra. Jag visste inget annat sätt att vara, det var min identitet. Jag var alltid den där duktiga flickan som ställde upp för andra, och var inte alls i kontakt med mig själv och mina behov. Men när min kropp till slut sade i från på skarpen visste jag att jag behövde ta tag i mig själv. Jag förstod att jag hade problem, problem som jag inte kunde lösa själv. Jag behövde hjälp, och min resa i de 12 stegen var påbörjad.

Steg fyra tillät mig att bättre ta reda på vem JAG är, bakom mina masker och fasader. I detta steg ingick att göra listarbete, där jag skulle arbeta med fyra olika listor(harm-, rädslo-, skade-, sex-). Listarbetet tog mycket tid, tänk dig att du ska skriva upp ALLA tillfällen i livet då du har känt ilska, bitterhet, frustration etcetera(harmlistan), och alla tillfällen du har varit rädd(rädslolistan), alla tillfällen du har skadat något eller någon, medvetet och omedvetet(skadelistan), samt alla tillfällen du har använt sex och kärlek för att dämpa ångest och kontrollera dina känslor etcetera(sexlistan).

Vi började med harmlistan och det var i början svårt att komma på tillfällen när jag varit arg osv. Men när jag väl kom igång var det som att sätta på en vattenkran, det fullständigt bubblade ur mig en mängd olika tillfällen där jag känt mig frustrerad och arg. Det kom att visa sig att detta var den enkla biten…

Det var lätt för mig att namnge personer jag varit arg på, människor som jag upplevde hade svikit mig på ett eller annat sätt. Det som var mindre enkelt var när jag skulle rannsaka ”min del” i dessa situationer. Det var jag inte alls sugen på. Mitt ego gjorde stort motstånd, det skulle ju innebära att jag erkände att jag faktiskt HADE en del i dessa situationer… Motvilligt började jag göra arbetet och fram växte en sida hos mig som tidigare hade varit väl dold i mitt liv. Sidor som var mindre smickrande än jag ville framstå som. Klart och tydligt kunde jag se mina rädslor; och hur mina rädslor fick mig att agera rädslostyrt.

På ett sätt var det smärtsamt att äga dessa brister. Men på ett sätt var det oerhört befriande!

Idag förstår jag mer om beroenden. Det är egentligen inte mycket som skiljer mig från människor med exempelvis alkoholberoende, vi har bara valt olika flyktvägar för att ha kontroll över känslor vi inte har kunnat hantera. Medan somliga väljer att dämpa sin inre oro med alkohol eller annan kemisk substans, dövade jag min på andra sätt genom träning, arbete, godsaker etc.

Jag har mycket att tacka 12-stegsprogrammet för. Jag lärde känna mig själv och vågade, för första gången, se HELA mig själv, med brister och allt. Jag kan varmt rekommendera programmet för alla som önskar öka sin förståelse om sig själva.

Fundera gärna på:

  • Vågar du se dina egna brister och ta ansvar för dem?
  • Hur beter du dig mot andra när du är rädslostyrd?

Kicki Pettersson
kicki@lifeenergy.se
www.lifeenergy.se

Föregående artikelMitt första möte med healing
Nästa artikelMin dröm växte i tystnaden
Kicki Pettersson heter jag. I min egen historia ryms lite av varje; medberoende, högkänslighet, dålig självkänsla och lång inre oro. Idag är jag frisk och mår fantastiskt, men så har det inte alltid varit. Under större delen av mitt liv har jag upplevt en enorm inre stress och min kropp visade sitt missnöje genom en mängd olika fysiska besvär. Dessa åkommor eskalerade, de blev fler och fler och mer allvarliga, och i januari 2015 fick jag en stroke. Där och då visste jag att jag behövde förändra mitt liv, om jag ville leva. Det var början på en händelserik och spännande resa, en resa som är ständigt pågående – möjligheten att upptäcka och lära känna mig själv! Jag behövde förstå min historia och mina erfarenheter, och hur dessa har kommit att påverka mig i livet. Jag har tvingats öppna de dörrar till mitt inre som jag av rädsla hade stängt. Det har periodvis varit en tuff process, men också absolut nödvändig. Vinsten är att jag idag känner mig fri och levande! Idag är jag utbildad kognitiv coach, beroendeterapeut samt energi- och hypnosterapeut och träffar människor som mår dåligt, liksom jag själv gjorde. Jag anser att det är viktigt att fler vågar prata om den psykiska ohälsa som breder ut sig, vi är många som är direkt eller indirekt drabbade. Därför hoppas jag kunna vara en källa av inspiration. Jag kommer dela med mig av min livsresa, hur jag själv gick från att vara sjuk till att bli frisk, i hopp om att inspirera andra till bättre mående. Välkommen att följa!

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn