Vill du älska dig själv, precis som du är? Vill du stärka din självkänsla?

Då kan jag varmt rekommendera en spegelövning jag själv har haft stor hjälp av. Den går till på följande sätt. Ställ dig framför spegeln. Ta ett par djupa andetag och se dig själv djupt in i ögonen. Ha ingen brådska och håll kvar ögonkontakten, och säg sedan följande till dig själv:

”Jag älskar dig [ditt namn]. Jag verkligen, verkligen älskar dig!”

Nu kanske du undrar hur detta kan hjälpa dig? Jag vill därför berätta hur just denna övning har hjälpt mig. För rätt många år sedan såg jag en intervju med Louise Hay, en kvinna som är välkänd inom personlig och andlig utveckling. I just denna intervju nämnde hon kraften med positiva affirmationer och det var hon som rekommenderade denna övning till alla som vill läka inre och obearbetade sår. Personligen tyckte jag att det lät fånigt och också lite ”för enkelt”, men jag var villig att göra ett försök.

”Jag blev stående där framför spegeln och jag kände känslor jag sällan tillät mig att känna.

Jag väntade tills jag var ensam hemma. Jag ville inte att min sambo och mina barn skulle vara hemma, jag skämdes lite för det jag var på väg att göra. När de hade åkt i väg gick jag in i badrummet och ställde mig framför spegeln. Jag tittade på mig själv och jag erkänner, det kändes inte helt bekvämt att göra detta. Jag stod där en stund och samlade mig för att säga de där orden.

Och vet ni vad som hände? Jag fick inte fram ett ord… Istället började tårar rinna längs kinderna. Det blev lite av en chock! Där och då förstod jag hur dålig min självkänsla var. Jag kunde liksom inte se något positivt hos mig själv, allt jag såg var mina ”brister”. Jag blev stående där framför spegeln och jag kände känslor jag sällan tillät mig att känna. Sorg och inre smärta.

Där och då fattade jag ett beslut, nämligen att göra denna övning regelbundet. Jag förstod intuitivt att jag behövde göra det. I början var det svårt, det medger jag. Jag hade problem med ögonkontakten och jag kunde bara mumla fram orden… Efter en tid klarade jag av den uppgiften, men det kändes som att jag ljög för mig själv. Jag kunde liksom inte ta in dessa ord.

”Min personliga övertygelse är att känslor som inte tillåts att kännas trycks ner i den fysiska kroppen…

Jag fortsatte göra övningen varje dag, ibland till och med flera gånger per dag. Det tog ett par månader innan jag märkte någon skillnad. Men jag är så glad över att jag fortsatte, för med tiden hände något – jag började tro på orden jag sade…

Det är något speciellt med den här övningen, vi kan nå oss själva på ett djupt och känslomässigt plan. Vi kan nå det sårade barnet inom oss själva och uppleva de känslor som vi någon gång i livet har tryckt ner, tryckt undan, för att det har varit för smärtsamt för oss.

När vi tillåter oss känna våra känslor så släpper vi taget om dem, vi helar oss själva. Min personliga övertygelse är att känslor som inte tillåts att kännas trycks ner i den fysiska kroppen, och med tiden kan detta flyktbeteende manifestera inre stress i form av olika fysiska besvär såsom ångest, depression, sömnsvårigheter, fysiska åkommor m.m.

Om du känner att denna övning känns rätt för dig, prova vet jag. Du har inget att förlora! Ha tålamod till processen och ge ditt inre tiden som behövs. Lycka till!

Fundera gärna på:

  • Hur är din självkänsla? Vilka tankar har du om dig själv?
  • Vilka fördelar skulle du ha med bättre självkänsla?
  • Vad kan du göra för att stärka självkänslan?

Kicki Pettersson
kicki@lifeenergy.se
www.lifeenergy.se

Föregående artikelÄpplet
Nästa artikelEtt möte med unga pionjärer
Kicki Pettersson heter jag. I min egen historia ryms lite av varje; medberoende, högkänslighet, dålig självkänsla och lång inre oro. Idag är jag frisk och mår fantastiskt, men så har det inte alltid varit. Under större delen av mitt liv har jag upplevt en enorm inre stress och min kropp visade sitt missnöje genom en mängd olika fysiska besvär. Dessa åkommor eskalerade, de blev fler och fler och mer allvarliga, och i januari 2015 fick jag en stroke. Där och då visste jag att jag behövde förändra mitt liv, om jag ville leva. Det var början på en händelserik och spännande resa, en resa som är ständigt pågående – möjligheten att upptäcka och lära känna mig själv! Jag behövde förstå min historia och mina erfarenheter, och hur dessa har kommit att påverka mig i livet. Jag har tvingats öppna de dörrar till mitt inre som jag av rädsla hade stängt. Det har periodvis varit en tuff process, men också absolut nödvändig. Vinsten är att jag idag känner mig fri och levande! Idag är jag utbildad kognitiv coach, beroendeterapeut samt energi- och hypnosterapeut och träffar människor som mår dåligt, liksom jag själv gjorde. Jag anser att det är viktigt att fler vågar prata om den psykiska ohälsa som breder ut sig, vi är många som är direkt eller indirekt drabbade. Därför hoppas jag kunna vara en källa av inspiration. Jag kommer dela med mig av min livsresa, hur jag själv gick från att vara sjuk till att bli frisk, i hopp om att inspirera andra till bättre mående. Välkommen att följa!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn