Under en morgonpromenad under min semester fick jag en sådan där självklar påminnelse om att jag ALLTID kan välja inställning till det som inträffar i livet. Det var ingen storslagen sak som hände, men det hindrade inte att insikten rotade sig djupare in i mitt hjärta.

Barnen hade somnat i sina sängar kvällen före, men en efter en kom de under natten smygandes in i vår säng. Först kom vår sexåring. Det händer inte så ofta längre men när han kommer smyger han ner i sängen, knappt märkbart. Sedan har vi minstingen, vår fyraåring… Han är sin brors totala motsats i det avseendet. När han klättrar upp i sängen märks det. Ofta vill han också ha något som kräver att jag eller min sambo måste resa oss upp ur sängen, typ något gosedjur eller som denna natt – vatten. Jag vet inte hur det är för er när ni blir väckta mitt i natten, men jag är oftast inte mitt gladaste jag… Smågrinig och klarvaken låg jag nu i sängen. När jag äntligen började slumra till igen, då kom också den äldsta sonen och kröp upp i sängen även han.

”Jag har arbetat mycket med att bli medveten om min inre dialog, vilka tankar jag tänker, medvetna och omedvetna.”

Så där låg vi nu, fem stycken i vår 1,80 säng. Själv låg jag och balanserade på vänsterkanten, som så många gånger förr. Det tog lite tid men sedan somnade jag om. När klockan sedan var strax före åtta vaknade jag lite smågroggy och satte på mig mina shorts och ett linne för att bege mig ut på min vanliga morgonpromenad.

Luften i Spanien var sval. Ögonen kändes trötta, kroppen var seg och jag påmindes om natten som varit. Utan att jag var medveten om det började jag älta sömnbristen och tyckte synd om mig själv. Visst har jag rätt att vara trött men insikten jag fick under denna stund var just hur mina tankar gick på autopilot om hur synd det var om mig, meningar såsom ”Stackars mig som inte fick sova ordentligt”…, ”Nu kommer jag vara trött hela dagen”… osv. Jag kunde riktigt känna hur irritationen växte inom mig ju fler tankar som malde inom mig.

Jag har arbetat mycket med att bli medveten om min inre dialog, vilka tankar jag tänker, medvetna och omedvetna. Som ett resultat av detta lyckas jag numera allt snabbare uppmärksamma mina negativa tankar och kan då också förändra dessa till mer positiva. Genom att göra det kan jag rätt omgående också förändra en jobbig och obehaglig känsla till en mer skön sådan.

För har ni tänkt på hur det känns i kroppen när vi ältar något som får oss att tycka synd om oss själva och må dåligt? Inte särskilt skönt, eller hur? Ändå verkar det som, i alla fall för mig, att när mina negativa tankar slår rot är det som att de fortsätter öka i antal och styrka, vilket i sin tur gör att känslan av obehag förstärks. Först när jag lyckats bryta denna tankeloop till en mer positiv sådan gör känslor av välbehag sig istället påminda.

”Min övertygelse är att det är jag, och ingen annan, som skapar min värld och hur jag väljer att tolka den.”

Så när jag gick längs de spanska gatorna insåg jag alltså att mina tankar, som så många gånger förr, fokuserade på det negativa – de gav mig anledningar till att få fortsätta tycka synd om mig själv. Tack och lov vet jag numera hur jag kan gå tillväga för att förändra sådana känslor! Jag började medvetet att fokusera på sådant jag var tacksam för, såsom palmerna och de färggranna blommorna i detta paradis, och upplevelsen inom mig började förändras. Jag ältade inte längre det som hade hänt under natten och ju mer saker jag kom på som jag var tacksam för under den stunden, desto fler nya saker dök upp. Inom loppet av bara några minuter hade förändrat mitt inre; från trött, grinig och självömkande till tacksam, levnadsglad och positiv.

Som sagt, det var ingen stor grej som hände men jag blev påmind om att jag ALLTID kan välja hur jag vill se på saker och ting. Det är ett val jag kan göra, en makt jag alltid har – oavsett vad livet erbjuder. Min övertygelse är att det är jag, och ingen annan, som skapar min värld och hur jag väljer att tolka den. Oavsett hur mitt liv ser ut kan jag välja hur jag uppfattar min erfarenhet; positivt eller negativt. Jag föredrar ett positivt och kärleksfullt liv. Därför väljer jag att medvetet fokusera på tankar som skänker mig glädje och tacksamhet, för jag vet att jag, genom att göra det, kan förändra mina känslor så att de känns bättre och härligare för mig själv.

Fundera gärna på:

  • Hur ställer du dig till påståendet att ”vi är alla skapare av våra egna liv”?
  • Ältar du i negativitet? Tycker du synd om dig själv? Hur känns det i kroppen?
  • Hur känns det i kroppen när du tänker positiva tankar?Kicki Pettersson
    kicki@lifeenergy.se
    www.lifeenergy.se
Föregående artikelI mitt hjärta
Nästa artikelAtt leva i en värld av tvångshandlingar
Kicki Pettersson heter jag. I min egen historia ryms lite av varje; medberoende, högkänslighet, dålig självkänsla och lång inre oro. Idag är jag frisk och mår fantastiskt, men så har det inte alltid varit. Under större delen av mitt liv har jag upplevt en enorm inre stress och min kropp visade sitt missnöje genom en mängd olika fysiska besvär. Dessa åkommor eskalerade, de blev fler och fler och mer allvarliga, och i januari 2015 fick jag en stroke. Där och då visste jag att jag behövde förändra mitt liv, om jag ville leva. Det var början på en händelserik och spännande resa, en resa som är ständigt pågående – möjligheten att upptäcka och lära känna mig själv! Jag behövde förstå min historia och mina erfarenheter, och hur dessa har kommit att påverka mig i livet. Jag har tvingats öppna de dörrar till mitt inre som jag av rädsla hade stängt. Det har periodvis varit en tuff process, men också absolut nödvändig. Vinsten är att jag idag känner mig fri och levande! Idag är jag utbildad kognitiv coach, beroendeterapeut samt energi- och hypnosterapeut och träffar människor som mår dåligt, liksom jag själv gjorde. Jag anser att det är viktigt att fler vågar prata om den psykiska ohälsa som breder ut sig, vi är många som är direkt eller indirekt drabbade. Därför hoppas jag kunna vara en källa av inspiration. Jag kommer dela med mig av min livsresa, hur jag själv gick från att vara sjuk till att bli frisk, i hopp om att inspirera andra till bättre mående. Välkommen att följa!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn