Visste ni att vi till 95% styrs av vårt undermedvetna sinne? 95%! Jag blev själv chockad när jag läste det… Vad innebär det då? Jo, att vi till största delen reagerar och agerar på autopilot, utan att fundera så mycket över vad, hur och varför vi gör som vi gör.

Den största och mest dominanta delen av sinnet är den vi är generellt omedvetna om, nämligen vårt undermedvetna. När vi ser på våra liv och världen, är det genom det undermedvetna sinnet. Här finns också vårt minne, våra känslor, vår intuition, vår fantasi samt våra vanor registrerade.

Under våra sju första levnadsår är vi som små tvättsvampar, vi suger i oss en mängd information om andras beteenden. Genom våra föräldrar, syskon, samhället etc. lär vi oss vilka koder som gäller i den miljö vi befinner oss i. Vi lär oss vad som förväntas av oss, vad som är ok och inte. De vuxna speglar barnen, och det är på detta sätt vi ärver vår familjs och samhällets värderingar. Dessa ”programmeringar” lagras i vårt undermedvetna.

Vårt undermedvetna kan jämföras med en superdator med en databas, en minnesbank, som lagrat all information i oss ända sedan födseln. I denna minnesbank registreras och lagras allt vi är med om i livet samt de ”programmeringar” vi fick som barn. Även om vi glömmer bort information intellektuellt, finns det alltså lagrat i oss. Det ser jag tydliga exempel på som hypnosterapeut. Mina klienter kommer ofta i kontakt med känslor och händelser som de har glömt bort.

Det undermedvetna agerar efter hur det har blivit programmerat, precis som en dator gör, och påverkar alltså i högsta grad hur vi reagerar och agerar i livet. Om vi växer upp i en sund miljö där vi får stöd och förståelse, och där vi får lära oss att hantera och bearbeta känslor, då får vi goda förutsättningar till att kunna hantera vad än livet erbjuder. Men hur tror ni det blir om vi istället växer upp i det motsatta, i en dysfunktionell miljö där känslor istället trycks undan? Högst troligt får vi emotionella sår och en bristande förmåga att hantera våra känslor. Detta beteende tar vi med oss upp i vuxenlivet, och så länge vi inte får hjälp att bearbeta undanträngda känslor och händelser, kommer vi agera och hantera livet på liknande sätt som vi gjorde som barn.

Det är vårt undermedvetna som är vår kraftkälla. Det är oerhört kraftfullt och reagerar mycket snabbare än det medvetna sinnet. När vi tänker en tanke är vi redan påverkade av vårt undermedvetna sinne… Så om vi önskar nå ett mål måste vårt undermedvetna vara med på noterna, en medveten viljestyrka räcker sällan hela vägen.

Viktigt att tänka på är att vi inte kan komma i kontakt med vårt undermedvetna genom vårt intellekt. Vill vi lyckas förändra de ”programmeringar” vi har fått, ja då måste vi komma åt våra känslor. Det kan komma att innebära att vi till viss del måste återuppleva de undanträngda känslorna och händelserna vilket så klart kan vara läskigt och skrämmande, det var det för mig. Men jag är ändå glad och tacksam för att jag gjorde det, och att jag tog emot terapeutiskt stöd under denna period. Jag mår nu så mycket bättre.

Värt att notera vad gäller vårt undermedvetna är att det visserligen besitter en enorm kraft, men det har ingen radarkänning för vad som är bra eller dåligt för oss. Inte heller kan det urskilja vad som är verklighet och vad som är fantasi. Det ger oss fantastiska möjligheter att ”omprogrammera” oss själva, för att få det resultat vi vill ha…

Fundera gärna på:

  • Hur hanterar du dina känslor?
  • Har du någonsin funderat på VARFÖR du agerar som du gör?
  • Har du några drömmar i livet du inte har lyckats uppnå?

Kicki Pettersson
kicki@lifeenergy.se
www.lifeenergy.se

Föregående artikelLivskraft
Nästa artikelPersoner i drömmarna
Kicki Pettersson heter jag. I min egen historia ryms lite av varje; medberoende, högkänslighet, dålig självkänsla och lång inre oro. Idag är jag frisk och mår fantastiskt, men så har det inte alltid varit. Under större delen av mitt liv har jag upplevt en enorm inre stress och min kropp visade sitt missnöje genom en mängd olika fysiska besvär. Dessa åkommor eskalerade, de blev fler och fler och mer allvarliga, och i januari 2015 fick jag en stroke. Där och då visste jag att jag behövde förändra mitt liv, om jag ville leva. Det var början på en händelserik och spännande resa, en resa som är ständigt pågående – möjligheten att upptäcka och lära känna mig själv! Jag behövde förstå min historia och mina erfarenheter, och hur dessa har kommit att påverka mig i livet. Jag har tvingats öppna de dörrar till mitt inre som jag av rädsla hade stängt. Det har periodvis varit en tuff process, men också absolut nödvändig. Vinsten är att jag idag känner mig fri och levande! Idag är jag utbildad kognitiv coach, beroendeterapeut samt energi- och hypnosterapeut och träffar människor som mår dåligt, liksom jag själv gjorde. Jag anser att det är viktigt att fler vågar prata om den psykiska ohälsa som breder ut sig, vi är många som är direkt eller indirekt drabbade. Därför hoppas jag kunna vara en källa av inspiration. Jag kommer dela med mig av min livsresa, hur jag själv gick från att vara sjuk till att bli frisk, i hopp om att inspirera andra till bättre mående. Välkommen att följa!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn