Alla drömmer, du också – till och med flera drömmar per natt. Här är några tips som gör att du kommer ihåg drömmarna när du vaknar. Oavsett om du upplever att du ”aldrig” minns dina drömmar eller om du bara gör det då och då.

Förbered dig att ta emot drömmen

Lägg papper och penna på nattduksbordet, så att du kan skriva ner drömmen när du vaknat. Skaffa gärna ett skrifthäfte eller en lite finare bok som blir din ”drömbok”, och smycka den om du vill. Förutom det rent praktiska att ha papper nära till hands för att dokumentera drömmen så förstärker handlingen din intention att komma ihåg drömmarna. Du signalerar till dig själv att dina drömmar är viktiga, det vill säga att du tycker att du är viktig! Det är magisk skaparkraft.

Tala om att du är redo

Be dig själv att komma ihåg en dröm nästa morgon. Du kan säga det tyst för dig själv när du sitter på sängkanten eller precis innan du somnar. Intentionen, själva viljan, att komma ihåg gör underverk. Sätt dock inte press på dig själv att du MÅSTE komma ihåg! Prestationskrav hämmar ofta oss. Ibland går det direkt, ibland får man ha lite tålamod. Övning ger färdighet som det sägs. Kanske fungerar det bättre en lugn söndagsmorgon än en vardag då du ska upp tidigt? Testa dig fram.

Ta det lugnt

Ligg still när du vaknar och fortsätt blunda, så håller du lättare kvar det jag kallar drömtråden, det vill säga ögonblicket eller känslan i drömmen du vaknar med. Att röra sig och att slå upp ögonen signalerar till kroppen att vakna och drömtiden att övergå till dagsmedvetandet. Vakna så mjukt du kan.

Låt drömmen expandera

Håll kvar drömtråden och se om du kan ”hala” in mer av drömmen. Det gör ingenting om du ”bara” kommer ihåg fragment av drömmen. Känn dig i så fall nöjd att du fick med dig något från drömmen. Kommer du ihåg en längre del av drömmen kan du repetera den medan du ligger kvar i sängen, då stannar den kvar bättre. Vad du än minns, så är det helt perfekt.

Skriv!

Skriv ner det du minns i drömboken. Ta dig omaket i början att kliva upp och skriv ner drömmen direkt. Vill du inte skriva ner allt, kan du anteckna stolpar. Ibland minns man mer av drömmen när man väl börjar skriva. Skrivandet är ett av de viktigaste tipsen enligt mig.

Testa olika tidpunkter

Ställ väckarklockan lite tidigare än vanligt, eller senare. Forskning visar att vi alltid minns våra drömmar om vi vaknar under den delen av sömnen som kallas REM-sömn. Sådan REM-perioder har vi flera varje natt. Testa dock de andra tipsen först, så att du värnar om din skönhetssömn.

En sak som jag upptäckt förstärka förmågan att minnas drömmar än mer är att när du väl minns en dröm, en kort sekvens eller en enda drömbild verkligen gör något med det du får. Skriv ned den. Berätta drömmen för någon. Gör en teckning. Tolka den, ta drömböcker till hjälp om du behöver. Känn in vad den vill förmedla. Om du har en vän som du litar på, så kan ni dela era drömmar med varandra, och hjälpa varandra med tolkningen av drömmarna.

Har du andra tips som hjälper dig att minnas dina drömmar? Vad fungerar för dig? Skriv gärna i kommentarsfältet nedan eller mejla mig.

Magnus Pamp
Silvermåne / Heart Dreaming Publishing

Föregående artikelSpökjakt ingen barnlek
Nästa artikelMin hemlighet, del 2
Som många andra har jag funnit att vårt “högre medvetande” hela tiden vill vägleda och inspirera oss. Nattens drömmar är ett sätt. Vår intuition ett annat. Tecken, synkroniciteter och händelser är andra. Ibland når oss informationen i vaket tillstånd, ibland sovandes och ibland genom meditation och liknande. Drömmandet har med åren blivit en port till självkännedom för mig och den kunskapen vill jag gärna förmedla. Allt verkar syfta till att vi ska leva mer medvetet och mindre "sovandes", så att vi förmår ta mer eget ansvar för våra liv. Min första stora kärlek var naturen. Många sommarlovsdagar vid ån i Västerås fick mig att upptäcka och lära om bevingade, hoppande och simmande varelser, vattnets skiftningar och vädrets temperament. Avslappnat lyssnande och lyhördhet kom ur detta, liksom förståelsen för att fascination öppnar och fördjupar våra sinnen. Senare har jag upptäckt att världen runt mig påverkas och formas av tillstånd som tacksamhet, förundran, innerlighet och glädje. Detta är något jag vill inspirera andra att upptäcka. Idag lever jag och arbetar jag tillsammans med min andra stora kärlek, Kia Enbarr. Vi bor i Storvik, en mindre ort i Gästrikland. Tillsammans håller vi utbildningar i och föreläsningar om bl.a. Intuitiv Tarot, Djurkommunikation och Drömtolkning.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn