En symbol kan egentligen vara allt som förekommer i drömmen, exempelvis ett hus, en varg, ett träd eller en bil. Vanliga drömsymboler är till exempel hus och vatten. Känn in vilka symboler i din dröm som verkar mest intressanta, som gör dig nyfiken eller som kanske väcker mest motstånd, och forska vidare kring dem.

För att hitta symbolerna i drömmen, prova att leta efter verben och substantiven. Jag springer. Jag faller. Jag kan inte andas. Ett slott, ett stormande hav, en lerig väg, en överfylld toalett med stopp, en liten bil, en vacker regnbåge. Även adjektiv som sticker ut bär på information. Turkosa byxor och en röd klänning var extra tydligt i en av mina drömmar. Vad betyder färgerna för dig?

Försök förstå symbolen intuitivt, använd gärna dina spontana associationer. Drömmer du om en häst, vad står hästar för enligt dig? Hur kändes hästen – stor, stark, rädd, fri, fängslad? Kanske kommer du att tänka på ett ordspråk, minns något du upplevt eller får dig till bilder. Fundera vidare på det du får till dig – när kände du dig fängslad sist? Använd detta för att förstå symbolen och din dröm. Du kan också tänka på symbolens funktion. Drömmer du om en toalett, vad är dess ändamål, hur används den? Den är till för att vi ska få ur oss ”skit”. Den är till för tömning. Det är en slags rening. Den är full med vatten. Fundera vidare på det du får till dig – har du ”stopp” i ditt system, finns det något som inte kommer ut eller känner du dig överfull på exempelvis känslor? Det du känner i drömmen påverkar ofta betydelsen av symbolen.

En äldre herre jag nyligen mötte flyktigt i fikahörnan på en bensinmack undrade vad jag gör till vardags. När han hörde att jag hjälper människor att förstå sina drömmar, sade han först att han aldrig drömmer, men efter en stund kom han på att han imorse faktiskt hade drömt. I drömmen höll två arbetskollegor, som i verkliga livet är tillsammans, på att separera på grund av att den ena missbrukade. När jag frågade hur det kändes i drömmen sade han att det var ångestfyllt och att han hade en känsla av maktlöshet. Jag nämnde att man kan tolka drömmen symboliskt efter olika metoder, härleda drömmens känslor till vardagen, men att man också kan gå på sina intuitiva ingivelser. Efter stunds bollande tystnade mannen och säger; ”Oj, jag tror att det här handlar om ett annat par som jag och min fru känner, och som jag verkligen är orolig för, men som jag inte vågat erkänna hur mycket deras vänskap betyder för mig.”

Som jag ser det använder drömmen symboliken för att vi ska kunna se och närma oss själva ur ett annat perspektiv. Symboliken kan ge distans eller avdramatisera något känsligt. Symbolik kan förstärka och förtydliga något som vi inte vågar, vill eller kan se hos oss själva. Symboliken kan ge aha-upplevelser. En del symbolik verkar vara kollektiv hos en stor del mänskligheten, så kallad arketypisk, medan många symboler kan vara kulturella, ha med tidsandan att göra eller vara högst personliga beroende på våra egna erfarenheter.

En vitskimrande mås som seglar över klarblå himmel ger känslan av frihet hos många, men för en person som jag som vuxit upp inte långt ifrån en avfallshanteringsanläggning kan måsen även ge en annan känsla eller koppling. Den skulle kunna vilja peka tillbaka till barndomen, eller på något störande, eller på hur man hanterar avfall… Det är bara drömmaren som kan känna vad som är rätt. Jag gjorde en hastig sökning på nätet efter vad fiskmås kan betyda i olika drömsymbollexikon och jag fann på en knapp minut fem olika tolkningar. Det här säger en del om att tolkningar är personliga och kulturella, så mitt råd är; ta gärna drömlexikon till hjälp ibland, men känn in om lexikonets tolkning verkligen ger dig något och vad drömmens budskap i så fall är till dig i det liv som just du lever.

Magnus Pamp
Silvermåne / Heart Dreaming Publishing

Föregående artikelAtt utforska TAO – livets hemlighet
Nästa artikelJanuari
Som många andra har jag funnit att vårt “högre medvetande” hela tiden vill vägleda och inspirera oss. Nattens drömmar är ett sätt. Vår intuition ett annat. Tecken, synkroniciteter och händelser är andra. Ibland når oss informationen i vaket tillstånd, ibland sovandes och ibland genom meditation och liknande. Drömmandet har med åren blivit en port till självkännedom för mig och den kunskapen vill jag gärna förmedla. Allt verkar syfta till att vi ska leva mer medvetet och mindre "sovandes", så att vi förmår ta mer eget ansvar för våra liv. Min första stora kärlek var naturen. Många sommarlovsdagar vid ån i Västerås fick mig att upptäcka och lära om bevingade, hoppande och simmande varelser, vattnets skiftningar och vädrets temperament. Avslappnat lyssnande och lyhördhet kom ur detta, liksom förståelsen för att fascination öppnar och fördjupar våra sinnen. Senare har jag upptäckt att världen runt mig påverkas och formas av tillstånd som tacksamhet, förundran, innerlighet och glädje. Detta är något jag vill inspirera andra att upptäcka. Idag lever jag och arbetar jag tillsammans med min andra stora kärlek, Kia Enbarr. Vi bor i Storvik, en mindre ort i Gästrikland. Tillsammans håller vi utbildningar i och föreläsningar om bl.a. Intuitiv Tarot, Djurkommunikation och Drömtolkning.

3 KOMMENTARER

  1. Hej, detta ämne tycker jag är jätteintressant så det ska bli superroligt att följa detta ämne. Jag fick även en spontan fråga i mitt huvud när jag försökte komma på min senaste dröm, det är nämligen så att jag drömmer otroligt mycket. Jag somnar alltid i drömmande tillstånd och på natten drömmer jag minst en gång som jag minns, sedan drömmer jag alltid på morgonen när jag försöker ta mig upp ur sängen. Rent spontant skulle jag vilja säga att 4-5 drömmar per natt av varierande karaktär inte är ovanligt för mig. Sedan hur väl jag minns drömmarna när jag har vaknat är svårare att svara på men jag är ofta väldigt närvarande i drömmarna. Min fråga är, Ska man ta en dröm och fundera på innehållet i den eller ska man försöka hitta likheter i de drömmar som man minns? Har du ett spontant tips gällande detta möjligtvis? ????
    Tack för intressant läsning. ????

    • Hej! Kul att du också gillar drömmar! Och vilken intressant fråga. Spontant skulle jag vilja svara två saker. Dels så finns det i min värld inga absoluta sanningar när det gäller hur man ska se på eller hantera drömmar. Och dels skulle jag, om det vore mina drömmar, testa båda de alternativ som du nämner. Jag har märkt att t.ex. en dröm som jag drömmer kan innehålla tre sekvenser som tillsynes är helt olika, men som jag insett efteråt är drömmens sätt att på tre olika vis belysa samma situation/fråga/känsla/ämne. Och så kan det vara med olika drömmar, de kan spegla samma sak, de kan belysa samma sak ur olika vinklar, de kan också spegla olika faser i en utvecklingsprocess som jag genomgår… Jag tror att båda förhållningssätten som du nämner ger resultat. Frågan är egentligen vad du har lust med, finns det en variant som tilltalar dig mer, eller vill du kanske utforska båda sätten? Spännande att du minns att du har drömt 4-5 drömmar per natt. Jag tror att de flesta drömmer ett flertal drömmar per natt, till och med många, men att de flesta inte minns det. Man kan träna sig att komma ihåg en dröm, flera drömmar och även att vara medveten om att man drömmer när man drömmer. En person jag mött berättade att hon under en period i livet drömde flera drömmar samtidigt och mindes de alla efteråt. Berätta gärna vad du kommer fram till kring dina drömmar. Allt gott! Magnus

  2. Hej, jag ber om ursäkt för att jag svarar efter så lång tid.
    När jag skrev det inlägget så drömde jag mycket om vad jag idag förstår är någon form av personlig utveckling. Vid den tidpunkten handlade drömmarna ofta om att bygga, och det är i princip vad jag har gjort detta året. Jag har ”byggt” upp migsjälv. Något som var helt nödvändigt. Jag drömmer fortfarande mycket. Kanske ännu mer. På senare tid har drömmarna alltid handlat om människor. Jag har aldrig befunnit mig ensam i en dröm och jag tror att jag anar vad det handlar om. Det är som en fortsatt utveckling av mitt byggande fast i en annan fas. 🙂 Du nämnde att man kan bli medveten om att man drömmer, det fenomenet har hänt mig många gånger och framförallt om jag drömmer en mardröm. Men även i vanliga drömmar kan jag vara väl medveten om att det kan vara en dröm. Jag har tillochmed stått i drömmen och resonerat med mig själv om det är så att jag drömmer och vad argumenten för och emot är. 🙂 Just mardrömmar i sig är ett eget kapitel för ibland säger jag åt mig själv att vakna och jag vaknar då för att somna om till fortsättningen av exakt samma mardröm. Det är precis som jag inte kan släppa just den drömmen förens den är helt klar. Jag minns även återkommande drömmar från tonårstiden, ofta symboliserade med hus som jag hittar väldigt bra i, men som tyvärr ofta är gamla mardrömmar. Jag ska fortsätta att läsa igenom dina artiklar för att se om jag får lite mer klarhet i mina drömmar. Jag tror på något sätt att det är ganska nyttigt att drömma och fundera på drömmens innehåll. Även om det kan vara av ganska spretiga karaktärer. 🙂

    Tack. 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn