För många ursprungsbefolkningar är andlighet en hörnsten i deras sätt att leva. Det ses inte bara som en religion eller något man utövar, utan det är ett sätt att leva som vävs in i det dagliga livet. Det hjälper till att utforma människors liv, med vishet, normer, ceremonier, sånger och lärdomar.

Jag skulle nu gå i lära hos en medicinman, en väldigt högt värderad sådan. Var jag nervös? Det kan ni hoppa upp och sätta er på att jag var! De här lektionerna med Rodger visade sig inte vara likt någonting annat. Ofta fick han mig att läsa på om ett ämne, som till exempel meningen med vissa örter eller medicinhjulet. Då misstänkte jag ju att nästa lektion skulle vi ha en diskussion om det ämne jag läst på om. Men det inträffade i princip aldrig. Istället fann jag mig själv ofta indragen i någon annan diskussion eller en ceremoni, vilket jag naturligtvis inte hade någonting emot.

Jag fick lära mig om den store anden, ”the Great Spirit” som man tackar och ber till, för allt man får ta emot och för allt som händer i livet. Det är en av de viktigaste sakerna man får lära sig om, eftersom the Great Spirit har givit oss Moder Jord, dess djur, människor och växter. Allt består av en livskraft som delvis kommer från jorden. När vi tar någonting i naturen, som växter till exempel eller när vi skjuter ett djur, så tackar man skaparen för dess liv.

”Var sann i dig själv och inför alla dina medmänniskor, säg alltid sanningen.”

För att ta hand om jorden, livet och det samhälle man lever i, så fick ”The First Elder” som liten pojke ”The Seven Teachings”. En ”Elder” är en äldre person, kvinna eller man, som av samhället anses ha erfarenhet av livet, är mogen och respekterad av andra. Den personen lär man sig gärna av. ”The First Elder” fick vishet för att hjälpa sitt folk. Kärlek så att han skulle älska sin broder och sin syster och dela med sig till dem. Han fick respekt, så han skulle respektera personer, varelser och saker som skapats. Han fick mod, mod att göra saker även under svåra förhållanden. Han fick ärlighet, så att han kunde vara ärlig i varje situation och ha bara goda känslor i sitt hjärta. Han fick ödmjukhet, för att lära sig att han var jämlik med alla andra, varken bättre eller sämre, utan lika som alla andra. Sist fick han sanning.  Var sann i allt du gör. Var sann i dig själv och inför alla dina medmänniskor, säg alltid sanningen.

Före varje ceremoni ska man alltid rena sig själv. Då bränner man vissa örter, ofta sötgräs ”Sweetgrass” eller ceder i till exempel en skål eller stor snäcka så det bildas rejält med rök. Sen kan man säga att man ”tvättar sig i röken”, man renar sig från huvud till tå. Man sveper röken med sina händer över ansikte och huvud, sitt hjärta, sin mage, sina höfter, ben och fötter.

Nästa gång ska jag berätta om några intressanta ceremonier som jag hade lyckan att få vara delaktig i. Tills dess, njut av vårsolen och ha en riktigt Glad Påsk! Ät gott och umgås med familj och vänner. Kramar till er alla!

Sofie Weijosdotter Pettersson

 

Föregående artikelFramtidens vetenskap
Nästa artikelGuldklimpar i vattnet
Jag heter Sofie Weijosdotter Pettersson och är en av Terry Evans före detta elever. Jag jobbar bland annat som healer och medium i Hassela i norra Hälsingland. I mina artiklar kommer jag att skriva om vad som inspirerar mig. Det kan vara allt från andevärlden, ursprungsbefolkningar, människor, pistmaskiner, natur, kultur, glädje och sorg, spännande möten och resor både ute i världen och i det inre av oss människor. Välkomna till mitt hörn av världen!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn