Idag har vi -5 grader och rimfrost ute på alla träd. Gårdsplanen är lite lätt livsfarlig att beträda om man är rädd om livhanken, den består alltså av total blankis. Funderar på att testa skridskor när jag ska till brevlådan sen… förmodligen en rätt festlig syn.

Veckan har varit lite upp och ner. Som jag berättat om tidigare har jag planerat att åka till Chile nästa vecka. Nu har jag blivit tvungen att boka om min resa till i april nästa år, på grund av de oroligheter som utspelar sig där. Först blir man ledsen och besviken när man så sett fram emot att åka, men sen tänker jag att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. För när man ska göra en sån lång resa vill man gärna ha möjlighet att åka runt och träffa alla trevliga människor och se nya platser, vilket är omöjligt under rådande situation i landet. Så nu ska jag hitta på någonting annat under mina semesterdagar, funderade lite på att bara ta en sista minuten någon stans till värmen. Men nu tror jag ska ta dagen lite som den kommer och göra roliga saker i närområdet, både ensam och tillsammans med min dotter och min man. Finns alltid spännande saker att göra och se och ibland har vi en tendens att bli ”hemmablinda”…

Snart är det dags för första advent och jultid, min favorithögtid alla kategorier! Så snart ska huset pyntas med tomtar och snögubbar, granris och ljus. Min man brukar dock inte vara lika nöjd när han ska släpa ner alla julkartonger från vinden… misstänker att en eller annan sötsak till muta behövs. Det innebär att jag måste baka… en av de mest förhatliga saker i mitt liv. Min man driver en konsthall sommartid och jag brukar då ha ett litet café för att serva besökarna. Det gör jag alltså frivilligt… men hatar att baka… hm… det borde väl väga upp för alla julkartonger?

”Jag kommer aldrig att glömma glädjen i hans ögon över en påse nybakade bullar, eller en tallrik med julmat till jul.

Hur som helst, det var inte dit jag ville komma. Jag skulle vilja uppmana er att göra någonting snällt i adventstiden. Många sitter ensamma kring jul, eller är ute i kylan. Många barn får inte julklappar. Det finns små enkla saker man kan göra, som till exempel skänka en julklapp eller varma kläder och saker som kan återbrukas till någon hjälporganisation i närområdet. Köp en varm dryck till en hemlös person, eller ge ett varmt klädesplagg. När du bakar, sätt en påse lussekatter på den ensamma grannfarbrorns/ -tantens dörr med en liten lapp eller anonymt. Säg God Jul till folk, när det är den tiden. Vet du att någon i din bekantskapskrets sitter ensam, ring om du bor långt ifrån, eller bjud hem personen på en fika eller mat. Eller varför inte göra ett kort besök och ge en enkel julklapp, eller något ätbart. Vill du göra lite mer, ta kontakt med en hjälporganisation och hör vad de behöver hjälp med. Den lilla tiden du tar dig kommer att betyda så mycket för andra och jag lovar att du hinner göra allt ditt ändå.

När jag var ung bodde jag i flera år granne med en ensam farbror, som i perioder hade problem med alkoholen. Han kom från nordligaste Sverige och hade ingen släkt i närheten. Han hälsade alltid och pratade något ord, men höll sig mest för sig själv och bad mig aldrig om hjälp. Ibland kunde det vara lite högljudda fester, men inte särskilt störande. Jag kommer aldrig att glömma glädjen i hans ögon över en påse nybakade bullar, eller en tallrik med julmat till jul. Eller hans tacksamhet när jag sett till att han kommit iväg med ambulans till akuten. Det tog väldigt liten tid av mitt liv, men var värt så oerhört mycket för honom. En gång ringde även hans något förfriskade vänner på min dörr och sa:

– Vi vill bara säga tack för att du såg till att Arne (fiktivt namn) kom till akuten. Det var snällt gjort av dig.

Efter det ringde de aldrig på min dörr igen, så var inte rädd att hjälpa andra! Vi hörs!

Sofie Weijosdotter Pettersson

Föregående artikelFolk stjäl som korpar!
Nästa artikelFörändring
Jag heter Sofie Weijosdotter Pettersson och är en av Terry Evans före detta elever. Jag jobbar bland annat som healer och medium i Hassela i norra Hälsingland. I mina artiklar kommer jag att skriva om vad som inspirerar mig. Det kan vara allt från andevärlden, ursprungsbefolkningar, människor, pistmaskiner, natur, kultur, glädje och sorg, spännande möten och resor både ute i världen och i det inre av oss människor. Välkomna till mitt hörn av världen!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn