Att resa i välden – och att resa i sitt inre – är två fantastiska förmåner man har i sitt liv. Att resa runt i världen har gett mig mer än alla mina utbildningar och jobb sammantaget. Med det vill jag inte på något sätt säga att jobb och utbildning inte har varit viktiga läromästare i mitt liv. Det har gett mig oerhört mycket, men just idag vill jag skriva om att resa, på lite olika sätt.

Ut i världen började jag resa själv redan som femtonåring, kanske inget jag skulle rekommendera idag för min dotter som är i samma ålder. Men det var på något sätt en tryggare värld jag reste i på 80-talet. När jag var 18 år reste jag till släkt i Canada i tre månader och som tjugoåring reste jag ”jorden runt” till Japan, Australien, Papua Nya Guinea, Fiji och USA.  Den resan var väldigt omvälvande, många olika kulturer, ursprungsbefolkningar och nya erfarenheter. Jag jobbade vintersäsong på skidanläggning för att kunna resa andra delar av året i slutet av 80-talet. Sen började jag i flygbranschen på 90-talet, där vi fick rabatterade flygbiljetter vilket var ett stort plus! 2002-2003 var jag på forskningsresa själv i USA och Canada i nästan ett år. En fantastisk period av mitt liv, men definitivt inte en dans på rosor.

’Jag har alltid haft en rastlöshet inom mig, känslan av att alltid vilja vara på resande fot.

En vanlig kommentar man får är: ”Men hur vågade du resa själv, var du aldrig rädd?” eller ”Var det inte tråkigt att inte dela upplevelsen med någon annan?” Visst fanns det stunder när jag var rädd. Som när jag gjorde en intervju i ett hus där en person blivit knivhuggen någon dag tidigare, eller när jag sov med en kniv under kudden på ett sjaskigt motell i Alaska, eller när jag höll på köra över en svartbjörn. Men rädslan tog aldrig över upplevelsen och äventyret, jag skulle aldrig låta rädsla styra mitt liv. Vilka upplevelser skulle jag då gå miste om? När man reser ensam möter man många människor att dela upplevelser med, men visst fanns det tillfällen när man stod och såg ut över en fantastisk bergsvy i solnedgången och bara ville säga till en person bredvid sig: Titta så vackert! Men sen blir man så tagen av själva upplevelsen, att man bara vill lagra den i sitt hjärta för resten av sitt liv och bara njuter av att stå ensam i tystnaden.

Jag har alltid haft en rastlöshet inom mig, känslan av att alltid vilja vara på resande fot. Blir jag ”hemma” för länge känns det som att bli kvävd och hämmad. Det är en sorts nyfikenhet, en önskan om äventyr, men kanske också ibland en sorts flykt från tristess och vardag. När jag blev förälder ändrade sig resandet en del, då blev det massor av nya upplevelser. Att resa med barn är så befriande, de tar kontakt och pratar med vem som helst. Jag minns när min dotter var i tvåårsåldern och tultade fram till Louise Hoffsten och började prata med henne på en flygplats, vilket resulterade i ett trevligt samtal ända ut till planet. På samma sätt blev hon vän med en gigantisk hund och en äldre First nations man på ett reservat i västra Canada. Men ibland blev det förstås andra mindre trevliga upplevelser, som magsjukor och sömnbrist…

Jag har rest till närmare 30 länder, många av dem flera gånger. I år har jag en resa kvar att göra, att hälsa på min vän Edmundo med familj i Chile. Något jag velat göra väldigt länge och som ni vet står överst på min oskrivna ”Bucket-list”, så det ska bli jättespännande och roligt!

Men nu till våra inre resor, är det lika lätt? Där ska jag fortsätta nästa gång…

Sofie Weijosdotter Pettersson

Föregående artikelTvå sinnen – Ett medvetande
Nästa artikelLyckligt Tacksam
Jag heter Sofie Weijosdotter Pettersson och är en av Terry Evans före detta elever. Jag jobbar bland annat som healer och medium i Hassela i norra Hälsingland. I mina artiklar kommer jag att skriva om vad som inspirerar mig. Det kan vara allt från andevärlden, ursprungsbefolkningar, människor, pistmaskiner, natur, kultur, glädje och sorg, spännande möten och resor både ute i världen och i det inre av oss människor. Välkomna till mitt hörn av världen!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn