Jag träffade Janne, som är en professionell fotograf och konstnär, när han hade en utställning på min kursgård Gamla Byskolan. Det är något med hans arbete och kreativitet som fascinerar mig. En dag berättade han om den paranormala aktivitet han upplevde i sitt torp. Jag blev väldigt nyfiken när Janne berättade att hans sömn inte var bra när de övernattade i torpet. Hans partner, Lena, upplevde däremot inte särskilt mycket aktivitet där och kunde sova gott.

Vi kom överens om att jag skulle åka ut dit, eftersom huset i princip låg ett stenkast från min kursgård. Jag åkte ut och gjorde en undersökning av hans hus och omgivningarna, vilket var riktigt intressant.

Under undersökningen fick både jag och Janne kontakt med den ursprungliga ägaren av huset. I omgivningarna fick jag glimtar av det förflutna. Det jag visste innan var att det funnits någon form av hytta, men det jag upplevde under undersökningen berättade så mycket mer. Det var intressant att få uppleva hur området varit ett mycket aktivt center för handel med järn och timmer.

Vi kunde inte bekräfta att all information stämde, för det skulle krävas en hel del efterforskning, men Janne själv kunde bekräfta en hel del av informationen beträffande platsens historia och sina egna upplevelser. Det viktigaste var trots allt att aktiviteten lugnade ner sig efter reningen av huset.

Den mediala undersökningen börjar

Redan när jag anländer känner jag av en kvinnas energi. En kvinna som bott i huset. Jag släpper henne ett tag och tar in omgivningarna. Jag får fram följande:

För cirka hundra år sedan var det mycket mer aktivitet och människor som bodde i byn, men i takt med att industrin dog ut avfolkades byn. En gång i tiden var det mycket rörelse på sjön. Det gick att resa från sjö till sjö och man använde sjön för att transportera material. Det fanns en såg och en smedja där man arbetade med järn (i sydvästlig riktning). Jag fick till mig att det varit en explosion på den platsen.

I början av 1800-talet, 1834, drabbades området av sjukdom. Det finns fortfarande andar kvar från den tiden. För 94 år sedan (1925) var det en skogsbrand i området.

Jag får en bild av en båt, nätfiske i sjön var mycket vanligt förekommande förut. Man rökte fisken.

Det har hänt en del märkliga ting i området. Människor som har försvunnit. En åttaårig flicka försvann på hösten 1913 eller 1914. Hon återfanns aldrig igen.

En annan ung kvinna blev mördad. Året kan ha varit 1924. Hon hittades i sjön, 150 meter från Jannes och Lenas hus. Jag får namnet Louise/Marie-Louise med henne.

Jag upplever att det har varit två pestliknande epidemier i området. Man begravde många människor på en plats i nordlig riktning från torpet sett.

”Det händer att saker förflyttas; föremål står plötsligt inte på sin ursprungliga plats.

Inne i sommarstugan

Kvinnan jag kände av utomhus precis när jag anlände har knackat på och ryckt i ytterdörren. Hon gick bort i barnsäng 1894 och berättar att hon ropade på hjälp, men ingen kom. Jag får även namnet Henrik Gustavsson. Han har ”skrämts”, orsakat ljud för att han och kvinnan skulle få hjälp att komma vidare.

Jag känner närvaron av ett barn, en flicka vars namn börjar på A (Annika?). Det ska gå att få fram information om henne genom att söka i arkiv.

Det har hörts fotsteg i vardagsrummet, möbler som förflyttas. Knackningar i trappan som leder upp till övervåningen och knackningar på sovrumsfönstret. Fotsteg kan också höras från olika delar av huset. Det händer att saker förflyttas; föremål står plötsligt inte på sin ursprungliga plats. En lukt av tobak kan kännas av i huset.

Personligen skulle jag inte vilja sova i första rummet på övervåningen. Det skulle vara svårt att slappna av där upplever jag. I det andra rummet på övervåningen, sovrummet, upplever jag ett tryck över bröstet. En man fick en hjärtinfarkt i det rummet. Jag berättar för Janne, att han kan känna sig andfådd när han vaknar på natten. Han känner av hur någon annan som bott i torpet kände och det kan handla om mannen som fick en hjärtinfarkt.

Torpet har inte alltid varit ett lyckligt hem, men det är ett bra hus som bara måste renas. Det går att bo kvar. Janne är den som drar till sig energier, eftersom han är så öppen.

Reningsproceduren

Under reningsproceduren får både Janne och Lena delta. Vi ställer oss i en ring och fattar varandras händer.

Janne upplever en sommaräng och ett randigt förkläde. En kvinna som säger: ”Du har gjort fint i trädgården”. Men hon tycker inte om hur det är möblerat i stora rummet. Jan ser blåa skor, svullna ben och bullar med kvinnan. Han hör henne säga: ”Vill du ha en bulle? Ta två.” Kvinnan ger namnet Märta/Marta Johansson.

”Alla närvarande kan uppleva hur en kylig vind drar genom huset, men det känns varmt och mjukt i huset efteråt.

Den lilla flickan är också närvarande. Hon visar sig i ljusblå klänning och med blå rosett i håret. Hon förmedlar att hon hade smärta i armen och berättar att hon snubblade och föll mot en sten. Det var en olyckshändelse. Hon bodde på andra sidan bron, till vänster, i ett torp. Hon visar att hon går upp i skogen bakom den gamla ladugården nära hennes hem. Det var där hon försvann.

Lena känner värme i ansiktet, värme i kroppen samt obehag i bröstet. Yr och spänd. Hon känner av en man som fick en hjärtinfarkt. Mannen backar och Lena känner sig plötsligt gråtfärdig. Han förmedlar att han vill ha hjälp över till andra sidan.

Även Märta vill ha hjälp över till andra sidan. Hon är rädd, men tar kontakt med mig och jag hjälper henne till ljuset. Där får hon träffa sin man Harry. Flickan skrattar och är glad. Alla känner av energin i rummet. Hela huset renas. Alla närvarande kan uppleva hur en kylig vind drar genom huset, men det känns varmt och mjukt i huset efteråt. Janne beskriver det som en ”känsla av vanilj”.

Det var flera andar som tog tillfället i akt att gå över till andra sidan under den här reningen. Jag vet aldrig vad jag kommer att möta vid en undersökning, det kan vara väldigt olika. Det första jag brukar känna av är platsens historia. När någon har bott på en plats kommer huset att behålla minnet av dessa människor. De har sina egna individuella frekvenser. Sen tittar jag på dynamiken hos dem som bor i huset. Då och då stöter jag på en ande som ställer till med paranormal aktivitet. Mitt andeteam hjälper mig att hitta potentiella andar, som är fast mellan världar och inte vill gå vidare. När jag tar kontakt med dem kan jag fastställa vad det är som håller dem tillbaka och vad jag kan göra för att hjälpa dem att gå vidare och få frid i andevärlden.

Så vitt jag vet fortsätter det att vara lugnt i Jannes och Lenas torp.

Terry Evans

Föregående artikelEn spontankväll i Fanthyttan
Nästa artikelÄlgjakt och skogsvarelser
Terry Evans intresse för parapsykologi och mediumskap började vid tidig ålder. Hans första möte med ett riktigt spiritualistiskt medium ägde rum vid 22 års ålder, då han fick sin första privatkonsultation. Följderna av denna upplevelse blev en vändpunkt i hans liv och gav honom nya insikter. Dessa insikter fick Terry Evans att utveckla sin egen mediumpotential och intuition.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn