Talesättet ”mitt hem är min borg” och ”hem ljuva hem” visar tydligt hur viktigt det är för många att skapa en trygg och trivsam plats för sig själva och sina nära och kära. Men att bo i sitt trygga och trivsamma hem utan att kunna känna att ”min kropp är mitt hem” och ”jag ljuva jag” gör att trivseln aldrig på riktigt kan infinna sig ändå, någonstans skaver det.

Häromkvällen när jag vaknade nattetid, så kände jag hur nöjd och varm jag kände mig känslomässigt inombords, jag kände sådan tacksamhet för den inre resan jag har fått möjlighet att göra de senaste åren tack vare Bergsmeditationen. Jag kände mig trygg, nöjd och stolt men ändå fullt medveten om att jag endast har kommit en bit på väg. Jag kände att jag verkligen trivs med mig själv, trivs med den jag är och trivs med mitt eget sällskap.

”…ordet som endast är ett påhitt av min kreativa hjärna gav en
tydlig återklang i min kropp, en känslomässig reaktion.

Tankarna gick då vidare till hur jag för deltagarna i mina kommande Bergsmeditationsgrupper på enklaste sätt ska förklara vad Bergsmeditation handlar om och vad den kan leda till. Att Bergsmeditation är ett verktyg för den personliga utvecklingen som ger varje utövare möjligheten att på ett varsamt sätt utforska sig själv och sina känslor och hitta sitt jag, sitt eget unika och enda jag. Jag testade för mig själv att säga, du ger dig själv möjligheten att få en bättre självkänsla, självmedvetenhet, självförtroende, det är egenvård… men inget av dessa ord kändes rätt, orden kändes som ord som jag endast kunde förstå på ett intellektuellt plan, men de gav inte någon återklang eller reaktion i kroppen. Då kom ordet ”jagtrivsel” i mina tankar och samtidigt kände jag en tydlig reaktion i ett litet område vid Solar Plexus, ordet som endast är ett påhitt av min kreativa hjärna gav en tydlig återklang i min kropp, en känslomässig reaktion. Jag insåg då också varför ord som självkänsla inte kändes rätt, varför ordet inte gick in i kroppen men stannade utanför den, att ordet Jag är så mycket starkare än ordet Själv och att trivsel är ett ord som går att känna i kroppen, det hör liksom ihop med trevliga minnen och en känsla av värme.

För mig blev detta en väckarklocka, om jag ska nå in till mig själv behöver jag använda ord som ger mig en känslomässig reaktion i kroppen och inte ord som är rätt enligt Svenska Akademiens ordlista. Språket utvecklas ju hela tiden och om vi låter språket utvecklas, så tillåter vi också oss själva att utvecklas och vara fri från kontroll och inlärda regler som kanske inte känns rätt alla gånger, men som kan vara svåra att arbeta bort.

Därför kommer att använda ordet ”jagtrivsel” framöver och testa det på deltagarna i mina Bergsmeditationsgrupper. Att våga vara sig själv är en nyckel till inre frihet.

Ditte Jansson
Dipl Bergsledare

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn