Det är så mycket som görs genom sociala media idag, både privat och affärsmässigt. Vi pratar inte med varandra på samma sätt längre. Istället kommunicerar vi via sms, email och sociala media. Modern teknologi har fjärmat oss från den underbara kommunikation vi har, inte bara genom ord, utan även genom känslor. I själ och hjärta är jag fortfarande en gammaldags man, så jag känner att mycket går förlorat. Hur påverkar det här våra verbala kommunikationsfärdigheter?

Jag tror att vi måste vara mycket försiktiga, så att inte sociala media blir ett beroende. Om vi inte är delaktiga, känns det som om vi missar något. Vi behöver matas med information hela tiden, men informationen vi får genom sociala media är inte alltid relevant, ofta är det bara skräp.

Den dag vi slutar att prata med varandra eller är helt beroende av sociala media är en sorgens dag. Idag är vi till viss grad beroende av våra mobiltelefoner, men om telefonen alltid finns i vår hand… Idag iakttog jag en kvinna som korsade en gata utan att varken se sig om åt höger eller vänster. Hon var helt uppslukad av sin telefon och blev nästan påkörd.

Sociala media har sina fördelar om vi använder omdöme, och en mobiltelefon kan vara ett fantastiskt verktyg för kommunikation och är bra att ha om det oväntade skulle hända och du befinner dig mitt ute i ingenstans. Men den här frenesin bland människor, i synnerhet unga människor, för mig är det skrämmande. Om du inte är online existerar du inte.

Vi har sett den mörka sidan av sociala media, hur det används för terrorism, grooming, mobbing etcetera. Det kan skapa så mycket mörker. När det händer, var finns skyddet för det oskyldiga offret? Det öppnar dörrar för så många otrevliga varelser, som bara är ute efter att skada människor på olika sätt. Jag undrar hur många av er som har exempel på händelser där sociala media har använts för att skada eller förgöra någon? Vi måste ta känslomässigt ansvar för vad vi säger eller gör, även på social media. Bakom varje enhet finns en människa.

Visst, vi behöver teknologi idag, men när vi slutar att prata, slutar att känna och slutar att tänka uppstår en fara. Tänk på vad du gör, behöver du vara uppkopplad hela tiden? Vi har en fantastisk dator i vårt sinne. Om vi utvecklar den kommer den att ge oss mycket mer än sociala media någonsin kan ge oss.

För mig är våra känslor det viktigaste. När jag översätter dem i ord, ger de mig massor av information om mig själv. Jag vill dela vad jag känner och det är därför som jag skriver här på min blogg. Det betyder inte att jag alltid har rätt. Andra människor får avgöra om det jag skriver är för dem eller ej.

Jag hoppas att den här bloggtexten har gett er lite att tänka på.

/Terry Evans

8 KOMMENTARER

 1. Hej Terry!
  Jag håller helt med dig, telefoner, datorer och socialmedia tar alldeles för stor plats och lämnar inget utrymme för samtal.
  Jag ser familjer på resturangen där alla sitter med näsan i telefonen, eller barnfamiljer där föräldrarna sitter med telefonen och barnen söker uppmärksamhet.
  Det är och så lätt för människor att dämma andra när dom sitter bakom sina skärmar, kommer med påhopp och andra negativa kommentarer utan att dom ens träffat personen. Det verkar som att man ser datorn som nåt sorts skydd.
  Sen är jag oroad för allt bedrägeri som pågår online, idag vågar jag inte ta emot några videos eller länkar eftersom det finns en stor risk att det kan skada på ett eller annat sätt.
  En väninna till mig föreslog att vi skulle skapa en grupp, där man ses och pratar om allt möjligt mellan himmel o jord.
  Det är jättefina möten med mycket intressanta samtal och mycket skratt.
  Det är viktigt att inte tappa bort det fysiska mötet och det magiska med att prata.
  Önskar dig och Astrid en fin helg
  Kram Kim

  • Yes, Kim, social media has a very useful side. It connects people in one way, when there is a wast distans between them. I appreciate your comments. /Terry Evans

 2. Jag är helt enig med dig om detta med sociala media, dock undrar jag hur social den/de egentligen är i grund och botten. Du skriver om det vi precis har pratat om här hemma. Ett mycket viktigt ämne att ta upp.

  Lite kusligt det där med att är man inte online hela tiden finns man inte dock verkar man tänka på det viset idag.
  Läste en artikel där en lärare tagit upp detta med hat, mobbning och kränkningar på mobiltelefoner som många unga får idag. Hon hade samlat klassen och deras föräldrar och läst upp de fruktansvärda meddelande barnen fått på sina telefoner vilket gav föräldrarna insyn i vad som pågick, dom blev chockade. Mycket föredömligt av denne lärare måste jag säga och det kanske vore lösningen på ett av våra stora samhällsproblem om fler lärare skulle ta efter och fortsätta på den här linjen. Det är samtalen öga mot öga som ger något för här ser man människan på riktigt. Det är inte som på nätet där man kan klicka bort det man inte vill se.
  En mörk höstnatt hoppar en ung man ner i vattnet i hamnen där vi bor och drunknar, detta i desperation efter att ha fått ta emot hat och hot. Mycket sorgligt! Denne unge man är dessvärre en av många. Det gör att man känner förtvivlan och oro för framtiden, för vad gör allt hemskt på nätet med våra barn?
  Läser man vuxnas inlägg i debatter av tidningsartiklar på t.ex FB så inser man varför det mesta ser ut som det gör, en ruggig ton med konstanta personliga påhopp, man blir mörkrädd.
  Många har hela sitt liv på nätet och lever för nätet, dit hör inte jag som hellre går ut och går eller skriver med block och penna än sitter vid nätet, sedan kommer inte jag och datorn eller mobilen särskilt bra överens 😉
  Mobiler och datorer får oss människor att fastna i ett transliknande tillstånd, lite zombievarning 😉

  Ha en underbar vecka ♥

  • I understand what you are talking about and I have the experience of adult bullying through social media. It was brutal. It is the dark side of social media. Unfortunately many negative people use it for their dark sordid purposes. Thank you! /Terry Evans

 3. Ja, vart är vi på väg med all denna moderna teknik. Även jag har noterat att många är uppslukad av telefonen.
  Dagligen ser jag föräldrar som är så inne i sin telefon att de verkar ha glömt att det finns barn närvarande. Barnen kan skrika och söka förälderns uppmärksamhet men varken ser eller hör att barnet försöker kontakta dem. Än mindre känner av barnet. Och detta ser jag dagligen. Bättre att skapa sunda friska barn, så slipper vi fixa trasiga vuxna.
  När jag är ute och går då vill jag vara närvarande med mina sinnen. Höra naturens egna ljud och se med mina ögon det jag behöver se för att stilla
  sinnet. Naturen ger en healing som är total naturlig, utan konstgjorda vibrationer.
  Något jag tänkt på och som jag fick bekräftat, av ett medium som skrev ungefär som jag tänkt….att våra auror blir överhettade och samlar in metaller från tex telefoner. Vi samlar in metalliskt skräp som stannar kvar i vårt energifällt. Det är inte bra. Därför brukar jag rena mig själv från denna energi, plus andra energier som är lätt att ta in.
  Att vi människor sluta tala med varandra och se varandra i ögonen är tråkigt. Vi är ett flockdjur och behöver varandra för att utmanas och lära av varandra och gruppdynamiken.

  Tack för texten 🙏

  Marie Klintebäck

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn