Hur ofta har du blivit ombedd att göra något som du inte vill göra? Trots att du egentligen vill säga nej, blir du ändå frestad att säga ja för att undvika konflikt. Jag har många gånger velat säga nej, men istället har jag låtit mig manipuleras och svarat: Ja, okej, jag hjälper dig. Senare har det visat sig ha en negativ inverkan på mig.

Det har alltså funnits gånger då jag borde ha sagt nej och tyvärr, jag kan inte göra det, för innerst inne förstod jag att det fanns något i situationen som personen behövde inse om sig själv.

Jag insåg att jag hade rätt att säga nej och det innebar också att jag var tvungen att konfrontera mina egna känslor och våga ta konflikten istället för att ducka för den. I och med att jag började säga nej möttes jag av förvåning, en del människor kunde inte förstå varför. Det var en lättnad att säga nej: Ja, jag har gjort det, jag har faktiskt sagt nej! Jag förstod att det var en viktig del av min resa.

Om vi tillåter oss att bli känslomässigt manipulerade tappar vi bort oss själva. Varje gång vi vill säga nej, men istället säger ja, ger vi bort mycket av vår energi, vilket bara kommer att ta oss tillbaka till gamla situationer. Men, om någon behöver genuin hjälp, kommer jag naturligtvis att hjälpa dem – för att jag vill. Jag gör det inte för att jag tror att jag måste.

När vi tillåter oss att manipuleras hjälper vi egentligen inte någon. Det svåraste för alla människor är att säga sig själv sanningen om sig själv. Vi kan bara nå självinsikt genom att vara ärliga, men det är inte alltid lätt att följa den vägen.

Min attityd, att jag känner att jag ska hjälpa alla, kommer från min barndom. Jag trodde att det var mitt jobb att lösa andra människors problem.

Ju mer självinsikt jag upplever är det som om jag börjar att reda ut mig själv. Min inre röst får mer utrymme och jag ger den frihet att verka inom mig. Det öppnar verkligen upp mycket inom mig, så nu känner jag mig inte tvungen för att jag tror att jag måste. Jag kommer att ge hjälp från min själ om jag känner att jag verkligen kan hjälpa till. Om jag praktiserar det här ger det mitt liv mycket större kreativ frihet.

Jag tror inte att jag är en självisk person. Jag kommer alltid att finnas där för en vän som behöver hålla min hand. Den kärlek som kommer igenom mig är till mycket större hjälp än om jag faller tillbaka i en gammal vana av att säga ja.

När jag ser tillbaka på mitt liv kan jag se att det tog mig lång tid att förstå min roll i det här spelet. Nu hoppas jag att jag är mycket mer medveten. Att lära sig att fatta beslut och säga nej har sitt ursprung i vår förmåga att kunna säga sanningen om oss själva. Denna ärlighet har gett mig en känsla av frihet, det är nästan som om en börda har lyfts från mig, bit för bit.

Svar kommer bara när vi låter vår själ agera och lyssnar när den talar till oss.

/Terry Evans

16 KOMMENTARER

 1. Känner igen mig, har sagt ja för ofta och till fel människor som enbart gjort mig illa i min själ. Beundrar dig Terry gjort det sen jag såg förta programmer ”Det okända ” med dig. Du är otrolig ! Tack för at du finns. Mvh Agneta Carlsson

 2. Jag kan ärligt säga att jag gör samma,säger ja till slut.jag får dåligt samvete om jag säger nej,och varför ska jag känna så.Jag är 65 år nu och har äntligen börjat säga nej,Men då ska jag behöva förklara varför.är det så svårt att acceptera ett nej.Jag har alltid ställt upp och hjälpt andra från jag var en lite tös och fram till idag.Men ingen fanns för mig när jag behövde hjälp.Det känns som jag varit en amatör psykolog hela livet också.Men nu är jag så trött och vill få vara mig själv och göra mitt.Att jag som har bechterews,astma,fibromylagi och allergier + artros,ska vara den som ska hjälpa alla jämnt,är inte min grej längre.Som du säger,när jag känner av hela min själ att det är ok,då gör jag det.

  • Time for you to give time and energy to yourself. Perhaps that will make you feel better. Losing energy is not god for your body. Thank you! /Terry Evans

 3. Så sant!
  Det mest genuina för mig är när någon erbjuder sig att hjälpa någon annan helt villkorslöst, utan någon förväntan att få tillbaka.

 4. Håller med helt och hållet. Själv har jag ett måtto behandla alla som du själv vill bli behandlad. Dom som sviker lägger man ingen energi på för det kostar kraft att göra

 5. Tänk att det skall vara så svårt att säga ”nej” till någon. Jag känner igen mig i Din berättelse, Terry och även om jag nu har blivit allt bättre på nej-sägandet, så händer det ändå att jag slår knut på mig själv och säger ”okej då” till någon jag redan sagt nej till, som försöker be om hjälp igen. Det gör ont inombords och jag ångrar mig efteråt. Numer gäller det oftast bara en enda person, som oftast utåt sett accepterar ett nej men bara för några dagar sedan hade fått ett nej men en dag senare säger ”Jag vet Du sa nej men jag gör ett nytt försök… ” och hela mitt inre bara skrek ”NEJ!!” och med stor irritation blev det ett ja i stället. Det är inte alltid lätt hålla löftet till mig själv att inte ställa upp fler gånger på denna person men jag hoppas jag skall stå upp för mig själv bättre.

  Livet är en ständig skola och vi möter de utmaningar vi behöver för att lära oss samt växa vidare.

  Trevlig helg!

 6. Tack för en givande blogg Terry!
  Känner medkänsla över att man säger ja till för mycket och för många.
  Det har blivit en väg för mig att ägna mitt liv åt att hjälpa andra och jag håller med om att man tappar energi och tid till sig själv ibland.
  Nästa gång någon frågar mig om hjälp så ska jag försöka stanna upp och tänka till om det verkligen hjälper personen för personens bästa.

 7. Detta är jag mycket väl bekant med. Jag sade ja fastän jag ville säga nej, just för att undvika en konflikt från vederbörande, men jag hade ändå en konflikt- med mig själv, för att jag kände mig feg och blev både arg och frustrerad varför jag inte kunde säga nej. Det hände att jag sa nej, men då fanns det en lögn bakom det nejet, jag orkade helt enkelt inte ta en diskussion, för den energi som en narcissist har, den är hemsk.
  Att låta någon annan styra och leda är att ge bort sin egen makt och energi. Jag har rätt att säga nej, och jag behöver inte förklara varför heller. Det är en frihet i ordet nej.
  När jag började säga nej så fick jag elaka kommentarer tillbaka, men jag var ändå stolt över att jag , inte bara lärt mig stava ordet nej, jag kunde också använda det. Tänkte även att nu måste personen i fråga klara sig själv för nu tar jag hand om mitt.
  För några dagar sedan sade jag nej till ett förslag…..och det kändes helt naturligt.
  Men i början var det svårt och jag har med tiden också jobbat för att inte få dåligt samvete, och det var det värt ☺
  Jag finns till för de människor som behöver min tid och min hand för att hjälpa till, men det ska kännas okay och för att jag genuint vill hjälpa till. Och jag ber om inget tillbaka heller. När man lärt sig säga nej, låter man hjärtat vara med istället och då finns inga krav.
  Jag har reflekterat över din text idag, och med blick i backspegeln ser jag många händelser utspela sig, framförallt ser jag mig tillåta mig ledas , manipuleras, tills jag kom på rätt spår och började ta form av ett eget jag…..och lärde mig säga nej.
  Nej, ett ord med en magisk känsla av frihet!

  Marie Klintebäck

 8. Att säga ja, eller att säga nej – utifrån hjärtats visdom – är något osedvanligt vackert. Tack – för att Du finns 🙏

  Vänligen/
  Anna

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn