När SVT ringde mig och frågade om jag ville delta i programmet ”Mötet” med Christer Sturmark var min första reaktion att säga nej. Han och hans följare har jagat mig under många år och han är känd för att vara dogmatisk i tron att han har den enda sanningen som (före detta) humanist.

Efter att ha tänk över det bestämde jag att det var dags att möta honom ansikte mot ansikte, vilket jag bjudit in honom att göra redan 10 år tidigare. Han svarade då att han kunde träffa mig om jag någon gång hade vägarna förbi Stockholm, men det mötet blev aldrig av. Jag ville se om han var kapabel till att leva upp till programmets koncept; två människor som träffas och kanske når någon form av ”medelväg” eller åtminstone accepterar varandras sanning.

Jag sa till SVT att jag inte var intresserad av att försöka bevisa något för Sturmark, för jag visste vad resultatet skulle bli och hur han skulle komma att bete sig. Vad jag än skulle säga skulle han inte acceptera det. SVT frågade mig: ”Kan du ge honom något slags bevis?” Jag talade om för dem än en gång vad jag tyckte, att han redan har sin förutfattade mening, så det skulle vara helt meningslöst. Han är inte redo att lyssna, eftersom han redan har sin föreställning om hur mediumskap fungerar. Jag har därtill aldrig arbetat för att bevisa för någon vad jag kan göra. Det är andevärlden som bestämmer vem som kommer igenom och vad de vill prata om.

Under vårt utbyte av våra respektive filosofier gjorde Sturmark allt för att försöka tysta ner mig och vägrade besvara mina frågor. Han verkade bara vara intresserad av att använda programmet för sina egen personliga agenda, att slå på sin egen trumma. Jag behöll mitt lugn och förstod att det inte fanns någon mening med att försöka utmana honom att tänka annorlunda. Jag tog ett steg tillbaka. Programmet blev precis så som jag trodde att det skulle bli.

En sådan person är endast intresserad av att framhäva sig själv. Sturmark är väldigt tydlig med vad han tror på och det är hans rättighet, men det var trots allt en besvikelse att han inte visade någon slags ödmjukhet, eller vilja att mötas halvvägs, vilket skulle ha möjliggjort ett intressant utbyte oss emellan.

Den största utmaningen för mig var att inte gå in i någon slags tävling med honom. Jag skulle bara ha svikit mig själv då. Jag var där för att ge min åsikt, inte för att delta i en verbal boxningsmatch. Det skulle inte ha åstadkommit någonting. Vi har båda rätt till vår egen sanning, så länge som det inte skadar någon annan.

Jag vet hur Sturmark beter sig i debatt, jag har sett honom debattera förut. Det går inte att nå en person med den attityden. Han verkar vara på ett korståg för att konvertera människor. Det är inte mitt sätt. Grunden i Sturmarks tro är humanistiskt, men han verkar ha missat poängen, att människor har rätten till sin egen tro. Människor bildar sin egen uppfattning. Det är en mänsklig rättighet. De som kommer till mig i mitt arbete som medium väljer att göra det för att de tror på det jag gör. Jag tvingar ingen att tro på informationen jag får från andevärlden.

Jag var inte besviken efter inspelningen av programmet. Jag anser däremot inte att programmets syfte uppnåddes, men mina tankar om Christer Sturmark blev än en gång bekräftade. Jag kommer aldrig kasta bort min tid på att ge en reading eller försöka bevisa min förmåga för någon som beter sig på det viset. Jag är inte beredd att dansa Sturmarks dans, det vore meningslöst. Människor som han kommer aldrig att acceptera det jag har att erbjuda.

När du knackar på någons dörr på rätt sätt väntar du tills personen kommer och öppna dörren. Dessvärre vet inte Sturmark hur man gör det. Han använder istället sin murbräcka för att försöka slå in dörren. Han är inte alls intresserad av att ha en hövlig konversation.

/Terry Evans

Här kan du se TV-programmet ”Mötet” på SVT Play

 

Föregående artikelTillit och ett öppet sinne
Nästa artikelAtt möta rädslan
Terry Evans intresse för parapsykologi och mediumskap började vid tidig ålder. Hans första möte med ett riktigt spiritualistiskt medium ägde rum vid 22 års ålder, då han fick sin första privatkonsultation. Följderna av denna upplevelse blev en vändpunkt i hans liv och gav honom nya insikter. Dessa insikter fick Terry Evans att utveckla sin egen mediumpotential och intuition.

44 KOMMENTARER

 1. Terry, jag tyckte du gjorde alldeles rätt i bemötandet med denne Christer. Det var du som gjorde det starka intrycket med ditt lugn och dina svar som han inte hade den minsta lust att varken lyssna på eller besvara. Han gjorde ju faktiskt bort sig, han avbröt, han vinklade och svarade på ett sätt som att, jag ska ha ryggen fri för vad än jag säger här. En riktig fegis i mina ögon. Han lyckades inte bevisa att du är en lurendrejare.. och, han som alla andra är ju i sin fria värld att tro på vad de vill.
  Ur min syn, en man som gjorde sig mycket dum. Heja på Terry😃❤️

 2. Ja du Terry, jag beundrar ditt mod att möta honom – min personliga erfarenhet av honom liknar jag med att gå in i ett ormbo – giftigt, slingrigt och utan intresse för omgivningen.
  Det var många negativa känslor som vaknade upp.
  Gällande programmet så tyckte jag nog att ditt besök i Vaxholm kunde utelivet då de besök från andevärlden du fick inte gick att kontrollera. Mer tid att bemöta honom tycker jag skulle ha varit bättre.
  Din gåva att komma i kontakt med andevärlden värdefull.
  Kram Cilla

 3. Jag såg programmet två gånger och jag är glad och imponerad av din förmåga att hålla huvudet kallt. Jag personligen blev förbannad då jag såg vilka olika härskartekniker Sturmark försökte använda sig av för att provocera. Han använde hela artilleriet! Han vred och vände kappa efter vilket än svar du gav och faktiskt pratade mot sig själv. Som jag såg det så föll han lite på eget grepp där. Det var så tydligt att han inte accepterar den fria viljan, att människor har den och därav kan välja sin väg själv. Det verkar han ha svårt acceptera. Hans kroppsspråk och ansiktsmimik var otroligt tydligt. Det tror jag nog att alla såg. Jag gissar att hans trovärdighet föll lite där. Good Job!

  • I think so too. That meeting did not have the effect he wanted, and he knew that. Thank you for a well written comment, Åsa. /Terry Evans

 4. Jag var på livsstilsmässan i Gbg för några år sedan. Det var en man i hästsvans där noterade jag. Senare besökte jag trädgården med alla rosor. Samme man visade dig där och då gjorde jag kopplingen att det hade med Terry Evans att göra.
  Jag upplevde mig förföljd. Möjligt att det var samma person !?

 5. Såg programmet och beundrar ditt lugn. Fast andra sidan fu är säker på din sak. Allt gott!🤩

 6. Då klokt av dig att tänka precis som du gör. Du var strålande i programmet och Sturmark föll rejält med sitt sätt att attackera dig.

 7. Jag såg programmet när det sändes, min tanke var, precis som din, det kommer inte att spela ngn roll vad Terry säger för den andre har inte tryckt på mottagar knappen. Sturmark var så tydligt ute efter att misstänkliggöra dig och ditt arbete. Men se det lyckades han, i alla fall inte i mina ögon, med.
  Tänkte hela tiden ”behåll lugnet Terry” och jag beundrar dig för att du gjorde det!
  Lycka till på din nyinslagna tillvaro!

 8. Vetenskaplighet handlar om att vara nyfiken på det okända men också kritisk granskande. Det är slående hur ofta vetenskapen inte infrias sina egna rättesnören, särskilt inom områden som per deras definition inte är intressanta för vetenskap. Jag tycker att du bemötte Sturmark med respekt och tolerans, det vill säga på ett moget och humant sätt. Han upplevdes, precis som du beskriver Terry, mycket låst och kanske var det också rädsla som attackerna blev uttryck för.
  Det jag inte gillade med programmet var inledningen – som inte fick något avslut eller någon inramning. Den delen hängde faktiskt bara i luften och det hade vi lika gärna kunnat vara utan i den form som det nu tog.

 9. Jag håller med dig i det du skriver.Jag tycker att han var oförskämd mot dig.Jag trodde när jag tittade att han skulle ha en dialog med dig,men det blev en monolog.Han hade redan bestämt sig och hade ingen avsikt att ens tänka på saken och möta dig halvvägs.Det är ingen ide att ens försöka prata med sådana människor.Det jag tycker är konstigt är att han inte förstod själv vilken dålig bild av sig,som han sände ut till tittarna.Du är en fin människa som kunde behålla lugnet,det beundrar jag dig för.Kan ärligt säga att mitt humör steg några grader när han satte igång =) men livet har lärt mig att om man vet sin egen sanning,så spelar resten ingen roll.

  • Thank you for your comments. Many people say they became very angry watching the program. It is only natural. /Terry Evans

 10. Jag såg det också och har upplevt samma sak, till slut sa jag ingenting för det var ingen mening

  Istället började jag lyssna på vad dom sa, och det var inga roliga saker, ingen sa något snällt till den andre

 11. Vi som haft äran att uppleva din kanal som medium vet att du gör ett bra jobb.Människor som Sturemark är provocerande att möta.jag tyckte du behöll lugnet bra.💖👍🙏✨

 12. Fantastiskt fint skrivet Terry! Precis så som du beskriver honom och hur han betedde sig, så var det verkligen!

 13. Kära Terry!
  Jag såg programmet och tyckte du skötte dig fantastiskt bra! Du lät inte ditt ”ego” ta över vilket hade varit meningslöst i detta fallet. Vi föds alla med olika nyklar inuti. Det är dom som öppnar våra dörrar men också dom som låser dörrar för oss. Att lyssna och ta in någon annans världsbild kräver öppet sinne och ibland mod för det kan hända att den nya upplysningen du tar in kan rasera din egen världsbild och om den rasar,vem är du då?
  Varma hälsningar
  Barbara Ferreira Särlöv F.d elev

  • The words you just used are words I have used many times. I agree with you. Thank you Barbara. I hope you are well. /Terry Evans

 14. Så sant, det är ingen idé att gå i diskussion med en människa som inte ens är intresserad av att vilja förstå. När ödmjukheten inte finns, det är bara hans egen förlust och att han gör bort sig själv i TV.

 15. Hej! Såg på programmet och blev uppriktigt sagt förtvivlad på Sturmarks beteende. Tyckte att Terry gjorde alldeles rätt som höll tillbaka. Sturmark var som en igel och kunde inte bemöta Terrys frågor, eller rättare sagt jag tror att han inte vågade, för Terry kunde säkert ha sagt något som inte Sturmark har kunnat förklara, och det ville han nog inte skulle ske.
  Tack Terry för din kunskap
  Mvh Solveig Söderström

 16. Jag såg programmet och håller med i allt du säger. Tyckte Christer Sturmark var fruktansvärt otrevlig, arrogant, intolerant, inskränkt, mm mm avbröt dig hela tiden och var totalt ointresserad av att lyssna. När han sa att det finns bara en sanning förstod jag att nåt möte var det inte tal om från hans sida. Måste säga att han får mig att tänka på Spanska inkvisitionen och häxbränningar. Tycker det är riktigt obehagligt med så inskränkta och respektlösa människor. All heder åt dig Terry.

 17. Hej! Såg tv programmet mötet. Blev imponerad av ditt bemötande. För mig framstår du som vinnaren. Jag vet inte om andar finns eller dag för nytta vi har att tala med döda? Men jag är öppen för att andar finns. Tänker att det var inte längesedan kvantfysiken var omdiskuterad men idag vet vi att kvantfysiken stämmer även om vi inte förstår allt.
  Hur som haver du gav mig tillbaka min nyfikenhet på de andliga frågorna. Jag tror att vi en dag kan förklara det vi kallar för andlighet. Kanske är det inte alls som vi tror, det är mycket spännande att följa utvecklingen.
  Mvh Sanna

 18. Det jag beundrade hos dig var ditt lugn, och att du tog ett steg tillbaka. Vissa personer är så att även om man ta ett steg tillbaka så är de inte lyhörda för att lugna ner sig. De är så inställda på att de har rätt och att de vet sanningen. De är stängda för att mötas och stängd för andras åsikter. Kan bero på rädsla. Det är verkligen svårt att tillmötesgå en människa som hela tiden tror sig ha rätt och hävdar sin sak.
  Problemet med sig själv kan blir att om man aldrig har blivit hörd eller sedd, så går man in i den där verbala boxiningsmatchen, och det blir en match som är fruktansvärt energi krävande, och med resultat att man känner sig besviken och att man förlorade, fastän man bestämde sig för att vinna. Ens egna behov är så stora att man ser inte vad som händer. Detta var något som ständigt var på min agenda i nära anhörig relation.
  För en tid sedan hade jag just ett möte där jag hade för avsikt att lägga fram mitt tänk och att skapa rättvisa. Ganska snart kände jag att här kommer vi inte till kunna mötas, så jag tog ett steg tillbaka. Jag var besviken efteråt att jag inte kunde nå fram, men när det inte går att mötas på halva vägen då är det ingen mening att ens försöka. Ett möte är väl till för att kunna mötas och respektera varandra trots olika tänkande eller filosofi!?
  Jag har jobbat hårt för att inte gå in i de där matcherna och jag har kommit en bit på vägen, och det är ett ständigt jobb att hålla sig känslomässigt uppdaterad. För varje gång man möter en sån här människa så ges man möjligheten att ta ett steg tillbaka. Nu sist jag tog detta steg tillbaka så måste jag erkänna att det är enklare än att boxas 😁
  Under programmet beundrade jag ditt mod, ditt lugn, din klarsynthet och modet att våga möta personen som du ändå visste vem han är. Starkt gjort.
  Tack för texten, den gav mig en reflektion på det jag själv behöver möta och ta in 🤗

  Marie Klintebäck

 19. Jag såg programmet och var mycket nyfiken på mötet mellan er. Det jag såg hos Sturmark, var en mycket rädd person. Hans behov av att hela tiden avbryta Dig, inflika hur fel Du och Dina följare har och inte låta Dig tala till punkt, gav mig känslan av att det fanns en rädsla hos honom som sa: ”Tänk om Terry säger något som bara jag vet, något som verkligen ingen annan vet… och det inför hela svenska folket… ” Det vore förödande för honom. Att leva med en så stark rädsla för att det skall finnas andra sanningar än den egna.. det måste vara ensamt. Hans sätt att hela tiden framhäva sin sak och inte lyssna på Dig och Dina åsikter, visar också som jag ser det, att han inte är trygg i sin egen sanning och ståndpunkt. Den som är trygg i sig själv och sin övertygelse – oavsett vad den handlar om – kan låta andra berätta om sin sanning och varför man står upp för den, utan att avbryta.

  Att Sturmark är en del av förlaget Fri Tanke, tycker jag visade tydligt att insikten om vad fri tanke är, för honom, föll. Ett förlag som utesluter oliktänkande, att inte leva upp till det man står för.

  Det blev så tydligt med Ditt lugn kontra hans stress och till synes översitteri, att Du är trygg med Din övertygelse, vad Du står för osv. Att han sedan påpekade att Du tar betalt för Ditt arbete, gav mig ett leende på läpparna. Jag tror inte han arbetar gratis i sitt arbete heller.

  Jag hoppas han och hans likasinnade en dag vågar möta det okända utan rädsla, att de vågar öppna sitt sinne för en mycket gladare tillvaro och ett lugn.

 20. Vissa människor ”slumrar” för hårt för att kunna öppna ögonen. De kanske tror sig vara öppen, men de är bara öppen för sådant de själva kan ta på och uppleva i sin egen lilla bubbla. Att vara öppen är så mycket mer än så, det är att våga tro på det okända och acceptera saker som de är. Alla har rätt till sin åsikt, men precis som du sa i programmet så har alla sin sanning, vi behöver inte hålla med i allt, men att kunna acceptera att man tycker olika är ändå att vara öppen för olikheter och det kommer man långt med. Du gjorde allt du kunde, men talade med någon som inte vill lyssna och inte är öppen för någon mer än sig själv. En ödmjuk människa har inget behov av att övertala någon annan om att bara en sanning är rätt. Och det jag såg i ”Mötet” visade vem som är ödmjuk och vem som inte är det. Stay True!

  • Thank you so much for your feedback. Your words help me realise that I can never give my truth away. /Terry Evans

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn