Vad är andlighet? Det kan vara så många olika saker. Andlighet för mig handlar inte bara om att ta kontakt med en högre resurs eller att meditera. Det handlar om att ge och visa omtanke för dem som behöver hjälp. Vi lever i en vacker värld, men vi glömmer så ofta att vi har ett ansvar. Vi ger inte tillbaka till den jord som ger oss så mycket. Vi bara tar det vi får för givet.

Jag är ingen expert på klimatförändringar eller liknande, men de senaste månaderna har jag blivit mer och mer orolig. Jag frågar mig själv: Vad mer kan jag göra för att ta mitt ansvar i den värld vi lever i?

Förra helgen var jag i Sunne med en grupp vänner. Vi tillbringade helgen med att utforska, diskutera och att meditera. Innan vi reste tillbaka hem stannade vi till på en vacker plats för att äta lunch. När jag satt där fick jag syn på något på en bänk. Någon hade druckit öl och lämnat två tomburkar. Två meter från bänken stod en papperskorg. Kanske är det inte mitt ansvar att plocka upp skräp efter andra människor, men för mig var det ingen stor sak att gå dit och ta upp burkarna och slänga dem.

Att se dessa två tomma ölburkar i den där vackra miljön fick mig att ifrågasätta människors attityd. Något så enkelt. Det är så svårt att förstå.

Vi ser så mycket föroreningar i form av skräp längs vägarna i det här vackra landet. Vem som helst kan förstå att det inte är bra för vår natur, men vilken inverkan har det på våra vilda djur? På oss? Ett djur skulle kunna göra illa sig på en vass burk. Djur och natur har en avgörande roll på vår planet. Vi måste värna om dem när vi kan. Små gester skapar ringar på vattnet och blir något större.

Det är vi som skapar allt skräp och kaoset. Inte djuren, inte naturen. De svarar bara på det vi gör. På det sätt som vi behandlar djur och natur säger dessutom mycket om vår personlighet. Om vi inte tar ansvar sänder vi ut signalen att vi inte bryr oss. Vi kan även vara sådana mot varandra: Vi bryr oss inte. Vi har inte tid. Vi har annat för oss. Vi har oss själva att tänka på.

I många avseenden har vi slutat att kommunicera med varandra. Våra ord saknar känsla. Att ge en annan person lite av din tid är också viktigt. Att tro på gud eller en högre makt är att erkänna den, men det är inte andlighet. Det handlar om vad du gör i ditt dagliga liv. Det är andlighet för mig.

Det är så här jag försöker leva och tänka. Var medveten om vad som pågår omkring dig. Om du kan se något, som du har möjlighet att göra, som skulle kunna göra skillnad för någon annan, så gör det. Jag tror att det kommer att vara svårt för oss att förändras kollektivt innan vi som individer börjar observera och ta ansvar för dessa ”små saker”.

/Terry Evans

10 KOMMENTARER

 1. Jag håller fullständigt med dig då det gäller all nerskräpning i naturen!! För att inte tala om alla cigarettfimpar som man slänger!!!!jag är själv rökare men skulle aldrig kasta en fimp!!!! Det är sorgligt att se vad vi gör med vår vackra jord! Ha en trevlig helg nu!/EvaMarie

  • Thank you for your comments! I was a smoker many, many years ago. I realised what I did one day, when a threw a cigarette on the ground. I never did it again. /Terry Evans

 2. Försöker tänker mycket djur o natur känner oro för både djur o natur….nedskräpning o skogar som skövlas på hela jordklotet
  Ingen häsyn till det som lever där varken djur, växter som kan användas till mediciner bla. Människorna som bor i dessa trakter tas det ingen hänsyn till
  Jag hoppas o ber att vi alla tänker till o ändrar på vårt beteende
  Ha det gott/ Lena

 3. Fint skrivet ❤ är det något som kan kommunicera med ens inre så är det naturen och djuren.
  Vad vore livet utan det.

  • Animals play a big purpose in our lives and in our world. We need to show them more respect. Thank you, Louise. /Terry Evans

 4. Tack för värdefulla ord ♥️ 🌍. Har observerat samma sak, angående ansvar för jorden. Jag blir så ledsen när jag ser hur folk struntar i att plocka upp efter sig. Det bottnar i okunskap och oansvar hos några individer. Och denna mobil 📱 användande gör att folk tittar bara ner och har slutat tänka själva.
  Jag är glad, att själv har förmågan att tänka självständigt, så länge bara kan. Ord som respekt och omtanke borde börja användas tidigt, på hemmaplan 🏡 och sedan parallellt med skolan. Positivt tänkande har hjälpt mig många gånger och instinktivt lyssnande till många beslut. Det roligaste jag vet är att hjälpa människor, som har jobbigt på olika sätt.
  Trevlig helg 🤗och må väl 😇

 5. Så santTerry. Vi behöver alla ta vårt ansvar varje dag, så att det som händer med och på vår moder jord kan förändras över en snar framtid.
  Önskar dig allt gott! 💞🦋💖

  • I wish you all the best too. There are more and more people stepping forward caring for mother earth. Thank you! /Terry Evans

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar
Vänlig ange ditt namn